Landmarq

Turbulence

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Metal Mind
Website: http://www.landmarq.net/
MySpace: Landmarq

Beeld: 4:3
Geluid:
Dolby Digital 5.1 Surround Sound 
2.0 Stereo
Regio: 0
Tracklist
Entertaining Angels
Calm Before The Storm:
part 1: Strange But Beautifull
part 2: Spiderman
part 3: From The Abyss
Prayer
Thunderstruck
Walking On Eggshells
Landslide
Mountains Of Anglia
Lighthouse

Extra's:  
Bonus video:
Between Sleeping And Dreaming
Killing Fields
Dancing On Stones
Janison Edge - Services Of Mary Goode (opgenomen op Progfarm)
Janison Edge - Beneath The Boy (opgenomen op Progfarm)
Bonus audio:
Solitary Witness
Freefall
Instrumental Medley:
part a: Killing Fields
part b: Cutting Room
part c: Ta'Jiang
part d: Narovlya
Science Of Coincidence
Summer Madness
Do Or Die!
Overige extra's:
Interview
Band historie & biografieën
Fotogalerij
Desktop foto's
Links
Uwe D'Rose: gitaar
Steve Gee: basgitaar
Tracy Hitchings: zang
Mike Varty: toetsen
Dave Wagstaffe: drums
Turbulence dvd (2006)
Aftershock (2002)
Thunderstruck (1999)
Science Of Coincidence (1998)
The Vision Pit (1995)
Infinity Parade (1993)
Solitary Witness (1992)

Al sinds 1999 verkondigt de Engelse neo-prog formatie Landmarq dat er een nieuw album aan gaat komen. Door allerlei tegenslagen, beslommeringen en wat allemaal niet meer, is dat nieuwe album er nog steeds niet. De nummers voor het nieuwe album zijn wel al helemaal af. Op de hier besproken dvd staan ze namelijk vrijwel allemaal. Behoorlijk uniek. Ik ken eigenlijk geen enkele band die een nieuw album eerst live op dvd uitbrengt en daarna pas op schijf (tenminste, dat laatste mogen we hopen).Alleen Landslide en Lighthouse zijn bekende Landmarq nummers, de rest is nieuw materiaal. Dat maakt deze dvd in één klap uiterst interessant. Grappig, maar typerend, is dat ik pas na een paar keer kijken er achter kwam dat het hier om nieuwe nummers ging. Ik ben goed bekend met de muziek van deze Engelsen, maar ik had dus niet door dat ik naar nieuw werk zat te kijken / luisteren. De thema’s, melodieën en het vocale werk, we hebben het bij Landmarq allemaal al eens gehoord, maar dan net iets anders. Verwacht dus geen koersverandering of verbreding. Is dat erg? Ik vind van niet. De muziek blijft erg goed en op en top neo-prog.

Het uit drie delen bestaande Calm Before The Storm is een lekker up-tempo nummer met een paar mooie tempowisselingen, lekker vet basspel van Steve Gee en sterke zang van Tracy Hitchings. Het derde deel van dit lange nummer kent een prachtige en spannende opbouw waarna het geheel instrumentaal tot ontlading komt. Hierin gaan gitaar en toetsen het duel met elkaar aan, wat garant staat voor een paar minuten knallen.

Prayer is de verplichte ballade. De zang van Tracy is zoals we wel van haar gewend zijn vol met snikken, zuchten, overdreven articulatie en hier en daar wat over de top (dat mij af en toe wel stoort). Hoogtepunt van de dvd is toch wel het stevige Mountains Of Anglia. Ook hier is gitarist D’Rose de smaakmaker. Zijn spel is ook hier weer geweldig. Misschien een beetje flauw om te zeggen, maar wat was dit nummer nog gaver geweest als Damien Wilson het gezongen had!

Het camerawerk op deze dvd is goed verzorgd en gevarieerd. Alle muzikanten worden goed en vaak ook op het juiste moment in beeld gebracht. Toch merk je bij muziek dvd’s van Metal Mind vaak dat de camera niet lang bij één persoon kan blijven. Als een solo twee minuten duurt, dan vind ik het helemaal niet erg om daar ook twee minuten naar te kijken. Maar kennelijk zijn ze bang dat ik me dan ga vervelen.

Aan het licht is zo te zien niet heel veel aandacht besteed en dat is jammer. Er wordt best vaak gebruik gemaakt van rood licht en dat doet het niet zo goed op beeld.

De extra’s op deze dvd zijn interessant en goed gevuld. De opnames van Landmarq op Progfarm zijn van amateur kwaliteit, maar wel erg leuk om te zien. Ook het extra audiomateriaal is interessant om eens voor te gaan zitten. Het interview brengt de fan niets nieuws en is storend door het brakke Engels van de interviewer (huur daar nou gewoon iemand voor in!) en clips van het concert die na elke vraag door je beeld gaan.

Al met al een goed gevulde dvd die interessant is door het feit dat er heel veel nieuw materiaal op staat en de kwaliteit van de nummers erg hoog is. De band speelt met plezier en ook dat maakt het leuk om naar te kijken. En nu maar wachten op dat album…

Maarten Goossensen

Send this to a friend