Piazzai, Laura & Nolan, Clive

From The Outside In

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst:  Italië/Verenigd Koninkrijk
Label:  Verglas Music
Website: https://www.laurapiazzai.com/
Tracklist
Beauty And The Beast (4:04)
Shadows (5:29)
From Ignorance To Ecstasy (4:15)
(I Can't) Walk On Water (3:52)
Book Of Thoughts (4:12)
Sacrifice (5:23)
Sensing A Presence (ft. Andy Sears) (5:56)
(I Can See Your) House From Here (3:22)
Murder (3:09)
From The Outside In (5:28)
Closer (3:04)
Whole Again (3:10)
Horizons In Your Eyes (7:16)
Clive Nolan: toetsen, zang
Laura Piazzai: zang

Met medewerking van:
Roberto Barcellini: akoestische gitaar
Gokhan Ince: basgitaar
John Jowitt: basgitaar
Scott Higham: drums
Oscar Mapelli: gitaar
Sergio Quagliarella: drums
Andy Sears: zang
Mark Westwood: gitaren
From The Outside In (2019)

Clive Nolan behoeft in onze contreien weinig introductie; toetsenist van Pendragon, Arena en talloze projecten. Zelf volg ik Nolan sinds begin jaren ’90. In die dagen, de gouden tijd van het SI Music label, kwamen in een hoog tempo cd’s uit van deze man. En eerlijk gezegd bevalt mij deze periode van Nolan mij nog steeds het best: Strangers On A Train, Shadowland en het onvergetelijke Casino met Geoff Mann. Daarna kwamen nog twee zeer mooie cd’s uit met Oliver Wakeman en werd Arena geboren, met “The Visitor” als hoogtepunt.

Nolan heeft altijd een soort ‘muze’ gehad, een zangeres waar hij muziek voor schreef. In eerste instantie Tracy Hitchings, voor wie hij “From Ignorance To Ecstacy” schreef. En daarna Agnieszka Swita met wie hij Caamora vormde en zijn eerste musical “She” uitbracht. Nu is er een samenwerking met de Italiaanse zangeres Laura Piazzai. Zij heeft haar muzikale wortels in soul en R&B. Clive Nolan heeft samen met haar een aantal klassiekers opnieuw ingespeeld. De stem van Laura komt behoorlijk in de buurt van Tracy Hitchings  en Agnieszka Swita. Als je kijkt naar de keuze van de nummers ligt de nadruk op het musical- en het songgerichte materiaal van Nolan.

De cd begint met Beauty And The Beast van Tracy Hitchings’ “From Ignorance To Esctasy”. Ook het titelnummer staat op deze cd. En het zijn prima uitvoeringen. Laura Piazzai heeft een krachtige en overtuigende stem en past goed bij de muziek. Maar ik mis eerlijk gezegd wel het verleidelijke dat Tracy in de nummers legde. Het tweede nummer is Shadows van “She”, de eerste musical van Nolan. Het is en blijft een uitstekende song, maar ik prefereer wel het origineel. En dat geldt eigenlijk al voor alle nummers. Het vermelden waard is het nummer Sensing A Presence van de tweede cd van Strangers On A Train. Laura zingt daar duet met Andy Sears, die Geoff Mann opvolgde als zanger van Twelfth Night. Dit is het eerste gedeelte van The Labyrinth. Goede uitvoering ook.

Whole Again is een nieuw nummer en past precies in de Nolans repertoire. Toetsen georiënteerd, een mooie en toegankelijke melodie en lekker bombastisch. Met Book Of Thoughts staat er nog een nieuwe song op deze cd. En die is ook oké, maar Whole Again bevalt me beter. Het is in de beste ‘She-traditie’. Met Horizons In Your Eyes, wederom van “From Ignorance To Ecstasy”, wordt deze cd een waardig slot gegeven. Piazzai zingt het nummer overtuigend en doet me er naar verlangen om Tracy’s plaat toch weer eens uit de kast te trekken.

Zoals te verwachten bij een cd van Clive Nolan is de productie dik in orde en is alles uitstekend ingespeeld. Bekende namen als John Jowitt (basgitaar), Mark Westwood (gitaren), Scott Higham (drums) staan daar garant voor, naast voor mij onbekende namen.

De cd brengt weinig echt nieuws, maar ik hoop wel dat Clive Nolan met Laura Paizzai een nieuwe muze heeft gevonden. Want dat een sterke vrouwelijke stem uitstekend past bij zijn muziek, bewijst deze cd ten overvloede. En voor mijzelf dat ik een enorme fan ben toegankelijke songgerichte symfo, of had u dat al in te gaten?

Send this to a friend