Knight Area & Focus

26 november 2010, Het Kasteel, Alphen ad Rijn

Locatie
Het Kasteel, Alphen aan den Rijn
Knight Area
Pieter van Hoorn: drums
Gerben Klazinga: toetsen
Gijs Koopman: basgitaar, baspedalen
Mark Smit: zang, toetsen
Mark Vermeule: gitaar

Focus
Bobby Jacobs: bas
Thijs van Leer: toetsen, fluit, zang
Pierre van der Linden: drums
Niels van der Steenhoven: gitaar
Gespeeld Knight Area:
A Million Lives
Dream weaver
Ethereal
A Different Man Part 1
Antagony
Momentum
Mastermind
Occlusion
Dark Souls

Ondermeer gespeeld Focus:
Focus I
House Of The King
Focus IV
Aya-Yuppie-Hippie-Yee
Eruption
Sylvia
Focus III
Hocus Pocus
Sylvia

Traditiegetrouw doet Knight Area elk jaar wel een keer Het Kasteel in Alphen aan den Rijn aan voor een optreden. Deze zaal kan haast worden gezien als de thuisbasis van de band, maar wat wil je ook: ridders horen immers thuis in een kasteel. Was men voorheen gewend hier als hoofdact op te treden, deze keer moesten ze de proglegende Focus onder leiding van Thijs van Leer in het hoofdprogramma dulden.

Knight Area
De avond en het optreden van Knight Area stond in het teken van de nieuwe dubbel live cd “Rising Signs From The Shadows”. Het album was deze avond voor het eerst verkrijgbaar op dezelfde locatie waar hij op 26 september 2009 is opgenomen. De goede lezer én fan hadden al lang begrepen dat de titel van dit album een samenvoeging was van de drie tot op heden uitgebrachte studio cd’s. Vanzelfsprekend werd daarvan een potpourri gespeeld, waarbij de nadruk lag op het meest recente “Realm Of Shadows”.

Mark Vermeule

Het optreden deze avond voelde voor het publiek als een soort van thuiskomen van Knight Area. Kennelijk voelde het ridderlijke kwintet dit ook, want gedurende het volle uur spatte de vonken van dit optreden af. Of kwam het soms doordat de groep in spiegelbeeld stond opgesteld (Gerben Klazinga rechts aan de zijkant, Pieter van Hoorn links achterin, Mark Vermeule links voor en Gijs Koopman rechts voor)? Is de groep herboren zoals ik enkele fans hoorde zeggen?

Gijs Koopman

Gaandeweg het optreden steeg het enthousiasme van het publiek, waarvoor datzelfde publiek door de bandleden steevast werd bedankt. De vele optredens van het afgelopen jaar lieten een steeds beter ingespeelde groep horen die elk optreden lijkt te groeien. Of was het de aangepaste en compacte setlist die verantwoordelijk was voor de symbiose op het podium? Dit keer geen The Sun Also Rises of Mortal Brow, maar wel een dampende versie van Antagony en Mastermind. Besluit de band meestal met A Different Man Part 2, deze keer werd het optreden bekroond met Dark Souls. Hiermee werd het beste voor het laatst bewaard, waarbij uw recensent en fotograaf van dienst tussen het uit hun dak gaande publiek zelfs samen hoofdschuddend werden gesignaleerd. Wanneer een groep daartoe in staat is, verdient dit een eervolle vermelding.

Focus
Neerlands trots en proglegende Focus is bezig aan een omvangrijke tournee door binnen- en buitenland. Een tournee die doorloopt tot in 2011 en vooral de kleinere zalen aandoet. Inmiddels treedt Focus al jaren op in de bezetting met oudgedienden Thijs van Leer (uit 1948) en Pierre van der Linden (uit 1946), aangevuld met de youngsters Bobby Jacobs en Niels van der Steenhoven.

Thijs van Leer

Haast zonder dat het publiek het door had schuifelde de flamboyante Thijs van Leer, traditioneel gehuld in lange zwarte leren jas en zwartleren pet, vanaf links het podium op om plaats te nemen achter zijn antieke Hammond orgel. Een respectvol applaus werd zijn deel toen werd gestart met het optreden waarbij veel gouden ouden de revue passeerden. Bij de aankondiging van House Of The King door Thijs van Leer werd duidelijk dat de man nog steeds een mooi gevoel voor humor heeft. Droogjes merkte hij op de het spelen van dit nummer in deze zaal (Het Kasteel) wel zeer toepasselijk is.

Tussen de oude bekenden door passeerden gedurende dit optreden nieuwere nummers de revue zoals Aya-Yuppie-Hippie-Yee, dat op een eveneens grappige wijze was voorzien van vocalen door van Leer, Niels van der Steenhoven en Bobby Jacobs. Bovenal werd deze avond duidelijk dat alles draait om van Leer die al grimas trekkend en soms haast spastisch bewegend bewees nog steeds een geweldig entertainer te zijn die geheel tot leven komt op een podium. Ondanks dat de groep bulkt van de routine werd dit optreden niet routinematig afgedaan. Veel nummers werden op de van Thijs van Leer bekende wijze ingeleid zoals de klassieker Eruption, dat gaat over menselijke gevoelens. De muzikale erupties in dit bijna veertig jaar oude nummer werden op een imponerende wijze de zaal in geslingerd.

Niels van der Steenhoven

Aan Niels van der Steenhoven de taak om Jan Akkerman, een andere legende, te doen vergeten. Iets waartoe hij met zijn technische capaciteiten en fenomenaal gitaarspel in staat is gebleken. Dat hij daarbij soms de uitstraling heeft van een antiheld waarbij het lijkt alsof hij liever niet voor publiek speelt, nemen we maar voor lief en is hem vergeven. Slechts spaarzaam verscheen er een glimlach op zijn gezicht. Het bleek deze avond voor Focus lastig het publiek gedurende het hele optreden te boeien. In de rustige stukken steeg vaak een hinderlijk geroezemoes uit de zaal op zoals gedurende het fraaie nummer waarbij van Leer tegelijkertijd op fluit en Hammond speelde. Ik ben van mening dat Focus, met zijn luistermuziek, dan ook veel beter tot zijn recht komt in een zaal met louter zitplaatsen.

De avond werd besloten met een geïmproviseerde en opgerekte versie van Hocus Pocus waarin onder meer een drumsolo van de zeer strak drummende Pierre van der Linden, die met zijn 64 jaar blijk gaf nog steeds tot de top te behoren. Van Leer kreeg nog de lachers op zijn hand toen hij voorzien van mijnwerkershelm inclusief lamp het podium betrad.

Pierre van der Linden

Hiermee kwam een einde aan een avond prima muziek, verzorgd door een proglegende en wellicht een proglegende in wording.

Verslag: Hans Ravensbergen
Fotografie: Eric de Bruijn en Theo Heijster

Klik om meer Knight Area & Focus foto’s van dit optreden te zien.

Send this to a friend