Kingfisher Sky

Rise

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Nederland
Label: IDVI
Website: https://www.kingfishersky.com/
Tracklist
Rise Up (3:32)
Rain On Your Parade (4:11)
The Grey Fields (4:28)
Fool’s Anthem (3:30)
Ivar de Graaf: drums
Erik van Ittersum: toetsen
Edo van der Kolk: gitaar
Maaike Peterse: cello
Judith Rijnveld: zang
Nick Verschoor: basgitaar
Met medewerking van:
Ruben Margarita: viool
Rise (2021)
Technicoloured Eyes (2018)
To Turn The Tables (EP-2017)
Arms Of Morpheus (2014)
Skin Of the Earth (2010)
Hallway Of Dreams (2007)

Kingfisher Sky blijft een bijzondere band. Hun muziek laat zich lastig vangen in labeltjes (hoewel menig collega het graag probeert) en het karakter van de groep kan het beste worden beschreven als prettig eigenzinnig.

Het is alweer sinds het interessante en zeer gevarieerde “Technicolored Eyes” uit 2018 dat we moeten wachten op nieuw materiaal van deze formatie uit eigen land. Na een bewogen periode werd besloten dat het toch weer tijd is geworden om nieuw werk naar buiten te brengen. Het resultaat? “Rise”!

We praten hier niet over een volledig album, maar over een ep met vier vrij korte nummers. Het gaat dus om een ruim kwartier aan nieuwe muziek. Gelukkig gaat het gezegde ‘kwaliteit boven kwantiteit’ dik op voor dit schijfje, want elk nummer staat als een huis.
Het album trapt af met Rise Up: een opzwepend, episch en bij vlagen filmisch anthem. Het is een nummer over wederopbloei, een muzikale peptalk na een periode van afzondering en ellende. Het tweede nummer, Rain On Your Parade, is een nummer met zware folk-invloeden over onze afhankelijkheid van de aarde en de onafhankelijkheid van de aarde ten aanzien van de mens.

Hoewel een titel als Rain On Your Parade regenachtig aandoet, is het derde nummer (The Grey Fields) het somberste op de plaat. Met dramatische instrumentatie en melancholische zang krijgt het nummer een grootse en dramatische flair mee, waardoor het nummer bijna aanvoelt als een progrock power ballad. De laatste track op het album, Fool’s Anthem, is met zijn heerlijk scheurende Hammondorgel en zijn razende gitaren een onvervalste rocker over de polariserende werking die onwetendheid en intolerantie teweeg kunnen brengen.

Als je zo de thematiek eens onder de loep neemt, merk je dat “Rise” een product van de zogenaamde Coronacrisis is en hoewel de muziek van Kingfisher Sky doorgaans niet bepaald vrolijk is, voelt dit album niet als negatief of zeurend. Het album weet de verloren jaren 2020 en 2021 een plekje te geven en heeft een opzwepende en ontnuchterende werking.

Met hun vakkundigheid, variatie en eigenzinnigheid heeft Kingfisher Sky ons het kwartier gegeven dat we nodig hebben om weer door te kunnen. Toegegeven, dat is maar mijn mening… Maar op zijn allerminst is “Rise” wel de perfecte zoethouder tot we een nieuwe full-length Kingfisher Sky kunnen beluisteren.

Send this to a friend