Kinky Wizzards

Quirky Musings

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Whiteknight Records
Website: https://www.facebook.com/TheKinkyWizzards/
Luistermogelijkheid: https://kinkywizzards.bandcamp.com/
Tracklist
Caffeine Overdose (5:05)
Done With This Place (4:22)
Chocolate Teapot (4:19)
Kinky Joe From Mexico’s Burritos (3:07)
Door Dancing Penny Collector (5:10)
The Snake (4:48)
A Poltergeist In Glenmore (6:02)
Stompfoot Syndrome (4:33)
Free Spirit (6:07)
Ryan ‘Riffy’ Elliott: gitaar, Moog
Jonathan ‘Jiffy’ Griffiths: drums
Mathew ‘Miffy’ Griffiths: basgitaar

Met medewerking van:
Terry Quinney: tenor saxofoon op Door Dancing Penny Collector
Quirky Musings (2017)
Tasting Toadstools (2014)

Een goed gekozen bandnaam is vaak al een stap in de goede richting. En hier kunnen we wel stellen dan Kinky Wizzards in elk geval goed past bij de muziek die dit trio uit Wales maakt. De muziek klinkt af en toe best ‘kinky’ en daarnaast wordt er hier en daar ook nog flink getoverd.

De ritmesectie van de band wordt gevormd door de gebroeders Griffiths, terwijl de van Eden Shadow bekende Ryan Elliott voor het afwisselende gitaarwerk zorgt. En hoewel het hier een volledig instrumentaal album betreft, is Eden Shadow ook wel een klein beetje terug te horen. Ook hoor je Rush met een beetje goede wil wel terug hier. Waar het echter nog het meest van weg heeft, is van het Belgische Offworld dat vorig jaar hun debuut uitbracht. De muziek heeft dezelfde avontuurlijke inslag en dat beide albums dezelfde soort maffe songtitels hebben, helpt daar ook wel aan mee. Titels die prima bij de muziek passen overigens.

De hoofdmoot bestaat uit naar prog metal neigende instrumentale nummers. Maar ook genres als jazz en fusion zijn nooit ver weg, getuige het zeer jazzy Door Dancing Penny Collector waar ook nog een fraaie tenor saxofoon voorbij komt. Vrijwel alles is in de klassieke gitaar, bas en drums setting gespeeld, slechts sporadisch beroert Elliott de toetsen van de Moog. Wanneer dat gebeurt, krijgt de muziek direct een wat spacey karakter. Met het laatste nummer, Free Spirit, presteert de band het zelfs om een zeer dansbaar nummer te produceren.

Recent heeft dit drietal nog met Magenta getourd. Dat heeft er in elk geval toe geleid dat Rob Reed drummer Jonathan ‘Jiffy’ Griffiths in zijn eigen band heeft ingelijfd. Ik vermoed dat om die reden en vanwege Elliotts bezigheden met Eden Shadow dat dit bandje als iets wordt gezien waar de heren een andere kant van hun creativiteit kunnen tonen in de vorm van een veredeld hobby project. Dat doet niets af aan het feit dat dit gewoon een lekker plaatje is. Voor tussendoor.

Ralph Uffing

Send this to a friend