La-Ventura

A New Beginning

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: http://www.la-ventura.com/
MySpace: http://www.myspace.com/laventura
Tracklist
Deadline (4:22)
Memoria (3:20)
Only Love Will Find Its Way (4:23)
Trefoil (3:22)
Remind You (3:50)
Cry (4:13)
Messed Up (3:52)
A New Beginning (3:32)
The Hunter (3:07)
Right & Righteousness (3:31)
Marco van Boven: toetsen
Carla Douw: zang
Sascha Kondic: gitaar
Erwin Polderman: drums
Michael Saffrie: bas
A New Beginning (2007)

 

Wat is geluk?

Over het antwoord op die vraag hebben al veel filosofen en andere weldenkende mensen zich gebogen. Enkele aardige quotes in dit verband zijn: het ware geluk bestaat slechts in de illusies die men zich daarover maakt (Erasmus), beperkingen maken gelukkig (Schopenhauer), geluk is pas zichtbaar als het voorbij is (Bomans), alleen hij is gelukkig die het geluk niet aan geluk te danken heeft (Schiller), je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden (Aristoteles) en geluk is wat je er op een bepaald moment onder verstaat (W.T. Schippers).

La-Ventura, de naam van een uit Zeeland afkomstige nieuwe Nederlandse band, betekent ook zoveel als geluk. In hun biografie wordt hier nog aan toegevoegd dat geluk dat beetje extra is wat iemand nodig heeft om verder te komen in deze wereld. La-Ventura zal het nodig hebben in de keiharde muziekwereld waar de concurrentie moordend is. Figuurlijk dan toch! Voorlopig gaat het deze groep, die pas begin 2006 werd opgericht door drummer Erwin Polderman (ex-Orphanage) en zangeres Carla Douw, in elk geval behoorlijk voor de wind. Hoewel, ook La-Ventura heeft in zijn korte bestaan al te maken gekregen met een gevalletje ‘pech onderweg’. Oorspronkelijk zou hun debuut “A New Beginning” het licht gaan zien via het Amerikaanse label Razar Ice, maar die samenwerking is spaak gelopen vanwege meningsverschillen over de voortvarendheid van het label in kwestie. Het getalm heeft de band uiteindelijk doen besluiten om de plaat dan maar in eigen beheer voor het voetlicht te gaan brengen.

Waarin La-Ventura zich onderscheidt van de meeste Nederlandse metalbands met zangeres, is de vocale invulling van hun muziek. Frontvrouw (en tekstschrijfster), Carla Douw is (gelukkig) niet de zoveelste sopraansirene, maar veel meer een stoere rockzangeres met ballen. Enige vergelijking met Amy Lee (Evanescence) kan hier wel gemaakt worden. Carla paart passie, hartstocht en melancholie aan een behoorlijke longinhoud, waarbij eerlijkheidshalve moet worden aangetekend dat ze in de lagere regionen niet altijd een even trefzekere indruk maakt. De gothic groove metal die La-Ventura op het goed geproduceerde “A New Beginning” heeft samengebald kent niet alleen zangtechnisch, maar zeker ook muzikaal een niet mis te verstane link met het werk van Evanescence, opgedirkt met een likje Lacuna Coil, een wolkje Within Temptation, een ovenkorstje Orphanage en een dun vernislaagje nu-metal. Naast de zang maken vooral de logge en groovy gitaarrifs van Saz Rondic en het vette baswerk van Mike Saffrie de dienst uit binnen de compacte, melodieuze composities van La-Ventura. Tegen deze massieve muzikale muur weet Marco van Boven op kundige wijze een smaakvol toetsenbehang te plakken, dat zeker sfeerverhogend werkt. Dit alles heeft loodzware beukers als Messed Up, Deadline en The Hunter opgeleverd, maar er is ook ruimte voor een gevoelig gezongen pianoballade als Remind You. Het meest aansprekende nummer is toch wel Memoria, dat met zijn memorabele hooks de nodige hitpotentie lijkt te hebben. De band ziet dat zelf kennelijk anders, want zij hebben ervoor gekozen om het catchy Trefoil tot eerste single te bombarderen. Hiervoor heeft de groep, in samenwerking met het gespecialiseerde Nederlandse clipbedrijf Dimages, inmiddels een heuse videoclip opgenomen die op YouTube te bewonderen zal zijn. Gaat dat zien!

Of La-Ventura zijn muzikale geluk zal gaan vinden moet in de praktijk nog blijken, maar hun prijzenswaardige debuutalbum “A New Beginning” is in elk geval een eerste goede aanzet daartoe. Met de juiste promotie en het nodige geluk, zit hier zeker muziek in. Potentie genoeg!

Joost Boley

Send this to a friend