Knight Area

25 en 26 september

Locatie
25-09-2009: Waalhalla, Nijmegen www.waalhalla-centrum.nl
25-09-2009: Het Kasteel, Alphen a/d Rijn www.hetkasteel.nl
Pieter van Hoorn: drums
Gerben Klazinga: toetsen
Gijs Koopman: basgitaar, baspedalen
Mark Smit: zang, toetsen
Mark Vermeule: gitaar
Setlist 26-09-2009:

Ethereal
Antagony
Two of a kind
Momentum
Awakening
Dark Souls
Realm of Shadows
A Million Lives
Occlusion
Dream Weaver
Conspiracy
Different Man Part 1
Mastermind
The Sun Also Rises
Mortal Brow
Different Man Part 2

Meer dan twee jaar moesten de fans wachten op het nieuwe album “Realm Of Shadows” van Knight Area. Dit nieuwe album werd zaterdag 26 september 2009 gepresenteerd in Het Kasteel te Alphen a.d Rijn, de thuishaven van de groep. Niet alleen de fans maar ook de groep zelf hadden lang uitgekeken naar deze datum, een datum die bij alle bandleden vet was aangestreept op de kalender, net als de vrijdagavond daarvoor…

Vrijdag 25 september 2009

Voor een select aantal échte fans had de groep op vrijdagavond 25 september 2009 nog iets extra’s in petto: de cd pre-releaseparty. Deze party was uitsluitend toegankelijk voor speciaal genodigden die hadden deelgenomen aan de wedstrijdactie via deze website. De locatie was lang geheim gehouden, maar bleek uiteindelijk te leiden naar Skatecentrum Waalhalla in Nijmegen, honk van de Stichting Skateboarding Nijmegen. Dit Skatecentrum is sinds december 2008 gehuisvest in een oude en verlaten – zowel van binnen als van buiten met graffiti voorziene – fabriekshal in een desolaat industrieterrein vlak aan de Waal in Nijmegen. Ik moet zeggen, een toepasselijker locatie had men niet kunnen vinden voor dit besloten presentatiefeestje van een donker album.

Nadat de bandleden, licht- en geluidstechnici Arie Groen en Jankees Braam waren gearriveerd werd de skatehal in een rap tempo omgetoverd tot een echte symfo-huiskamer, inclusief versleten en stoffige bankstellen. Zelfs het vloerkleedje ontbrak niet. De hal werd verder aangekleed met plafondhoge banieren in het thema van “Realm Of Shadows” en tientallen kaarsjes die voor een sprookjesachtige sfeer zorgden. Hapjes voor de gasten had de groep zelf verzorgd (en klaargemaakt), zakken chips en pinda’s maakten er een soort van thuiskomst van.

Tegen de klok van negen uur arriveerden de eerste genodigden. Deze werden door de bandleden voor de deur naast een brandende vuurkorf ontvangen. Met een kleine vertraging werd de pre-party om half tien in gang gezet door een woord van welkom van Mark Smit. De groep trok daarna gelijk van leer met een aantal nummers van het nieuwe album. Het publiek bevond zich haast tussen de bandleden, want een podium was met opzet achterwege gelaten.

Na de eerste kennismaking met de nieuwe nummers verzorgde Mark Smit een uitleg over het door hem geschreven verhaal achter “Realm Of Shadows”. Gedurende de pauzes kon iedereen genieten van een hapje en een drankje en een babbeltje met elkaar en de bandleden. De eerste exemplaren van het nieuwe album gingen ook grif over de toonbank van de merchandising tafel, die deze avond werd bezet door Chris (inderdaad, de jongeling van “The Glimpse Inside”).

Uiteraard werden deze avond ook verzoeknummers gespeeld. Hoogtepunt was het optreden van de groep met de twee bevriende Canadezen die speciaal naar Nederland waren overgekomen. Gezamenlijk werd The Sun Also Rises gespeeld waarbij Gijs Koopman en Gerben Klazinga hun instrumenten maar al te graag afstonden aan Michel Joncas en Pascal Lapierre.

De avond werd besloten met het uitreiken aan alle gasten van speciaal voor deze avond vervaardigde T-shirts die ongetwijfeld een ‘collecters item’ gaan worden. Om klokslag middernacht was het voor de meesten tijd om te vertrekken. Het zou de volgende avond ongetwijfeld een latertje worden voor de échte party!

Zaterdag 26 september 2009

Goedgemutst en nog maar nauwelijks bijgekomen van de gezellige pre-party in Nijmegen de avond daarvoor, betraden de vijf ridders om tien minuten na negenen het podium in een met 200 bezoekers zeer goed gevuld Kasteel.

Zonder enige vorm van aankondiging werd gelijk begonnen met Ethereal, het openingsnummer van “Realm Of Shadows”. Na de instrumentale intro betrad Mark Smit in een lang crèmekleurig gewaad als een soort van monnik het podium. Het was goed te constateren dat deze zanger zijn gevoel voor theater met het nieuwe album niet verloren heeft. Sterker nog, de groep heeft een stapje vooruit gezet door de show meer af te stemmen op het concept van “Realm Of Shadows”.

Dat het album voor het eerst integraal voor publiek werd uitgevoerd, was aanvankelijk te merken aan de wat onzeker zang van Smit in het openingsnummer. Gaandeweg verdwenen de wellicht aanwezige (ridderlijke) zenuwen en speelde de groep in momenten de spreekwoordelijke pannen van het Kasteeldak. Dit alles onder enthousiasme van het talrijke publiek.

Knight Area - 26 september 2009

Gijs Koopman presenteerde voor hetzelfde publiek zijn noviteit, het draadloos spelen van zijn basgitaar. Het publiek was al gewend geraakt aan de ‘ommetjes’ die deze bassist altijd pleegt te maken. Nu Koopman ‘unplugged’ is en niet meer wordt beperkt door de lengte van zijn snoer, zal niets hem kunnen beletten zich binnenkort tussen het publiek te begeven. Na het instrumentale Awakening betrad Smit het podium in lang zwart gewaad om daarmee het nummer Dark Souls extra kracht bij te zetten. Het eerste deel van de show werd besloten met de apotheose van het album, het sterke en lange Occlusion, met daarin een fraaie gitaarsolo van Mark Vermeule.

Na de pauze, waarin het publiek de gelegenheid had een praatje met de groepsleden te maken, was het tijd voor de ‘golden oldies’. Het was goed te horen dat deze nummers, in tegenstelling tot de nieuwe nummers, al jaren worden gespeeld. Publieksfavorieten als Dreamweaver en Conspiracy werden met groot enthousiasme ontvangen en het stevige Mastermind en het instrumentale The Sun Also Rises, met een hoofdrol voor toetsenist Gerben Klazinga, waren een genot voor het oor. Ondergetekende werd op het laatst geheel tevredengesteld met de uitvoering van het dynamische Mortal Brow. Uiteraard kwamen de mannen niet zonder toegift weg, maar daarna was de koek ook echt op.

De vele uren oefenen om maar steeds beter te worden kwamen er deze avond voor een groot deel uit. Een avond die ook het startsein was voor de concerttour die de groep eind 2009 en begin 2010 langs podia in binnen- en buitenland gaat voeren. Wat mij betreft gaan we met Knight Area nog mooie jaren tegemoet!

Hans Ravensbergen
Foto’s: Martijn Lohschelder & Theo Heijster

Send this to a friend