KDB3

Verite

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Cprog
Website: www.dougbowersmusic.com
Tracklist
New Life (6:55)
One (4:31)
Rock & Roll Ghetto (6:03)
Truth Suite (14:42)
Interlude (3:33)
A Time For Renewal (6:29)
Not The One (4:34)
If Anybody Asks (7:19)
Doug Bowers: zang, alle instrumenten

Met medewerking van:
Chris Flynn: achtergrond zang
Mitch Rall: achtergrond zang, conga's
Steve Spayde: gitaarsolo op Rock & Rock Ghetto
Amy Zimmer: achtergrond zang
Verite (2009)

 KDB3 is een éénmansformatie bestaande uit Doug Bowers. Hij neemt alle instrumenten voor zijn rekening evenals de zang, Ook het mixen en masteren heeft hij zelf gedaan. Uit ervaring weten we dat éénmansformaties uitstekend in staat zijn om met sterke albums op de proppen te komen. Denk bijvoorbeeld aan Metamorphosis, Willowglass en onze eigen Like Wendy.

Doug Bowers hoort bij de inmiddels welbekende Cprog stroming wat staat voor Christian Progressive Rock. De drie CPR sampler albums zijn alle drie door collega Markwin Meeuws besproken en die was over vele artiesten enthousiast. We hebben aan flink wat bands uit die stroming al aandacht besteed.

Waarschijnlijk is het hier besproken album het minst aansprekend van allemaal. Doug Bowers kan heel goed met zijn toetsenarsenaal omgaan, maar qua composities schiet hij vreselijk tekort. Ik weet niet of het zo is, maar het hele album komt over alsof het op een zolderkamertje is bedacht én opgenomen. Elk nummer heeft best leuke stukken en hier een daar een flitsend stukje toetsensolo maar als geheel slaan alle nummers de plank mis.

Het geheel klinkt zo gedateerd als maar kan. En op zich houden wij wel van prog die ouderwets klinkt, maar dit is echt geitenwollensokken prog. Uiteraard gaan de teksten over het Christelijk geloof. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee en ik kan er als christen zijnde prima mee uit de voeten, maar ik kan me voorstellen dat mensen zich hier aan kunnen storen. In het nummer Truth Suite zit bijvoorbeeld een heel stuk gesproken tekst. De tekst vind ik prachtig, maar hij is wel tenenkrommend slecht ingesproken.

Als je je meer wilt verdiepen in de Cprog dan kan ik je bands als Salem Hill, Aljalon, Simon Apple en uiteraard Neal Morse van harte aanbevelen. Dit album kan zich daar echt niet aan meten.

Maarten Goossensen

Send this to a friend