Knight Area

25 maart 2017, Kroese, Arnhem

Locatie
Mark Bogert: gitaar
Pieter van Hoorn: drums
Gerben Klazinga: toetsen
Mark Smit: zang
Peter Vink: basgitaar
Unbroken
Twins of Sins
Heaven and Beyond
Memories
Box of Toys

Het meest recente Knight Area album, “Heaven And Beyond” is goed ontvangen. Het bivakkeerde kort na verschijnen zelfs enige tijd in de landelijke album hitlijsten. Dat is toch iets wat eigenlijk alleen de grote (internationale) namen binnen het genre lukt. Overigens was deze notering zeer terecht, want hoewel het een album is dat een beetje moet groeien, is het de mannen weer gelukt om iets bijzonder fraais op de wereld los te laten.

Op het album wordt hier en daar weer teruggegrepen op het geluid van weleer, maar op 25 maart was het tijd voor iets unieks uit de geschiedenis van de band. Tijdens een instore optreden in de Arnhemse platenzaak Kroese werd een aantal nummers van het laatste album in een intieme en semi-akoestische setting ten gehore gebracht.

Het album kent de nodige stevige en symfonische elementen, dus het was dan ook de vraag of de nummers in een uitgeklede versie ook overeind zouden blijven. De set trapte af met Unbroken, tevens het openingsnummer op de plaat. Gitarist Mark Bogert speelde de elektrische partijen moeiteloos op zijn op een standaard geplaatste akoestische gitaar, ondersteund door Gerben Klazinga die in een hoekje bij de hiphop-sectie op een enkel keyboard zijn verschillende toetsgeluiden liet horen. Ook de ritmesectie was bescheiden, Pieter van Hoorn had het overgrote deel van zijn kit thuisgelaten en speelde echt in dienst van de nummers. Peter Vink speelde – naar eigen zegge – voor het eerst op een akoestische bas, maar deed dit prima. Zijn dominante basgeluid stond redelijk vooraan in de mix, maar storend werd dit nergens. Getuige ook de reactie van het publiek (dat uit het hele land voor de gelegenheid naar Arnhem was gekomen) deden de nummers het ook in deze vorm uitstekend. Het zegt iets over de kwaliteit van het materiaal.

Zanger Mark Smit heeft op het album gezorgd voor de nodige Queen-achtige koortjes die live meestal op band worden gereproduceerd. Maar ook zonder deze ondersteuning bewees hij in Arnhem eens te meer wat een geweldige zanger hij eigenlijk is. Op het emotionele Memories gaf hij zich helemaal en het applaus naderhand was meer dan verdiend.

Knight Area, Kroese 2
Na vijf nummers was het alweer gedaan en na het optreden namen de bandleden nog uitgebreid de tijd om albums te signeren en met de fans te praten. Een bijzondere middag en iets wat de band zeker vaker mag doen.

Verslag en foto’s: Ralph Uffing

Send this to a friend