Kingfisher Sky

17 mei 2008, De Boerderij, Zoetermeer

Locatie
De Boerderij, Zoetermeer
www.boerderij.org
Ivar De Graaf: drums, gitaar
Eric Hoogendoorn: bas
Daan Janzing: gitaar
Edo Van Der Kolk: gitaar
George Van Olffen: toetsen
Judith Rijnveld: zang
met medewerking van:
Maaike Peterse: cello
The Craving
Balance Of Power
November
Hallway Of Dreams
Through My Eyes
Attic
Big Fish
Persephone
Seven Feet
Brody
Sempre Fedele

Dit concert zou eigenlijk een dubbelconcert moeten zijn van Autumn en Kingfisher Sky waarbij de nieuwbakken zangeres van Autumn Marjan Welman haar Nederlandse podiumdebuut zou maken. Door een noodlot zou dit echter niet gebeuren. 

Een tweetal dagen voor het concert overleed namelijk plotseling de vader van Autumn drummer Jan Grijpstra, waardoor de band zich begrijpelijkerwijs genoodzaakt zag om zich af te melden voor het duo concert. De crew van de Boerderij kon op het laatste moment fantasy band CUE boeken, waardoor Kingfisher Sky werd doorgeschoven naar de positie van afsluiter. De mensen die puur voor Autumn een kaartje hadden gekocht mochten het retourneren. Hoeveel mensen van dit aanbod gebruik maakten weet ik niet, maar er bleven gelukkig nog wel een kleine 200 man over om beide bands te kunnen bezichtigen.

Op een verdwaald familielid na was de plaatselijke band CUE onbekend bij het publiek in de Boerderij. De band begon met een rond de twintig minuten durend sprookje, dat werd verteld door de Ierse zangeres die enkel sprak en nimmer zong. Muzikaal werd ze bijgestaan door een band die muziek speelde in de stijl van Explosions In The Sky, al werd dit hoge niveau niet gehaald. Het optreden was een vrij absurdistisch geheel, dat maar moeilijk overkwam bij het publiek. Op zich is het uitgangspunt wel aardig, hoewel je na een vijftal minuten wel toe bent aan iets anders. Na het sprookje verliet de Ierse het podium en speelde de resterende mannen nog een aantal instrumentale tracks, die op een of andere manier wel aardig klonken maar aan de andere kant toch ook nog verre van klaar. Zo kwamen de nummers (waar ik dus geen titels van ken) allemaal vrij onverwacht aan hun einde. Maar goed, gezien de korte voorbereidingstijd van CUE en de moeilijke situatie waarin de band werd geplaatst, toch een compliment dat men dit aandurfde.

Dan Kingfisher Sky. Ook een band die feitelijk uit de regio Zoetermeer komt. Den Haag is namelijk de thuisstad van deze band rond zangeres Judith Rijnveld en ex-Within Temptation drummer Ivar De Graaf. De groep plaatst zich muzikaal gezien in het hokje waar je bands met symfonische en gothic-achtige met allerlei folk en Keltisch gerelateerde invloeden in kunt stoppen. Frontvrouw Judith Rijnveld’s podiumprestaties kan je een beetje vergelijken met Within Temptation zangeres Sharon Den Adel, dat wil zeggen veelal voorover gebogen, veel gebruik maken van haar handen en – voor wat het waard is – aan de voeten dr. Martens schoenen. Ze heeft ook wel een zelfde soort klankkleur als Den Adel, al maakt Rijnveld ook veel gebruik van de rustige kant van haar stem waarbij je een link kunt leggen naar Kate Bush en Julianne Regan (All About Eve).

Naast vrijwel de gehele debuutplaat “Hallway Of Dreams” kwam de band ook nog met een nieuw nummer op de proppen. Deze eer was voor het rustige Attic weggelegd. Het Keltisch aandoende lied heeft wel wat weg van een kruising tussen Tori Amos en het al eerder genoemde All About Eve. Een mooi werkje wat nog wel wat belooft voor de eventueel nieuwe cd. De resterende tien liederen die gespeeld werden, kwamen allemaal van “Hallway Of Dreams” af. Enkel het nummer White Dress had als enige de overstap van plaat naar podium niet gemaakt. De band bracht het repertoire met verve en vooral de energieke en zeer gevarieerd spelende drummer Ivar De Graaf bracht het beste in zich naar boven.

Het geluid in de zaal was erg goed te noemen. Enkel de als gastmusicus optredende celliste Maaike Peterse wist zich met erg veel moeite staande te houden tussen het gitaargeluid van Daan Janzing en Edo Van Der Kok. De erg zuiver zingende Judith Rijnveld stond prima in de mix en kon hierdoor de boodschap die ze wilde uitbrengen prima laten zien en horen. Het publiek liet in woord en gebaar zien dat het van de show genoot en daar gaat het tenslotte allemaal om. De stand met Kingfisher Sky waar werd dan ook goed bezocht wat toch ook altijd een teken aan de wand is.

Kingfisher Sky liet als groep in de Boerderij zien waarom het als groot talent bekend staat in de Hollandse tak van female fronted rock. Hoewel de omstandigheden natuurlijk niet ideaal waren na de afzegging van Autumn, was dit concert een waar visitekaartje voor de Haagsche band.

Sander Kok

Send this to a friend