Kayak

Anywhere But Here

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Nederland
Label: Write On
Website: www.kayakonline.nl
MySpace: http://www.myspace.com/kayakonline
Tracklist
Credible Lie (4:09)
November Morning (3:57)
Behind the Scenes (3:44)
Anywhere But Here (4:19)
Most Underrated Band in the World (3:30)
Hunter and Prey (5:22)
In Between Tides (4:27)
Passing Cloud (2:30)
Demon in Her Eyes (3:50)
Life Is Good (4:11)
Wherever She Goes (4:18)
Messinian Skies (3:11)
Over You (4:18)
Bang (2:01)
Hans Eijkenaar: drums
Jan van Olffen: basgitaar
Cindy Oudshoorn: lead- en achtergrondzang
Ton Scherpenzeel: toetsen, achtergrondzang
Joost Vergoossen: gitaar
Rob Vunderink: gitaar, leadzang

Met medewerking van:
Marianne van Koolwijk: fluit
Jeroen van Santen: snaredrum
Joost Wesseling: snaredrum
Anywhere But Here (2011)
Kayak & Friends In A Tribute To Pim Koopman (DVD) (2011)
Letters From Utopia (2009)
The anniversary Box (4 CD + DVD) (2008)
Coming Up For Air (2008)
Kayakacoustic (2007)
Nostradamus - The Fate Of Man (2005)
Merlin - Bard Of The Unseen - DVD (2003)
Merlin - Bard Of The Unseen (2003)
Night Vision (2001)
Chance For A Live Time (2001)
Close To The Fire (2000)
Eyewitness (1981)
Merlin (1981)
Periscope Life (1980)
Phantom Of The Night (1979)
Starlight Dancer (1977)
The Last Encore (1976)
Royal Bed Bouncer (1975)
Kayak II (1974)
See See The Sun (1973)

De tour eind 2009 ten behoeve van het album “Letters From Utopia” werd aangekondigd als zijnde Kayak’s laatste en toen overleed drummer, componist en producer Pim Koopman. Het einde van de band leek een feit. Niks was echter minder waar. Een jaar lang kon toetsenist, componist Ton Scherpenzeel niet beslissen of hij Kayak, de band die hij samen met Koopman in 1972 had opgericht, nog in stand zou houden. Echter nadat de band in Paradiso een tribute had gegeven ter ere van hun overleden bandmakker, hakte Scherpenzeel de knoop ten positieve door. Gedurende acht maanden werd gewerkt aan een nieuw album, een album dat sinds 12 september 2011 in de schappen ligt. “Anywhere But Here” heet de nieuweling en met een dergelijk mooie albumtitel mag je heel wat verwachten. Dat krijg je dan ook en denk maar niet dat Kayak zich vergaloppeerd heeft in een verkeerd soort sentiment. “Anywhere But Here” is een positieve plaat die op een mooie manier over het leven gaat.

De veertien liedjes van het album zijn weldoordacht en integer gecomponeerd. Het siert Scherpenzeel dat hij na al die jaren nog steeds niet vaart op de automatische piloot. De man heeft een tomeloze inspiratie en ook op dit album is de bron van z’n creativiteit blijkbaar bij lange na niet opgedroogd. Wat moet het geruststellend voor Scherpenzeel zijn dat zijn werk in goede handen is. De bezetting van de afgelopen jaren is ook hier weer actief behalve dan dat er in de persoon van de zeer ervaren Hans Eijkenaar een nieuwe drummer aanwezig is. Eijkenaar heeft dit album trouwens ook gemixt en samen met Scherpenzeel zelfs geproduceerd.

“Anywhere But Here” is een kwaliteitsproduct, tegen het gesofisticeerde aan. Daar zijn Cindy Oudshoorn en Edward Reekers weer met hun prachtige stemmen. De typische Kayak-zanglijnen zijn dan ook niet van de lucht. Of het nu pittig is of ingetogen, theatraal of met het allooi van in de bruine kroeg, hun daden zijn altijd smaakvol. Ze komen goed uit in het gevarieerde songmateriaal. Dat wordt al meteen duidelijk in de eerste paar nummers. Credible Lie is een vlot door Oudshoorn gezongen nummer terwijl Reekers met het melancholische November Morning juist de andere kant opgaat. Het titelnummer Anywhere But Here is een ingetogen ballade, gevoelig door Oudshoorn gezongen en voorzien van lyrische accordeonklanken. Most Underrated Band In The World is een dampende rocker die over de beeldenstormersmentaliteit van beginnende bandjes gaat en als er gerockt moet worden bij Kayak wordt Rob Vunderink altijd ingezet als leadzanger. Alles lijkt op een voor de hand liggend Kayakalbum af te stevenen en toch is het deze keer allemaal anders dan anders.

Door de gebeurtenissen zal het bij Kayak nooit meer hetzelfde zijn. Er heerst een verbondenheid die z’n weerga niet kent. Deze komt op het album hoofdzakelijk naar voren in de vele achtergrondzang, maar ook in de wat minder uitbundige manier van spelen. Op “Anywhere But Here” ligt de nadruk dan ook meer op de band dan op het individu. Het komt er op neer dat er minder gitaarsolo’s te horen zijn, maar daar staat dan tegenover dat de nummers rijkelijk gearrangeerd zijn. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over het emplooi van de gitaristen Rob Vunderink en Joost Vergoossen. Een mooi melodieus nummer is Demon In Her Eyes waarin ook zeer fraai basspel zit van Jan van Olffen.

Wat dit album kan bewerkstelligen is dat je soms een lach om je mond krijgt. Luister naar het ontwapende Life Is Good en als je Oudshoorn daar hoort zingen weet je dat het goed zit. Luister naar de fluit in Wherever She Goes en wees blij dat Kayak niet verzuimd heeft om zoals altijd een folky element in zijn muziek te stoppen. Luister naar Over You en wordt enthousiast. Ondertussen mag je ook nog even luisteren naar de humoristisch bedoelde afsluiter Bang.

“Anywhere But Here” is een album vol gevoel en om een lang verhaal kort te maken: dat zijn wel vaak de beste.

Dick van der Heijde
Koop bij bol.com

Send this to a friend