Lana Lane

10th Anniversary Concert (DVD + CD)

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Frontiers
Website: http://www.lanalane.com/
MySpace: Lana Lane

Beeld: 4:3
Geluid:
5.1 Surround 
Regio: 0
Tracklist
Dvd:
Astrology Prelude
Secrets Of Astrology
LIAA Overture
Into The Ether
Curious Goods Part One
Emerald City
Athena's Shadow
Nevermore
Garden Of The Moon
In The Hall Of The Ocean Queen
Souls Of The Mermaids
Romeo And Juliet
The Vision
Redemption Part One
Tears Of Babylon
Someone To Believe
December Moon
Destination Roswell
Symphony Of Angels
Cd:
LIAA Overture (2:44)
Into The Ether (5:26)
Curious Goods Part One (3:48)
Emerald City (7:22)
Athena's Shadow (4:36)
Nevermore (5:05)
Garden Of The Moon (2:21)
In The Hall Of The Ocean Queen (0:43)
Souls Of The Mermaids (5:42)
Romeo And Juliet (6:22)
The Vision (1:52)
Redemption Part One (1:41)
Tears Of Babylon (6:43)
Someone To Believe (5:45)
December Moon (7:46)
Destination Roswell (3:44)
Symphony Of Angels (7:05)

Extra's:  
Video Tour Diary
Lana Lane: zang
Met medewerking van:
Ernst van Ee: drums
Kristoffer Gildenlöw: bas, achtergrondzang
Mark McCrite: gitaar, achtergrondzang
Erik Norlander: toetsen
Peer Verschuren: gitaren
Selectieve discografie:
Red Planet Boulevard (2007)
Gemini (2006)
10th Anniversary Concert dvd+cd (2006)
Lady McBeth (2005)
Storybook dvd (2004)
Return To Japan (2004)
Winter Sessions (2003)
European Tour (2003)
Covers Collection (2003)
Project Shangrila (2002)
European Tour (2001)
Ballad Collection II (2000)
Secrets Of Astrology (2000)
Best Of Lana Lane '95-'99 (1999)
Echoes From The Ocean EP (1999)
Queen From The Ocean (1999)
Ballad Collection (1998)
Live In Japan (1998)
Echoes From The Garden EP (1998)
Garden Of The Moon (1998)
Curious Goods (1996)
Love Is An Illusion (1995)

De ongekroonde Queen of Symfo heeft weer eens wat uitgebracht. Behalve ongekroonde Queen of Symfo is Lana Lane ook nog eens de ongekroonde Queen in het uitbrengen van materiaal. Of het nu een cover cd, live albums, heruitgaven van oude albums of een potpourri van alles door elkaar is, niets lijkt Lana Lane teveel. Deze release is in het kader van het 10-jarige muzikale bestaan van Lana. Het concert dat Lana gaf op 30 juni 2005 in Tokyo is opgenomen en als aandenken aan deze feestelijke happening op dvd en cd gezet. “10th Anniversary Concert” is de tweede dvd die mevrouw Norlander de wereld schenkt. Er zullen heel wat mensen zijn die een metertje Lana in de cd kast hebben staan en daarom is het fijn dat deze release op dvd is geperst. Het grote verschil tussen beide dvd’s is de professionaliteit van beide schijfjes. Waar de eerste dvd (“Storybook”) nog een allegaartje was van allerlei, veelal matige opnames, is “10th Anniversary Concert” wel gewoon opgenomen tijdens één concert. Dit komt de eendrachtigheid zeker ten goede en daarom is deze dvd dan ook interessanter dan de vorige “Storybook” dvd.

Zoals altijd laat Lana Lane zich bijstaan door een legertje aan muzikanten. Dat manlief Erik de toetsen beroert was te verwachten. Ook op slaggitaar is een oudgediende te vinden. Mark McCrite speelt al jaren zijn partijen mee tijdens de Lana shows en doet dit ook nu weer met verve. Achter de bas staat de ex-snarenplukker van Pain Of Salvation, Kristoffer Gildenlöw. Gelukkig is er ook weer een redelijk hoog Nederlands aandeel op deze dvd. Gitarist is, zoals zo vaak op een Lana Lane cd, Peer Verschuren en de drumkruk wordt warm gehouden door Ernst van Ee.

Aangezien deze dvd in het teken staat van 10 jaar Lana heeft ze dus ook voor een carrière brede setlist gekozen. Van elk album komt er op dit digitale medium wel iets voorbij. Gelukkig heeft ze niet voor covers gekozen, maar zijn er enkel eigen composities op deze dvd terug te vinden. De sound van Lana Lane is in de loop der jaren weinig veranderd. Alle nummers zijn redelijk makkelijk in het gehoor liggende, vrij stevige symfonische liedjes met hier en daar een gevoelige ballade. De nummers blijven behoorlijk dicht bij de originele albumversies. Af en toe wat over de top solo’s van Norlander, maar daar had ik vooraf al rekening mee gehouden (Norlander kennende).

Beeld
Het concert is met een behoorlijk aantal camera’s opgenomen. Dit heeft als voordeel dat het niet snel saai wordt, maar als nadeel dat als er een producer achter de knoppen zit die zo snel mogelijk wil doorschakelen van beeld, het wat warrig kan overkomen. Gelukkig valt dit op beide vlakken wel mee, al moet er bij vermeld worden dat het zogenaamde overzichtsshot wel van erg ver komt en daardoor wazig en dus onduidelijk overkomt. Verder zijn er vaste camera’s opgesteld bij het toetsenarsenaal van Norlander en bij de drumkit van Ernst van Ee, zodat je ook van deze twee heren geen beweging hoeft te missen. Je krijgt standaard een 4:3 formaat voorgeschoteld en daarmee moet je het ook doen. Helaas voor de breedbeeld liefhebbers onder ons geen 16:9 optie. Al hoef je daar denk ik ook niet heel erg rouwig om te zijn, want ik vrees dat het overzichtsshot dan nog een stuk onduidelijker zou worden.

Geluid
Er staan twee geluidsopties op de dvd. Namelijk een 2.0 stereo versie voor de normale dvd speler en een 5.1 Surround voor de geluidsliefhebber. Veel verschil is er niet tussen beide opnames. Ik denk niet dat er erg lang gemetseld is aan de 5.1 mix, want het klinkt allemaal niet erg opwindend ten opzichte van de 2.0 versie. Ik vrees dat de 2.0 opnames gewoon over de 5.1 Surround sound heen zijn gesmeerd. Hier had platenmaatschappij Frontiers wel wat meer uit kunnen halen. Is het geluid slecht dan? Nee, zeker niet. Het geheel klinkt behoorlijk fris in de oren. Lana zingt erg goed en verschil tussen haar studiozang en live prestaties is nauwelijks waarneembaar. Alle instrumenten zijn goed langs elkaar heen gemixt. Niemand zit iemand in de weg en het geluid komt nergens geforceerd over.

Extra’s
Als enige extra staat er een aardige video tour diary op de dvd. Aangezien er twee Nederlanders in de band zitten, komen er regelmatig Nederlandse woorden voorbij. Grappig is om te horen hoe Peer Verschuren het Nederlandse woord ‘plattelandskippen’ voor de rest van de band vertaalt in ‘real German mountain chickens’. Ook is er regelmatig op locatie in Nederland gefilmd. Zo is er te zien dat Lana en co flink aan het oefenen zijn op een boerderij in het Brabantse plaatsje Bavel. Binnen deze documentaire is ook nog een volledige versie te zien van het nummer Someone To Believe, afkomstig van het Lana Lane album “Lady McBeth”. Deze live versie is opgenomen tijdens het Zweedse Sweden Rock Festival. Verder is het leven ‘on the road’ wel grappig om te zien, maar ik denk niet dat deze docu nog erg vaak voorbij gaat komen in mijn dvd speler. Als extraatje zit er in de dvd verpakking ook een cd met hierop (op twee nummers na) het gehele concert. Het bijna met 80 minuten muziek gevulde cd’tje is makkelijk voor in de auto. Helaas is er verder geen echte toegevoegde waarde aan dit schijfje.

Al met al een redelijke dvd. Niet de beste in zijn soort maar zeker ook niet de slechtste. Lana blijft live een erg goede zangeres maar dat wist iedereen natuurlijk al dankzij de eerdere live releases.

Sander Kok

Bestel deze dvd rechtstreeks bij
NLStore banner

Send this to a friend