Leap Day

Awaking The Muse

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Nederland
Label: OSKAR
Website: www.leapday.nl
Progwereld mini-interview
Tracklist
When Leaves Fall (8:42)
What Would You Do (7:09)
Secret Gardener (7:01)
Shop Window Dummies (8:02)
Eyes Wide Open (8:38)
Sandgrains (6:35)
Little Green Men (9:31)
Gert van Engelenburg: toetsen, achtergrondzang
Jos Harteveld: zang, gitaar
Eddie Mulder: gitaar, achtergrondzang
Koen Roozen: drums, percussie
Peter Stel: basgitaar
Derk Evert Waalkens: toetsen, achtergrondzang
Skylge's Lair (2011)
Awakening The Muse (2009)
Demo (2008)

Leap Day is een nieuw geformeerde Nederlandse band met leden van Nice Beaver, Trion, Flamborough Head, King Eider en Pink Floyd Project in de gelederen. Dat is echt een heleboel vakmanschap en kwaliteit in één band. En gelukkig komt dat ook volledig uit de verf, want dit is een dijk van een album geworden.

Wat meteen opvalt is het harmonieuze geheel. De nummers zijn erg evenwichtig en volwassen en nergens is er sprake van egotripperij. Alles in het teken van het nummer. En dat is knap wanneer je mensen van verschillende bands, met ongetwijfeld sterke meningen en smaken, samen muziek laat maken. Daarbij heeft de band ook nog eens twee toetsenisten, maar ook dat pakt geweldig goed uit.

De muziek van Leap Day doet me sterk aan die van het Duitse Martigan denken. Niet in de minste plaats omdat de stem van Jos Harteveld sterk aan die van Kai Marckwordt van Martigan doet denken. Maar ook de composities doen aan deze band denken. Maar ook Arena, Camel en Grand Stand komen bij mij in gedachten wanneer ik naar dit album luister.

Alle nummers zijn ontzettend goed uitgewerkt. De melodieën zijn stuk voor stuk sterk en vooral de instrumentale passages zijn om je vingers bij af te likken! Ook de tempowisselingen zijn goed uitgewerkt en komen nergens geforceerd over. De twee toetsenisten staan overduidelijk hun mannetje en sololeren niet alleen regelmatig het dak eraf, maar zijn ook op de achtergrond goed aanwezig. Het is jammer dat bassist Peter Stel een beetje weggedrukt wordt in de mix. Persoonlijk vind ik hem een van de beste bassisten van Nederland en dan is het jammer als zijn spel wat weggestopt zit.

Zanger Jos Harteveld doet het uitstekend en blijft moeiteloos overeind. Hier een daar moet hij alle zeilen bijzetten en komt hij wat geforceerd over, maar over het geheel doet hij het erg goed. Absolute smaakmaker is toch echt gitarist Eddie Mulder. Mensen kinderen, wat is hij goed! Zijn spel wordt steeds maar beter. Collega Hans Ravensbergen noemde hem al de Nederlandse Andy Latimer/ Steve Hackett en ik kan daar alleen maar volmondig mee instemmen. Zijn solo’s zijn stuk voor stuk geweldig.

Dit is symfonische rock zoals velen het zullen waarderen. Deze band verdient een groot publiek en een hoge notering in de Wereldse Tien. Laten we hopen dat Leap Day nog lang zal bestaan en albums van dit soort kwaliteit zal blijven uitbrengen. Ik zeg dus “vooral doorgaan”!

Maarten Goossensen

Send this to a friend