Katzen Kapell

Maximalism

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Zweden
Label: Ragadang Records
Website: -
Luistermogelijkheid: http://www.myspace.com/katzenkapell
Tracklist
Ikon (6:21)
Pilgrimsfärden (4:41)
Motorvägen (10:31)
Bugatti (6:18)
Bellatores (4:04)
Ipek (10:09)
Magnus Andersson Lagerqvist: vleugel, orgel, stem
Catharina Backman: accordion, zang
Erik Hammarström: drums, percussie, glockenspiel
Peter Janson: contrabas
Eva Lindal: viool
Kjell Nordeson: vibrafoon, marimba, bongo's
Maximalism (2008)
Si Tu Veux (2007)
Alla Hattar Min Man (1998)
Katzen Kapell (1994)

Ik had nog nooit van het Zweedse Katzen Kapell gehoord toen ik op een goede – schitterende – dag bij toeval verzeild raakte op hun MySpace-pagina. Wat hoorde ik daar? Moeilijke avantprog met grotendeels akoestische instrumentatie en een hoofdrol voor viool en accordion. Was ik toevallig zonder het me te beseffen jarig die dag? (Nee hoor.) Katzen Kapell is weer zo’n Zweedse band (lees: Trettioåriga Kriget, Life, Kultivator, etc.) die mij ervan doet dromen om illegaal mijn intrek te nemen in de bezemkast van een Zweedse opnamestudio, om zo stiekem de kunsten van alle schitterende onbekende Zweedse bands te kunnen gadeslaan.

Hoewel ik persoonlijk “Si Tu Veux” uit 2007 misschien wel hun meest aangename album vind, is “Maximalism” uit 2008 zonder meer het meest geslaagde wapenfeit van de Zweden. Evenals op de eerdere albums lijkt de voornaamste invloed op de band het eveneens Zweedse Samla Mammas Manna (of eigenlijk nog meer een latere incarnatie van de band, Zamla Mammaz Manna). Het drukke pianowerk, de merkwaardige percussie, en het virtuoze accordionwerk van bandleider Lars Hollmer die het album “Familjesprickor” van Zamla Mammaz Manna kenmerken zijn ook voorname bestanddelen van het geluid van Katzen Kapell. Dit wil overigens niet zeggen dat Katzen Kapell klinkt als een tributeband. Qua invalshoek vertonen de bands zeker nog meer overeenkomsten – eclecticisme en humor hebben een belangrijke rol in de muziek – maar Katzen Kapell heeft zonder meer een eigen geluid. De combinatie van klassiek, progressieve rock, jazz, cabaret en folk die de band ten gehore brengt is behoorlijk uniek – en zeer geslaagd.

De composities op “Maximalism” zijn grotendeels opgebouwd rondom de accordion van bandleidster Catharina Backman en de viool van Eva Lindal, waarbij de piano van Magnus Andersson Lagerqvist continu de basis vormt van het geluidspalet, vaak gespiegeld op marimba. Dynamiek staat hierbij centraal: rustige stukken worden afgewisseld met wildere passages. Dergelijke wisselingen zitten ook in de sfeer van de muziek, die van jazzy, uitbundig en vrolijk naar ingetogen en melancholisch gaat. Een goed voorbeeld is het tweede nummer, Pilgrimsfärden, een bijzondere compositie die al deze elementen bijeenbrengt met variaties op een bescheiden thema. Net als het werk van andere moderne progfolkbands als het Turkse Gevende is het nummer meervoudig folky: het combineert invloeden uit Scandinavische volksmuziek met Perzisch of Turks aandoende percussie en Balkan-achtige melodielijnen. Het resultaat is een wonderlijke mengelmoes van stijlen, culturen en sferen die zeer veelzijdig maar niet onsamenhangend is.

Met meerdere bijzondere albums op hun naam verdient Katzen Kapell beduidend meer aandacht dan nu het geval is. De muziek is complex, maar met name “Maximalism” is ook een vrij toegankelijk album, dat in tegenstelling tot “Si Tu Veux” geen rare, typische dissonante RIO-zang bevat. Liefhebbers van rijke avantprog met een zeer sterke interesse in folk en jazz – of liefhebbers van de accordion als proginstrument – moeten zeker eens hun oor te luisteren leggen bij Katzen Kapell.

Christopher Cusack

Send this to a friend