Lazuli

Six Frenchmen In Amsterdam (Live At Paradiso)

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Frankrijk
Label: RPMP Eclats
Website: http://www.lazuli-music.com
MySpace: http://www.myspace.com/lazuliworld

 

Beeld: 4:3
Geluid: Dolby Digital 5.1 Surround en 2.0 Stereo
Regio: o (alle regio's)
Tracklist
Laisse Courir
Film D'aurore
L'impasse
Capitains Couer De Miel
L'arbre
On Nous Ment Comme On Respire
Cassiopée
Abime
Aimants
Sylvain Bayol: Warr-gitaar
Gédéric Byar: gitaar
Frédéric Juan: vibrafoon, marimba, percussie
Claude Leonetti: léode
Dominique Leonetti: zang, gitaar, mandoline
Yohan Simeon: percussie, gitaar
(4603 Battements) (2011)
Six Frenchmen In Amsterdam (Live At Paradiso) dvd (2009)
Réponse Incongrue A L'inéluctable (2009)
En Avant Doute (2007)
Amnesie (2004)
Lazuli (1999)

Deze dvd is een integrale registratie van het optreden van Lazuli op 10 december 2008 in Paradiso te Amsterdam. Lazuli stond toen in het voorprogramma van Riverside. Beide optredens waren voorbestemd om via Fab Channel rechtstreeks op het internet uitgezonden te worden. Vrij korte tijd voor het concert werd helaas de stekker uit Fab Channel getrokken, waardoor menigeen verstoken bleef van twee uitstekende concerten. Evenals het optreden van Riverside is het concert van deze bijzondere Franse band nu gelukkig wereldkundig gemaakt. Ik kan iedere liefhebber van progressieve rock alleen maar aanraden om deze dvd aan te schaffen.

In het krappe uur dat het optreden duurt laat Lazuli horen en vooral zien wat een bijzonder gezelschap dit septet is. Naast zanger Dominique Leonetti is broer Claude Leonetti blikvanger met zijn zelf ontworpen Léode (de naam is een samenstelling van een deel van de achter- en voornaam van Claude Leonetti). Persoonlijk had dit instrument en zijn bespeler wel wat vaker in beeld gebracht mogen worden. Alleen in het erg fraaie Capitains Couer De Miel met een minutendurende solo, valt goed te zien hoe het instrument wordt bespeeld.

Verder verdient Gédéric Byar een eervolle vermelding. Deze boomlange en vingervlugge gitarist perst regelmatig nogal jankend klinkende solo’s uit zijn hoog omgehangen gitaar. Naast gitaar (liefst vier groepsleden bespelen dit instrument), zorgt het gebruik van veel percussie-instrumenten voor de vaak ritmische muziek. Om maar aan te tonen dat vrijwel alles aan Lazuli bijzonder is, noem ik verder het ontbreken van een toetsenist en een conventionele basgitarist, terwijl de drummer achter zijn drumstel staat.

De nummers die Lazuli dit optreden speelden geven een mooi overzicht van het oeuvre van de groep tot nu toe. De nadruk ligt op het ten tijde van dit optreden meest recente album “En Avant Doute”, wat met vier nummers vertegenwoordigd is. De groep speelde verder drie nummers die op het album “Réponse Incongrue A L’inéluctable” terecht zijn gekomen. Een album wat naar later zou blijken het laatste zou zijn in de huidige samenstelling.

Wanneer je bedenkt dat dit optreden bestemd was om alleen via internet uitgezonden te worden, is dit een mooie en eerlijke registratie geworden. De beeldkwaliteit is ruim voldoende en de groepsleden komen vanuit de verschillende cameraposities duidelijk in beeld. Puntje van kritiek is dat het bespelen van de Léode vaker in beeld gebracht had mogen worden.

Het 5.1-geluid mag alleszins redelijk genoemd worden, al verdiend het de voorkeur om ‘gewoon’ de 2.0 modus te kiezen. Extra’s tref je niet aan, net zomin als een apart boekje. De verpakking van de dvd is sober in een digipack met daarop de belangrijkste informatie. Na het bekijken en beluisteren besefte ik dat deze dvd deze voorzieningen in het geheel niet nodig heeft.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend