Kauan

Tietajan Laulu

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst:  Rusland
Label: BMM
Website:  http://kauanmusic.com/
Luisteren kan je hier: https://kauan.bandcamp.com/
Tracklist
Вместо Слёз (6:37)
Kyynelten Sijaan (9:26)
Песнь Матери (6:01)
Äidin Laulu (12:02)
Прозрачный Цветок (8:12)
Orkidea (10:32)
Anton Belov: toetsen, gitaar, programmering, zang
Lyubov Mushnikova: viool

Met medewerking van:
Artur Andriasän: toetsen
Katerina Ershova: zang
Tyurgan Kam: tamboerijn, zang
Mihail Korotkov: doedelzak
Kaiho (2017)
Sorni Nai (2015)
Pirut (2013)
Kuu… (2011)
Aava Tuulen Maa (2009)
Tietäjän Laulu (2008)
Lumikuuro (2007)

Kauan is sinds het bestaan een band van uitersten geweest. Zware doom, death en black metal gemengd met ambiente, elektronische soundscapes en akoestische instrumenten zijn gedurende de discografie niet vreemd. Wellicht het beste voorbeeld van diversiteit binnen de discografie is het tweede album “Tietäjän Laulu”.

De line up binnen de band is sinds het debuut slechts op één vlak veranderd. Alexander Borovykh is na het afronden van het debuutalbum afgehaakt, wat betekent dat Belov alleen violiste Lyubov Mushnikova als vaste metgezel heeft op dit album. Op het album zijn een paar gastmuzikanten actief, hoewel het aandeel van deze vier muzikanten vrij klein is gebleven.

Nergens is de Russische invloed op de muziek van Kauan zo duidelijk aanwezig als op dit album, hoewel je bij de intro van de eerste track, Вместо Слёз (Instead Of Tears), volledig op het verkeerde been wordt gezet. We worden getrakteerd op een onvervalst Sjamanen getrommel met bijhorende meditatieklanken. Het duurt niet lang, want na een paar minuten krijgen we mooi akoestisch gitaargetokkel voorgeschoteld en worden we de Russische steppen ingezogen onder begeleiding van het donkere stemgeluid van Anton Belov. De song bouwt zich dan langzaam met behulp van toetsen en drums op. Het vioolgeluid van Lyubov Mushnikova maakt de overgang naar een meer metal benadering van het einde. In de laatste minuten ontstaat het typerende contrast van rustige muziek naar metal, waar Kauan bekend om wordt in de toekomst.

De Sjamanen intro komt ook weer terug in Прозрачный Цветок, waarna een neo klassiek pianospel en akoestisch gitaarspel geleidelijk zijn intrede doet. Vooral het eerste gedeelte van de muziek doet denken aan het werk van Fredy Schnyder met zijn project Nucleus Torn. De song klinkt in het begin fragiel en kwetsbaar, maar maakt halverwege een heftig omslagpunt naar black metal. Exact wat Schnyder ook vaak toepaste in zijn muziek. De song wordt beëindigd met een Hongaarse doedelzak en wederom de Sjamanen trommel.

In bijna alle recensies van de band Kauan kunt u de term ‘doom metal’ vinden, die is vaak van toepassing, maar op andere momenten ook niet. Dat Belov een meester is in het variëren van contrast binnen die stroming bewijst vooral de negen minuten durende song Kyynelten Sijaan, wat in beginsel wederom doom metal is. In de eerste minuten heerst de duisternis, wanhoop, leegte en verdoemenis, maar dat evolueert na een minuut of vijf in hoopgevende klanken, hoewel een traag tempo gehandhaafd blijft. Fans van de Duitse band Empyrium moeten dit nummer vooral eens checken, de invloed van die band is duidelijk aanwezig.

Orkidea, de afsluitende en ruim tien minuten durende track op het album, is in potentie een goed nummmer, met een James Bond achtige melodie waarmee de song van start gaat, maar verveelt in de tien minuten daarna iets teveel. Zoals gezegd is de toetsenriedel aangevuld met prachtige pianotoetsen veelbelovend, maar dan hebben we ook alles gezegd, want het tempo is over de hele lengte gezien uitputtend traag en repeterend.

“Tietäjän Laulu” is een bijzonder album van een dito artiest. In essentie is dit een album dat beluisterd moet worden in een behaaglijke ambiance, vooral ook omdat het dan tot volle wasdom komt. Ben je fan van mooie vioolpartijen, dan is dit sowieso een must-have. Dat instrument wordt op de meest onverwachte momenten in de muziek verweven en zorgt voor een betoverende sfeer binnen de grimmige klanken. Hoewel de cd moeilijk is te verkrijgen verdient het absoluut een plekje op de Progwereld site. Gelukkig biedt de bandpage pagina van Kauan genoeg mogelijkheden om deze cd te beluisteren. Ik adviseer dat dan ook snel te doen!

Ruard Veltmaat

Koop bij bol.com

Send this to a friend