Klaus Schulze

Bon Voyage (Live Audimax Hamburg 1981)

Info
Uitgekomen in: 2025
Land van herkomst: Duitsland
Label: Eigen Beheer
Website: www.klaus-schulze.com
Genre: elektronisch, krautrock. livealbum
Tracklist
The journey begins (4:46)
Bon temple (30:06)
Ash Tari moderne (6:31)
Moulin Bleu (16:32)
Kreisreise (5:27)
Ritus Duplex (8:12)
Wiegenlied (3:45)
Voyage encore (14:59)
Klaus Schulze: toetsen

Met medewerking van:
Manuel Göttsching: gitaar, toetsen
Zie website Klaus Schulze voor volledige discografie

Wat in de jaren 70 de fuzz voor Hendrix was, waren de sequencers voor Tangerine Dream, Kraftwerk en Jean-Michel Jarre. Zo ook voor Duits Ambient/Elektronica pionier Klaus Schulze, ook wel de “Godfather of Techno” genoemd. Liveplaat “Bon Voyage (Live Audimax Hamburg 1981)” is alweer zijn tweede postume album.

Schulze, wiens carrière begon als drummer van Tangerine Dream en Ash Ra Tempel, debuteerde in 1972 met “Irrlicht”, en heeft daarna bijna vijftig soloalbums uitgebracht. Ondanks dat Schulze in 2022 op 74 jarige overleed, ligt er met “Bon Voyage” weer een nieuwe liveplaat in de brievenbus.

Op dit album horen we een opname van een hele show in de Audimax te Hamburg, ter promotie van Schulze zijn veertiende album “Trancefer” (1981). Ondanks dat de opname al 43 jaar op de plank ligt en eigenlijk nooit voor een release bedoeld was (de audio en- videokwaliteit zou niet goed genoeg zijn) is hij nu toch uitgebracht, het resultaat: een fantastische momentopname pur sang. 

In de aanvullende informatie bij het album vertelt geluidstechnicus Claudio Cordes over de aparte tour: bijna de helft van de zalen waar ze in speelden waren kerken die totaal niet geschikt waren voor de elektronische apparatuur uit de jaren 80, die vaak zelfs nog maar nét door de deur pasten. Als special guest was gitarist/Ambient-pionier (en tevens ook Schulze’s oude bandgenoot) Manuel Göttsching (Ashra) mee, wiens albums “New Age of Earth” en “Blackouts” worden beschouwd als grondleggers van Ambient en Berlin School.

Ok, twee Ambient-pioniers samen op het podium, wordt dat niet wat veel van het goede? Schulze en Göttsching weten het tegendeel te bewijzen. Dit album is een erg dynamische plaat, het wisselt af tussen harde sequencers, rustige synthesizer/gitaar pads en experimentele sounds waarbij een enorme spanning centraal staat. De wat ruwere productie zorgt ervoor dat je een echt beeld krijgt in de (live) elektronische muziek van die tijd, waar nog niet het grootste deel van de muziek op een backing track meeloopt en alles live (met analoge apparatuur) uitgevoerd moet worden Begin je te begrijpen dat de apparatuur niet door de smalle kerkdeuren paste?

Als je naar de langere stukken Moulin Bleu en Bon Temple luistert, besef je dat Schulze niet voor niets de grondlegger van de elektronische muziek van de jaren negentig en daarna wordt genoemd. Ondanks dat deze titel menig Progwereld-lezer waarschijnlijk niet zal aanspreken, is het moeilijk om er omheen te draaien hoe innovatief Schulze was voor zijn tijd.

Ik raad iedere liefhebber van Ambient/Berlin School/Krautrock aan deze liveplaat een keer op te zetten, al is het maar om een beeld te krijgen van de elektronische muziek uit deze legendarische periode.

 

Send this to a friend