Kosmose

First Time Out

Info

Uitgekomen in: 2018
Land van herkomst: België
Label: Sub Rosa
Luistermogelijkheid: www.subrosalabel.bandcamp.com/album/first-time-out

Tracklist
The 13th Untitled Track (17:21)
The 13th Untitled Track (Continued) (
19:25)
Alain Neffe : toetsen, fluit, ritmebox, zang
Francis Pourcel : basgitaar, gitaar
Daniel Malempré: gitaar
First Time Out (2018) (heruitgave van origineel uit 1975)
Some Little Trips To Our Fluorescent Land (2017)
Kosmic Music from the
Black Country (2015)

Het is herfst, dus tijd om weer een mooie vegetarische pasta te maken. En wat is handiger dan in mijn kostbare tijd geduldig een paddenstoel mix schoon te maken met borsteltje en doekje in de hand om tegelijkertijd nieuwe muziek op mij in te laten werken zodat ik inspiratie op kan doen voor een zo objectief mogelijke recensie voor deze site.

Met het voor mij onbekende Belgische Kosmose had ik met hun live pres(en)tatie van “First Time Out” mooi twee nummers die elk ruim boven het kwartier klokken zodat ik in de tussentijd de kastanje champignons, cantharellen, shiitakes en oesterzwammen deugdelijk kond ontdoen van de laatste restjes achtergebleven paardenshit. Hoe mooi mijn schimmel collectie er nadien glimmend bij lag, al snel hoorde ik al dat ik de verkeerde paddo’s had uitgekozen voor dit gerecht.

Bij deze muziek van Kosmose hoort namelijk een sterk hallucinerende paddo uitgebakken te worden die drijft in een knalroze sausje met wat toefjes witte room die als wolkjes boven het bord zweven. Het weelderige wiet als groen gras kun je er zelf wel bij bedenken. Dit is psychedelisch trippen in het kwadraat met een snufje krautrock a la Tangerine Dream uit hun beginjaren. Heel veel galm, nog meer echo’s en alles wat muzikaal enigszins vaste grond onder de voeten geeft zoals een repeterende drummer is weggelaten. Eenmaal teruggekeerd op planeet Aarde, ehhh… sorry..vanachter het fornuis, leerde mij na enig speurwerk dat deze nummers nog niet eerder waren uitgebracht, wat ook logisch klinkt gezien hun titels. Alleen praten we hier wel over een live opname uit 1975!  Het beperkte teken van leven op het internet leerde me dat Kosmose was opgericht in Charleroi 1973 en opgeheven in 1978.

De laatste jaren komen diverse heruitgave van de muzikale avonturen uit van Kosmose die verder niet moeilijk doen over ingewikkelde titelnummers, want alle andere muziekstukken zijn dezelfde “untiteld numbers” genaamd waar voor het gemak er alleen maar doorgenummerd hoeft te worden. Alleen de albumtitels geven het beeld vrij wat je verwachten mag met een geluid dat word beïnvloed door Cosmic Music tot een puur geïmproviseerde vorm van lawaaierige freejazz. Het soloalbum “An Introduction Into The Insane World” van Alain Neffe, die samen met Francis Pourcel de kern vormde van Kosmose, geeft treffend aan waar je je op voor moet bereiden.

Toch is het goed dat het Sub Rosa label dit 43 na dato wil heruitbrengen. Ik beleef er wel plezier aan terwijl ik me tegoed doe aan de paddenstoelen ragout uit de reguliere supermarkt. Een korte trip beloont met extra airmiles.

Als je het ergens mee wilt vergelijken komt het Duitse Trigon met hun live-album Herzberg 2004” het dichtst in de buurt, al gebruikt Trigon meer en stevige gitaren. Iets voor de liefhebbers dus die in het nummer van Trigon “Verbiegt Die Kontrollen Zum Herz Der Sonne” hetzelfde menen horen als “Set The Controls For The Heart Of The Sun” van Pink Floyd. Maar dat kan ook aan een bedorven oesterzwam liggen.

Jos Driessen
Koop bij bol.com

Send this to a friend