Leap Day

Demo 2008

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: www.leapday.nl
MySpace: www.myspace.com/leapdaymusic 
Tracklist
Little Green Men (9:42)
Secret Gardner (6:50)
Awaking The Muse (5:08)
Gert van Engelenburg: toetsen, achtergrondzang
Jos Harteveld: zang, gitaar
Eddie Mulder: gitaar, achtergrondzang
Koen Roozen: drums, percussie
Peter Stel: basgitaar
Derk Evert Waalkens: toetsen, achtergrondzang
Demo 2008 (2008)

Ons kent ons!

Op een dag kwam Koen in contact met Derk Evert, die al samen met Hans in een groep speelt. Derk Evert en Koen benaderen Jos. Later, per toeval, kwam Peter erbij en vertrok Hans. Koen kende echter weer Gert en vroeg hem, maar ook Eddie om mee te spelen in een nieuwe symfogroep.
Aldus ontstond op de schrikkeldag van 2008 Leap Day!
Goed beschouwd is Leap Day een kruisbestuiving van Flamborough Head, Nice Beaver, Trion en Pink Project. De groep mag dan wel nieuw zijn, maar ze herbergt maar liefst 160 jaren aan muzikale ervaring. Wat dat betreft zou de groepsnaam Metuzalem ook een goede keuze zijn geweest.
Maar genoeg gedold voor nu, tijd voor de hoofdzaken.
Op deze demo cd staan drie nummers die overduidelijk geïnspireerd zijn door de symfonische rock uit de jaren ’70. Wanneer je de groepsleden en de muziek die zij in andere groepen maken een beetje kent, is dat geen enkele verrassing.

Little Green Men start ijzersterk met slepend gitaarspel van Eddie Mulder. Al snel vallen toetsen en ritmesectie bij en ontwikkelt zich een dynamisch stuk muziek in Arena-stijl. De zang van Jos Harteveld is prettig maar vergt wel enige gewenning. Met twee toetsenisten in de gelederen is het niet vreemd dat toetsen een groot aandeel hebben in het geluid, zonder echt té symfonisch te worden.

Gefluit van vogeltjes en geblaat van schapen vormen het vriendelijke begin van Secret Gardner. Je waant je bijna in het zondagochtend radioprogramma ‘Vroege Vogels’. Het nummer is opgebouwd met veel ruimte voor het melodieuze gitaarspel van Mulder en meerdere korte toetsensolo’s. Jos Harteveld zingt gedragen en solide zijn melodieuze zanglijnen, terwijl in dit nummer ook de meerstemmige zang zijn intrede doet.

Awaking The Muse is volledig instrumentaal met invloeden van Camel en een hoofdrol voor Mulder. Het nummer heeft dan ook overeenkomsten met de muziek die hij met Trion maakt. Ik herken zelfs flarden van de melodie van Reveal The Mystery van het album “Pilgrim“. Zijn vloeiende en slepende gitaarspel is van erg grote klasse. In mijn recensie van dat zelfde album noemde ik Mulder de Nederlandse Andy Latimer en Steve Hackett. Ik heb daar destijds niets teveel mee gezegd.

Leap Day is een nieuwe Nederlandse groep bestaande uit door de wol geverfde muzikanten uit het hoge noorden van het land. De muziek is het absoluut waard om tot in alle windstreken van ons land en ver daar buiten gehoord te worden. Dat het niet bij deze demo zal blijven en we nog veel van Leap Day gaan horen, staat voor mij als een paal boven water.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend