Na een hiatus van bijna tien jaar tussen 2000 en 2009, vond het Amsterdamse Kong zichzelf opnieuw uit. Inmiddels zijn we alweer aan het derde album van de nieuwe serie toe, “Stern”. De band is gelukkig nog even eigenzinnig als altijd, met elektronica en samples die de zware gitaarpartijen afwisselen. Ook speelt het kwartet nog altijd in een quadrafonische opstelling tijdens optredens, met in elke hoek van de zaal een van de bandleden. Het materiaal van “Stern” zal daarbij ook beslist goed uit de verf komen.
Het nieuwe album is net als alle voorgangers helemaal instrumentaal. Hier en daar duikt een stem op, maar die ‘zingt’ niet in de gebruikelijk zin van het woord. De muziek verliest gelukkig niets aan zeggingskracht hierdoor, al blijf je je afvragen wat de titels betekenen. In elk geval bedient Kong zich van de nodige woordspelingen bij de namen van de tracks (Stars & Tribes, Feast Or Burden), dus het vermoeden rijst dat het ook gewoon maar titels zijn.
Over het geheel lijkt “Stern” iets meer te leunen op de samples en de elektronica. Dat is positief bedoeld, want met twee van die zware gitaren, plus beukende bas en drums, wordt het al gauw eentonig en diepdonker. “Stern” heeft daar minder last van dan zijn twee voorgangers. Bij het vorige album “Merchants Of Air” was de bas al veel meer in de muziek gemixt, en die lijn trekt het viertal nu door, door ook de gitaren wat minder prominent op de voorgrond te mixen. De plaat klinkt daardoor frisser en afwisselender. Drummer Mandy Hopman is vervangen door Oscar Alblas, en dat is zeker geen verlies. Al moet gezegd dat de muziek van Kong niet zo complex is dat er kunst- en vliegwerk voor de ritmesectie aan te pas moet komen.
Voor wie de muziek van Kong niet kent is het lastig vergelijken met andere bands. Misschien is een zware, snelle, instrumentale variant van Amplifier een adequate omschrijving. Of misschien ook niet. Je moet het maar gewoon zelf beluisteren.
Speciale vermelding voor het nummer Surfing Narrative Waves, een van de hoogtepunten van de plaat. Een spannende intro met elektronica, rustig opgebouwd. Pas na drie minuten gaat het nummer volledig los. Een gitaarsolo maakt het geheel af.
Contenu Inconnu laat een Kong zien van de experimentele kant. Het begint als een gebruikelijk zwaar met gitaren aangezet metalnummer, maar in het midden gebeurt er plotseling iets spannends. Iets met een stem die het midden houdt tussen een grunt en een imitatie van een didgeridoo. Spannend is het in elk geval zeker. In Inflate Expand Release neemt Kong gas terug en horen we zelfs de sabar, een soort djembé uit Senegal.
Kong blijft op “Stern” onmiskenbaar Kong, maar er zit duidelijk progressie in, en daar is voormalig gitarist Dirk de Vries als engineer en producer voor een groot deel verantwoordelijk voor. Het album klinkt als geheel harmonisch, afwisselend en dynamisch.
Marcel Debets