Leap Day

Live At The Northern Prog Festival

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst:  Nederland
Label: Oskar
Website:  http://www.leapday.nl/
Luisteren kan je hier: https://soundcloud.com/leap-day-1
Tracklist
The Messenger (7:32)
Changing Directions (7:28)
Amathia (Homo Ignoramus) (4:05)
Walls (8:50)
What Would You Do (6:59)
Sandgrains (6:24)
Haemus (4:58)
Gert van Engelenburg: toetsen, achtergrondzang
Jos Harteveld: zang, akoestische gitaar
Eddie Mulder: gitaar, achtergrondzang
Koen Roozen: drums
Peter Stel: basgitaar
Derk Evert Waalkens: toetsen, achtergrondzang
Timelapse (2018)
Live At The Northern Prog Festival (2016)
From The Days Of Deucalion, Chapter 2 (2015)
From The Days Of Deucalion, Chapter 1 (2013)
Skylge's Lair (2011)
Awakening The Muse (2009)
Demo (2008)

Welke band kan nu zeggen dat het zijn eigen festival heeft? Al sinds 2013 wordt het Northern Prog Festival in Siegerswoude in het noorden van het land door Leap Day georganiseerd. De editie van 2015 inspireerde de band om een jaar later een registratie van het eigen optreden uit te brengen.

Het optreden dateert dus uit 2015. In datzelfde jaar had de band net Chapter 2 van de Deucalion cyclus uitgebracht. Een mooie gelegenheid om live wat materiaal van de beide albums ten gehore te brengen. Dit gebeurt natuurlijk ook (hoewel van het laatste album slechts één nummer te horen is), maar de nummers die op de cd terecht zijn gekomen vormen een mooie afspiegeling van de complete carrière van de band.

De band trapt af met The Messenger van “Skylge’s Lair” en dat maakt direct duidelijk waar we hier mee van doen hebben. Lekkere lichte neo-prog die door de aanwezigheid van twee toetsenisten wordt gedomineerd door de klavieren. Maar de band bezit in de persoon van Eddie Mulder over een uitstekend gitarist die prima tegenwicht biedt aan de heren Van Engelenburg en Waalkens. Het is zanger Jos Harteveld die met zijn karakteristieke stem net dat stukje extra dimensie aan de muziek geeft. Hier en daar is er wat moeite met de hogere nootjes, maar over het geheel klinkt hij als de spreekwoordelijke warme deken.

Over het geluid ook niets dan lof. De productie is om door een ringetje te halen en alle instrumenten komen mooi naar voren.

Uiteindelijk is deze eerste live registratie van Leap Day zeker de moeite waard. De setlist vormt een mooi overzicht van het oeuvre van de band, waarbij de oudere nummers net wat beter uit de verf komen dan het relatief nieuwe werk (met als hoogtepunt een schitterende uitvoering van Walls). Het recent verschenen “Timelapse”, met wat nieuw werk, toont aan dat we deze band nog steeds kunnen koesteren.

Ook dit jaar vindt er opnieuw een Northern Prog Festival plaats. Een mooie gelegenheid om deze band (naast enkele andere) zelf in levende lijve te aanschouwen.

Ralph Uffing

Send this to a friend