Knight Area

Hyperlive

Info
Uitgekomen in 2015
Land van herkomst: Nederland
Label: Metal Mind Productions
Website: knightarea.com
Tracklist
DVD
Afraid Of The Dark
The Lost World
Bubble
Crimson Skies
Avenue Of Broken Dreams
Living In Confusion
Stepping Out
Running Away
Songs From The Past
Hypnotised
Medley (Conspiracy, Mastermind, A Million Lives, Dark Souls, Angel's Call, Eversince You Killed Me, Dreamweaver, A Different Man Part II)
Mortal Brow

CD
Afraid Of The Dark (6:15)
The Lost World (5:18)
Bubble (5:01)
Crimson Skies (4:14)
Avenue Of Broken Dreams (4:52)
Living In Confusion (5:34)
Stepping Out (3:30)
Running Away (3:01)
Songs From The Past (3:35)
Hypnotised (7:43)
Medley (Conspiracy, Mastermind, A Million Lives, Dark Souls, Angel's Call, Eversince You Killed Me, Dreamweaver, A Different Man Part II) (16:07)
Mortal Brow (10:16)

Extra's
Interview met Mark Smit en Gerben Klazinga
Interview met Mark Bogert en Pieter van Hoorn
Fotogalerij
Discografie
Desktop images

Beeld: 16:9
Geluid: Dolby Digital 5,1 Dolby Digital 2,0
Regio: 0 (alle regio's)
Mark Bogert: gitaar
Pieter van Hoorn: drums
Gerben Klazinga: toetsen
Mark Smit: zang, achtergrondzang, piano op Songs From The Past
Peter Vink: basgitaar
Hyperlive (cd/dvd) (2015)
Hyperdrive (2014)
Between Two Steps EP (2013)
Nine Paths (2011)
Rising Signs From The Shadows (2010)
Realm Of Shadows (2009)
Under A New Sign (2007)
The Sun Also Rises (2004)

Ik maak er geen geheim van dat ik Knight Area één van de beste Nederlandse progbands vind. Als je in elf jaar tijd een discografie kan uitbrengen waar nagenoeg geen zwakke momenten in voorkomen, behoor je mijns inziens tot de top. Ook live staat deze band zijn mannetje, zoals ook te horen is op de prima liveplaat “Rising Signs From The Shadows”. Hoog tijd dus dat er eens een dvd uitgebracht werd.

De dvd heeft de toepasselijke titel “Hyperlive” meegekregen, wat natuurlijk een verwijzing is naar het in 2014 verschenen album “Hyperdrive”. Het betreft hier een optreden van 9 april 2015 in Katowice in Polen. Dit begint zo langzamerhand een beetje een progstad te worden, want eerder namen bands als Landmarq, Pendragon en de band van Oliver Wakeman daar ook al optredens op. De band raakte in Polen verzeild als voorprogramma van Arena, maar mag hier toch ruim 100 minuten zijn kunsten laten zien, wat behoorlijk lang is voor een voorprogramma. Gezien de kwaliteit van het optreden, is deze tijd overigens ruimschoots verdiend.

Op het laatste album “Hyperdrive” pleegde de band een beetje stijlbreuk met eerdere albums, zonder overigens de echte Knight Area sound te verliezen. Het was allemaal net iets pittiger en minder symfonisch dan we van de mannen gewend waren. De band klinkt op dat album een beetje als Pendragon ten tijde van “Pure” en “Passion”, mede door de relatief grote inbreng van gitarist Mark Bogert. Het wekt dan ook geen verbazing dat het album hier, met uitzondering van het nummer This Day, integraal wordt uitgevoerd. Ook live hebben deze nummers allemaal een lekker scherp randje. Opener Afraid Of The Dark knalt er meteen flink in en de toon voor de rest van het optreden is hiermee gelijk gezet. Voor relatieve nieuwkomers Mark Bogert en Peter Vink was deze tour natuurlijk de eerste mogelijkheid om zich aan het publiek te presenteren. Beiden zijn met vlag en wimpel geslaagd. Peter Vink houdt met zijn strakke en af en toe speelse basspel de boel prima bij elkaar. Hij heeft er ook overduidelijk zin in, want de hele show glundert hij van oor tot oor. Mark Bogert blijkt echt een alleskunner op gitaar. Zowel qua uiterlijk als qua speelstijl heeft deze benjamin van de band wel wat weg van Paul Bielatowicz. Om met zanger Mark Smit te spreken: “He’s good, isn’t he? Ja dat is ie zeker, Mark!

De rest van de band is ook prima op dreef. Drummer Pieter van Hoorn zit ogenschijnlijk zeer op zijn gemak achter zijn kit. Schijn bedriegt hier echter, want zijn getrommel zorgt ervoor dat het gehele optreden lekker strak verloopt. Toetsenman Gerben Klazinga blijft de hele show verborgen achter zijn grote stapel keyboards, maar zorgt er wel voor dat hij gehoord wordt, getuige bijvoorbeeld zijn werkelijk flitsende solo in het slot van Bubble. En zanger Mark Smit is uitstekend bij stem. Zijn heldere stemgeluid heb ik sowieso altijd een zeer prettig onderdeel van het geluid van Knight Area gevonden. Het enige echte rustpuntje van het optreden, Songs From The Past is door zijn geweldige gedragen uitvoering voor mij het hoogtepunt van deze dvd. Prachtig! In de credits worden ook de achtergrondvocalen aan Mark toegekend. Dat is logisch, want deze komen van een geluidsband. En hoewel ik deze Queen-achtige koortjes zeer fraai vind, vraag ik me wel af of geen van de andere heren de achtergrondzang voor zijn rekening had kunnen nemen. Dat geeft een nog mooier live gevoel, als je het mij vraagt.

Na het uitstekende Hypnotised is het tijd voor een duik in het verleden. De verschillende ‘oude’ albums krijgen allemaal een bezoekje middels een zestien minuten durende medley die zodanig in elkaar is gezet dat het gewoon als een enkel nummer klinkt. Het optreden wordt afgesloten met publiekslieveling Mortal Brow. Heerlijk natuurlijk, maar stiekem mis ik wel een beetje de Taurus pedalen die eigenlijk wel bij dit nummer horen.

Knight Area hoeft zich zeker niet te schamen voor dit ‘debuut’ op film. Sterker nog, deze gaat nog wel wat rondjes maken in mijn speler. Of in mijn auto, want van het optreden is ook een cd bijgevoegd. In de bijgevoegde interviews geven de heren aan dat er al gewerkt wordt aan een nieuw album. Dat is weer iets om naar uit te kijken. Ongetwijfeld zullen er dan weer wat optredens volgen. Misschien weer iets om op dvd uit te brengen, maar dan als headliner wellicht?

Ralph Uffing

Koop bij bol.com

Send this to a friend