Kingfisher Sky

To Turn The Tables

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen Beheer (Suburban Distributie)
Website: http://www.kingfishersky.com/
Tracklist
To Turn The Tables (9:59)
Ivar de Graaf: drums
Erik van Ittersum: toetsen
Edo van der Kolk: gitaar
Maaike Peterse: cello
Judith Rijnveld: zang
Nick Verschoor: basgitaar

Met medewerking van:
Kristoffer Gildenlöw: fretloze bas
Ludo de Goeje: viool

Ter ere van hun tienjarige jubileum stond op zaterdagavond 7 januari 2017 de Nederlandse symfonische progrockband Kingfisher Sky op het podium in Cultuurpodium Boerderij te Zoetermeer. Tijdens deze speciale “10 Year Special Anniversary Show” werd hun ep “To Turn The Tables” gepresenteerd. Op deze schijf slechts één nummer, dat heel toepasselijk ook tien minuten duurt.

Tien jaar geleden – in november 2006 – tekende het muzikale en echtelijke paar Ivar de Graaf en Judith Rijnveld bij Suburban Records, hetgeen het formele begin van Kingfisher Sky inluidde. Vijf jaar eerder – als de Graaf de band Within Temptation om muzikale redenen verlaat – wordt de fundering voor de band reeds gelegd. In 2007 wordt de band gecompleteerd met een bassist, twee gitaristen en een toetsenist. Hun debuutalbum “Hallway Of Dreams” verschijnt vervolgens in oktober van 2007. Later – in 2008 – wordt Maaike Peterse op cello als vast bandlid toegevoegd. Een element in de muziek die deze band zeker bijzonder maakt.

‘Vrij van style of genre’, zo heeft de band het liefst dat je hun muziek omschrijft. En het is ook bijzonder lastig om de muziek van Kingfisher Sky in een hokje te stoppen. De invloeden van Kate Bush en Porcupine Tree zijn wederom duidelijk aanwezig, maar de muziek wordt vermengd met pop, folk en klassiek.

Het nummer start met een typische Kate Bush opening, die direct wordt afgewisseld met stevigere rockmuziek om vervolgens naar een poppy folksong te verschuiven. Dit nummer vat alles samen wat Kingfisher Sky eerder heeft uitgebracht; het typerende drumwerk van Ivar de Graaf, de toetsenpartijen van Erik van Ittersum die regelmatig duelleren met de beide gitaristen, het Spaanse gitaarspel van Edo van der Kolk, de cello- en vioolpartijen door Maaike Peterse en Ludo de Goeje en wederom haalt Judith Rijnveld regelmatig uit naar de hogere regionen van haar stembereik. Kristoffer Gildenlöw die ook op het album “Arms of Morpheus“ zijn medewerking verleende is wederom van te partij om Nick Verschoor op de basgitaar te versterken.

Jammer genoeg dus slechts één nummer op deze ep. Met drie albums in tien jaar en hun laatste album al weer ruim twee jaar geleden wordt het weer eens tijd voor een volledig album. En gelukkig heeft de band aangekondigd om het komende jaar te werken aan hun volgende album. Dus waarschijnlijk later dit jaar meer van Kingfisher Sky.

Mario van Os
Koop bij bol.com

Send this to a friend