Kroner Cirkus

Kometa Kronera

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Polen
Label: GAD Records
Website: Bandcamp
Tracklist
Ariańska Noc (2:48)
Kometa Kronera (10:24)
I.   Kroner
II.  Ewakuacja Kosmosu
III. Kometa
IV. Ostatni Lot
V.  Powrót Komety
VI. Upadek
Prosta Piosenka O M. (4:02)
Nie Jestem Stąd (3:39)
Mój Sen O Wyspie (8:52)
Dance Macabre (7:14)
Pragnienie (2:25)
Modlitwa Bez Słów (5:32)
Schizofenix (4:44)
Bagdad Café (5:46)

bonus tracks;
Dream About The Island (8:52)
Simple Song (4:02)
Desire (2:25)
Bagdad Café (5:41)
Alek Król: gitaar
Michał Worgacz: gitaar, zang, toetsen
Paweł Pawlina: basgitaar
Rafał Regulski: drums
Kometa Kronera (2021)

Kroner Cirkus was een Poolse rockband uit krakau, opgericht in 1994 op initiatief van gitarist, zanger en songwriter Michal ‘Matragon’ Worgacz. Was, want in januari 2006 maakte Michal Worgacz bekend dat zijn band Kroner Cirkus ophield te bestaan en voorbij was.

In de twaalf jaar dat de band bestond, veranderde de band vele malen van bezetting. Zo traden ze traden regelmatig op in clubs in Krakau als een klassieke gitaarpowertrio, maar ook als uitgebreid sextet. Dat deden ze zowel met hun originele materiaal, covers van rockklassiekers, als met volledig geïmproviseerde concerten.

Eind 1997 namen ze hun debuutalbum genaamd “Kometa Kronera” op, dat in 1999 werd uitgebracht op een cassettebandje. De cd – hoewel er zelfs covers voor werden gedrukt – werd toen niet gerealiseerd, tot nu toe. Het Poolse GAD Records verblijdt ons alsnog met het uitbrengen van dit album wereldwijd. Ditmaal inclusief het nummer Mój Sen O Wyspie dat aan dit album is toegevoegd en in 1999 eerder verscheen op de Polish Art Rock vol.1,  een compilatie van elf Poolse sympho/prog/art rock artiesten en bands met onder andere Quidam, Albion, Lizard en Abraxas. Daarnaast zijn er vier extra bonusnummers toegevoegd die in het Engels zijn ingezongen. Dat had voor mij niet gehoeven, want de Poolse zang doet natuurlijk aan en stoort nergens.
“Kometa Kronera” is namelijk een sympathiek, gitaargericht album dat past in de neo progressieve golf die we kennen uit de jaren ‘90. Wat voor de zang geldt, geldt ook voor het gitaarspel. Het is clean, kent mooie melodieën en solo’s zonder ergens opdringerig te zijn. Vooral in de zachte instrumentale nummers Ariańska Noc en Modlitwa Bez Słów komt dit mooi uit de verf met het ingehouden Steve Rothery-achtig spel. De fascinatie voor hardrock uit de jaren ‘70 is duidelijk hoorbaar in de andere twee instrumentale stukken, te weten het Deep Purple achtige Kometa Kronera en Schizophenix.

Op het internet kom ik Michał Worgacz op wat verdwaalde Poolse sites alleen tegen met het spelen van Pink Floyd muziek, gitaarbijdrages in live-optredens bij andere bands in Krakau en wat King Crimson en Jimmy Hendrix cover werk. Toch jammer dat hij zich niet verder heeft toegelegd op het schrijven van nieuwe nummers onder de naam Kroner Cirkus om zich verder te ontwikkelen. Goed, hij is nog geen tweede Jerzy Georgius Antczak, maar heeft wel de potentie om hem naar de Poolse gitaarkroon te steken.
Send this to a friend