Lady Lau

Sense

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: www.ladylau.com
MySpace: Lady Lau
Tracklist
The Difference (4:22)
See (1:26)
Choice (2:06)
Taste (1:27)
Bittersweet (2:45)
Smell (1:18)
Sensations (2:48)
Hear (1:27)
Voices Of The Past (3:14)
Touch (1:29)
Rainbow Thoughts (3:58)
Senses (1:55)
Your Heart Will Know Mine (3:55)
Lady Lau: zang, toetsen, achtergronzang
Met medewerking van:
Rick Bruineman: drums tijdens Voices From The Past
Sense (2009)

 

Jongedame gaat op zoek naar kwaliteit!

Als in de eerste maanden van het jaar 2009 Lady Lau (Lau is een afkorting van haar voornaam Laura) haar debuutplaat geboren ziet worden is Lady Lau net 24 lentes oud. Nog een echte jongedame dus, al zal je dat niet zo ervaren als je naar haar eerste cd “Sense” aan het luisteren bent. Als er al typische jongedames muziek is dan zou ik het gebodene van “Sense” daar sowieso niet onder willen scharen. Liefhebbers van de rustige kant van artiesten als Tori Amos, Kate Bush, All About Eve, Sarah McLachlan en The Wishing Tree kunnen hun herfstige hart ophalen, want het Hollandse IJsselstein brengt een vrouw naar voren met een hele boel kwaliteiten.

Dat Lady Lau voor kwaliteit kiest in plaats van voor kwantiteit komt al snel naar voren als je de totale speelduur van de cd bekijkt. Iets meer dan een half uurtje klokt “Sense” verdeeld over dertien tracks. Lady Lau doet op de drums tijdens Voices From The Past na alles zelf op haar eerste volwaardige cd. Niet dat ze allerlei rare instrumenten bespeelt, want de muziek op “Sense” is behalve erg fraai wel redelijk ‘klein’ gehouden, de piano en de stem voeren de boventoon.

De cd is verdeeld in twee gedeelten. Om en om komen er tussen de min of meer normale liedjes (kop en staart) steeds korte liedjes van tegen de anderhalve minuut. Al deze liedjes die vernoemd zijn naar zintuiglijke waarnemingen welke je meer van het leven kunnen laten genieten (zien, proeven, ruiken, luisteren en voelen) hebben zo goed als dezelfde muzikale omlijsting. Steeds zijn er de fraaie ingetogen pianopartijen die samensmelten met het breekbare doch sterk overkomende stemgeluid van Lady Lau. Een verfrissende aanpak die goed uitpakt op “Sense”. De korte repeterende werkjes houden de aandacht vast en laten de interesse richting de teksten dwalen. Terwijl de andere nummers stuk voor stuk ook nog eens meer dan de moeite waard zijn.

De zogenaamde kop en staart nummers zijn alle voorzien van zeer fraaie melodieën (zoals Choice en het in mijn ogen de mooiste van het stel Rainbow Thoughts) en sterke arrangementen (Your Heart Will Know Mine en het dreigende Sensations). Bij het ene nummer (Bittersweet) gaat het beetje de jazz / lounge hoek in, terwijl tijdens Voices From The Paste zelfs de rockkant even betast wordt zonder de rode draad en de essentie van het album los te laten. Je moet voor deze cd overigens wel enigszins in de stemming zijn. Ik denk dat Lady Lau uitstekend heeft ingeschat dat een plaat op deze wijze nooit zeventig minuten lang de aandacht kan vasthouden.

Kort doch krachtig kan je het wel noemen. Om daar gelijk aan toe te voegen dat de stem van Lady Lau dan wel krachtig is, het gebodene neigt eerder richting  sprookjesachtig zonder overigens kinderachtig te worden. Een meer dan uitstekend debuutalbum dat dan wellicht wel wat  aan de korte kant is maar tegelijk elke er aan gespendeerde euro meer dan waard is.

De cd komt helaas voorlopig niet in de winkels te liggen. Mocht je interesse hebben dan is “Sense” heel makkelijk op haar website te bestellen.

Sander Kok

Send this to a friend