Knifeworld

The Unravelling

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: InsideOut
Website: http://www.knifeworld.co.uk
Tracklist
I Can Teach You How To Lose A Fight (5:14)
The Orphanage (1:34)
Send Him Seaworthy (6:37)
Don't Land On Me (8:02)
The Skulls We Buried Have Regrown Their Eyes (4:45)
Destroy The World We Love (6:05)
This Empty Room Once Was Alive (3:50)
I'm Hiding Behind My Eyes (9:15)
Charlie Cawood: basgitaar
Emmett Elvin: toetsen
Chloe Herrington: fagot, alt- en tenorsaxofoon en achtergrondzang
Nicki Maher: tenorsaxofoon en klarinet
Josh Perl: altsaxofoon en achtergrondzang
Kavus Torabi: zang, gitaar en toetsen
Melanie Woods: zang
Ben Woollacott: drums
Met medewerking van:
Katherine Blake: viool
Shona Davidson: achtergrondzang
Esther Dee: achtergrondzang
Anna Tam: viola da gamba
The Unravelling (2014)
Buried Alone: Tales Of Crushing Defeat (2009)

De invloed en reikwijdte van de Cardiacs is altijd redelijk beperkt gebleven tot de Britse eilanden, wat op zichzelf niet zo verwonderlijk is, want de substroming die is voortgekomen uit deze legendarische Britse band rond Tim Smith is zo mogelijk nog Britser dan Canterbury, Britpop en Monthy Pyton. Dat moge aan de ene kant jammer zijn, maar het maakt deze interessante substijl van progressieve rock wel schattig, en wie weet zorgt deze InsideOut-release van de tweede plaat van Knifeworld voor navolging.

Knifeworld is vooral het paradepaardje van Kavus Torabi, die in Iran is geboren, maar als 18-maanden oude baby neerstreek in Plymouth in Zuid-Engeland. Meer dan een flinke bos wild zwart haar lijkt hij niet van zijn geboorteland te hebben overgehouden, en het lijkt me vooral een grappige kerel met veel humor die stiekem een hoop inzicht over de toestand van de wereld zou kunnen melden.

Maar dat doet Torabi in elk geval niet op “The Unravelling”, dat vooral overtuigt doordat de acht composities één coherent geheel vormen. De stijl van Knifeworld laat zich gemakkelijk omschrijven als een mengeling van vroege Cardiacs, maar dan zonder de al te heftige uitbarstingen, met een vleugje Gong-invloeden, waar hij overigens part-time lid van is, hoewel Torabi verstandig hoedt voor al te veel psychedelische meanders. Het veelal gebruik van maar liefst drie saxofonisten, waarvan twee afwisselen met fagot en klarinet, maar vooral veel fagot, en dat vind ik op zich al een pluspunt. Er wordt in de symfonische rock veel te weinig gebruik gemaakt van de fagot.

Het feit dat deze plaat als InsideOut-release wordt uitgebracht is gedurfd, verrassend en interessant, vooral omdat de doelgroep waarschijnlijk niets weet van de invloedbronnen. Ze presenteren het daarom ook als ‘psychedelische rock’ waar liefhebbers van Gong en Steve Reich wel wat mee kunnen. Ik vind dat onzin, want ik denk dat ook liefhebbers van Spock’s Beard en Echolyn dit erg leuke muziek vinden. Het is in elk geval een goede zaak dat dit gerenommeerde label anno 2014 nog zulke risico’s durft te nemen.

En terecht, want “The Unravelling” luistert niet alleen lekker weg, het is ook stekelig genoeg om de aandacht vast te houden bij herhaalde beluistering. I Can Teach You How To Lose A Fight is misschien wel de mooiste opening van een cd dit jaar, en daarnaast verdient het nummer een prijs voor ‘meest originele songtitel’. Ook superaanstekelijk is Destroy The World We Love, waar overigens een hilarische videoclip bij gemaakt is, een nummer dat vooral opvalt door de gelaagdheid van de vele achtergrondvocalen. En dan is er nog Don’t Land On Me, een track met iets meer Canterbury kent, maar ook veel rustpunten. Mooi is dat Torabi de zang afwisselt met Melanie Woods, en is sympathiek dat het tekstboekje haar gezongen gedeelten schuin afdrukt.

“The Unravelling” toont Knifeworld fris, fruitig en vooral bijzonder op zijn plaats in de stal van InsideOut. Ik verwacht dat een volgende plaat niet vijf jaar op zich gaat laten wachten.

Markwin Meeuws

Beluister deze cd op Progstreaming

Send this to a friend