Kingfisher Sky

24 oktober 2014, Paard van Troje, Den Haag

Info
www.kingfishersky.com

Het concert is in zijn geheel terug te zien op http://youtu.be/bzVdxFmx2PQ
Locatie
Paard van Troje, Den Haag
Ivar de Graaf: drums
David Gutierrez Rojas: toetsen
Chris Henny: gitaar
Edo van der Kolk: gitaar
Maaike Peterse: cello
Judith Rijnveld: zang
Nick Verschoor: bas

Gastoptredens van Kristoffer Gildenlöw (bas op Insomnia en Strength of the Endless), Jonas Nieuwenbroek (percussie op I'm Not Alone, Mercy Wounded Heart en Better Part) en Valerio Recenti (achtergrondzang op Heather)
Morrigan
At Least You Tried
Hypnos
Balance of Power
King of Thieves
I'm Not Alone
Insomnia
Strength Of The Endless
Heather
Seven Feet
Open Eyes
Mercy On This Wounded Heart
Hallway Of Dreams
Rise From The Flames

Toegift:
My Better Part
Brody

Een release party is altijd iets bijzonders voor een band. De helft van de tijd laat je tijdens het spelen je herkenning blijken door tijdens een gitaarsolo je wenkbrauwen op te trekken naar een familielid of vriend. Dat was tijdens het concert ter gelegenheid van de release van “Arms Of Morpheus” in de kleine zaal van het Paard in Den Haag niet anders. Maar toch was deze release party van Kingfisher Sky anders dan anders. Dat had te maken met het feit dat het nieuwe album met behulp van crowdfunding tot stand kwam. Veel van de fans die van hun ondersteuning blijk hadden gegeven waren ook naar Den Haag gekomen. Het leverde een prettig gevulde zaal op, met bijkans meer publiek dan bij het gelijktijdige optreden van Moss in de grote zaal.

En zij zien een band die het laatste jaar is gegroeid. Zangeres Rijnveld staat zelfverzekerd op het podium, maakt veel grapjes tussen de nummers en is in haar element. De hele band heeft er – na de gebruikelijke nerveuze eerste twee nummers – duidelijk plezier in. Het hele nieuwe album komt voorbij, met uitzondering van het laatste nummer – Maddy – dat een eerbetoon is aan de in 2010 overleden oprichtster van de fanclub Semper Fedele. Rijnveld zegt erover dat het in deze bezetting geen recht zou doen aan een nummer dat zo gevoelig ligt: “Ik zou in mijn eentje een heel gospelkoor moeten doen”. Wel wordt natuurlijk de single King Of Thieves gespeeld, plus Rise From The Flames van het tweede album “Skin Of The Earth” en maar liefst drie nummers van het debuutalbum “Hallway Of Dreams”. De band wil laten zien dat ook dit album uit 2007 nog een belangrijke rol speelt in het oeuvre. De nummers klinken nog steeds verrassend fris en hebben door de jaren aan diepgang gewonnen.

kristoffer gildenlow maaike

Zoals het hoort bij een feestje, wordt ook dit opgeleukt door de nodige gasten. Helemaal onverwacht is het meespelen van Kristoffer Gildenlöw (ex-Pain of Salvation) op twee nummers niet. Hij tekende ook voor de bas op zeven van de elf van “Arms Of Morpheus”. Verder maakt ook Valerio Recenti, zanger van My Propane zijn opwachting voor zijn rol in Heather.

ks02

Blikvanger op het toneel is naast Judith Rijnveld ook altijd celliste Maaike Peterse, die met haar lange zwaaiende rode haar een heuse verschijning is. Anders dan vroeger heeft zij op “Arms Of Morpheus” een grote inbreng die ook op het podium goed te merken en gelukkig ook te horen is. Bij tijd en wijle is het wel lekker vol, zeker als naast Gildenlöw ook gast-percussionist Jonas Nieuwenbroek te zien is. Wanneer dan bassist Nick Verschoor tijdelijk een gitaar ter hand neemt, staan er maar liefst negen muzikanten op het podium. Een gezellige boel.

afscheid

Verslag: Marcel Debets
Foto’s: Robert Zant

Send this to a friend