Kyros

Vox Humana

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst:  Verenigd Koninkrijk
Label: Eigen Beheer
Website:  www.kyrosmusic.com
Tracklist
Cd 1  The Maker
Vox Humana (0:28)
Technology Killed the Kids II (7:41)
Cloudburst (6:02)
Persistence of Vision (5:49)
The Lamb, the Badger & the Bee (6:41)
New Paradigm (8:58)

Cd2  The Human Voice
Mind Electric (5:53)
Speak to Me (4:22)
Persistence of Perfection (4:59)
Monster (4:50)
Hounds (3:08)
The Darkness Grove (3:12)
Boiling Point (5:53)
Ego (5:02)
Dilate (8:17)
Peter Episcopo: basgitaar en achtergrondzang
Joey Frevola: gitaar
Sam Higgins: gitaar en achtergrondzang
Robin Johnson: drums
Adam Warne: toetsen en zang
Vox Humana (2016)
Synaesthesia (2014)

Wat is het toch lastig (en vervelend) als je als beginnende band je naam moet veranderen. Nu was de oude naam Synaesthesia niet heel toegankelijk, maar onder die naam is toch het debuut uitgekomen dat overwegend goede recensies mocht ontvangen. Daardoor blijft een naamsverandering toch altijd een donkere plek in je biografie, hoewel de nieuwe naam Kyros een stuk makkelijker op te pakken is. De redenen waarom die verandering heeft plaatsgevonden zijn volgens de band divers, deels door de verwarring met het symptoom (de zintuiglijke waarnemingen in artikelen en publicaties), maar ook omdat  Synaesthesia in beginsel het soloproject van Adam Warne is en in een later stadium een band werd geformeerd.

De overgang van naam is overigens redelijk geleidelijk verlopen, met het verschijnen van een ep genaamd “BETA” tussen de release van het gelijknamige debuut “Synaesthesia” en dit album “Vox Humana”. Na Synaesthesia bestond er bij Warne vooral de behoefte om een band te formeren en samen met Joey Frevola en Sam Higgins is hij nu verantwoordelijk voor de song writing van de nieuwe band. Maar vergis je niet, dit is niet alleen het werk van die drie muzikanten, maar van alle vijf bandleden. Wanneer je op zoek gaat naar de talrijke video’s op You-tube dan valt op dat alle bandleden een groot aandeel hebben in de algehele productie.

Is de muziek van het huidige Kyros te vergelijken met die van Synaestesia? Natuurlijk, want ondanks de nieuwe insteek blijft Adam Warne de onbetwiste leider van deze band en daarnaast is zijn stemgeluid en toetsenwerk kenmerkend te noemen. Desondanks zijn er toch verschillen te noemen en dan heb ik het vooral over de tweede cd van het album, die vooral de expressiviteit en creativiteit van deze jonge honden etaleert. Het heerlijke van Adam Warne en zijn vrienden is dat hij ons toetsenliefhebbers over de hele linie een geweldig feestje voorschotelt. Het begint al gelijk goed met Technology Killed the Kids II. Daarmee laten Warne en de zijnen blijken dat het synthpop verleden met Synaesthesia niet wordt vergeten, want het is overduidelijk de opvolger van het gelijknamige nummer op het debuutalbum. De track wordt net als het origineel gedomineerd door de toetsten. Maar ook het radiovriendelijke Cloudburst is een geweldig nummer waar meer dualiteit bestaat tussen de gitaren en toetsen. Elke keer als ik het nummer hoor ben ik verrast doordat complexiteit toch heel goed samen kan gaan met een catchy sound.

Liefhebbers van Valensia moeten echt Persistence Of Perfection eens checken, grote kans dat je verrast wordt door de hoge zang van Warne. Die zang doet op sommige momenten denken aan die van Matthew Bellamy van Muse, maar bijvoorbeeld dus ook aan de Nederlandse zanger Valensia. Ook een experimenteel en geweldig nummer is The Lamb, The Badger & The Bee. In dit nummer zingen naast Adam Warne ook bassist Peter Episcopo en gitarist Sam Higgins mee en vooral in het einde van de track is de dualiteit tussen de drie zangers te vergelijken met een mix van bands als Moonsafari en Haken.

Ook de tweede cd van het album herbergt heerlijke nummers als Mind Electric en Speak To Me, maar is vooral wat meer vooruitstrevend te noemen. Bijzonder experimenteel (en vooral druk) is Boiling Point, wat door de ultieme progressiviteit in het nummer gelijkenissen kent met wederom een band als Haken. Ook het opvolgende Ego kent die trekjes, maar speelt iets meer op save door een duidelijke melodielijn. In de verte komt de aanpak en het geluid ook in de buurt van Frost*.

Aan het einde van deze recensie wil ik de conclusie sluiten door te stellen dat we wat mij betreft te maken hebben met een nieuwe ster aan de progressieve horizon. Kyros is in staat gebleken een album te maken dat progressieve elementen bevat, maar ook toegankelijke en herkenbare composities herbergt. Kyros maakt de connectie tussen de jaren tachtig synthpop, hedendaagse prog -en gitaarrock sluitend en is daarbij niet bang te experimenteren. Dit album is een aanrader voor de liefhebbers van de genoemde namen. Gezien de jonge leeftijd en enthousiasme van de bandleden verwacht ik een lange (en hopelijk) succesvolle carrière.

Ruard Veltmaat

Send this to a friend