Leap Day

Timelapse

Info
Uitgekomen in: 2018
Land van herkomst:  Nederland
Label: Oskar
Website:  http://www.leapday.nl/
Luisteren kan je hier: https://soundcloud.com/leap-day-1
Tracklist
March Under The Symbol (6:01)
Mind The Gap (10:51)
Little Green Men (4:40)
Half Man, Half Machine (4:35)
Ancient Times (5:11)
Awaking The Muse (5:12)
Deucalion (Live NPF 2016) (10:57)
Gert van Engelenburg: toetsen, achtergrondzang
Jos Harteveld: zang, akoestische gitaar
Eddie Mulder: gitaar, achtergrondzang
Koen Roozen: drums
Peter Stel: basgitaar
Derk Evert Waalkens: toetsen, achtergrondzang

Leap Day bestaat tien jaar! De band is opgericht op 29 februari 2008, dus feitelijk hebben ze hun verjaardag pas twee keer echt kunnen vieren. Dat heeft de band er niet van weerhouden om het tienjarige jubileum op te luisteren met een nieuwe release. “Timelapse” bevat drie nieuwe nummers, drie herbewerkingen van oudere nummers en een live-uitvoering van Deucalion, opgenomen op het Northern Prog Festival in 2016.

Wat gelijk opvalt is dat de drie nieuwe nummers wederom juweeltjes in de toch al prima catalogus van Leap Day zijn. Met name opener March Under The Symbol is een ijzersterk nummer, hoofdzakelijk gedragen door de warme stem van Jos Harteveld. Mind The Gap is een fraaie manier om op een neo prog manier de eigen bandnaam te verduidelijken. Half Man, Half Machine doet hier niet voor onder. Het bevat hints naar Kino of Lonely Robot, mede door het sterke gitaarwerk van Eddie Mulder dat sterk aan dat van John Mitchell doet denken.

De overige nummers zijn herbewerkingen van Little Green Men, Ancient Times en Awaking The Muse. Twee oernummers en een stuk uit de ‘Deucalion’ cyclus. De eerste komt voorbij in een ingekorte versie, terwijl de andere twee een lekkere frisse bewerking hebben ontvangen. Dat Awaking The Muse blijft toch een verdomd lekker instrumentaaltje hoor. Als toetje krijgen we Deucalion in een live versie. Het nummer is opgenomen op het Northern Prog Festival. Eerder al bracht de band een hier in 2015 opgenomen live album uit: “Live At The Northern Prog Festival”. De opname op dit album dateert van een jaar later.
“Timelapse” is een fraai cadeautje voor de fans en de nieuwe nummers tonen aan dat er nog ruim voldoende inspiratie in deze band zit. Het album markeert tevens het afscheid van bassist van het eerste uur, Peter Stel. Na de release van dit album zal de band starten met het volgende studioalbum en zijn opvolger van Stel is ook al aangekondigd in de persoon van Harry Scholing. Het is de eerste bezettingswisseling in tien jaar tijd, maar “Timelapse” biedt genoeg vertrouwen dat deze band nog heel lang meekan.

Ralph Uffing

Send this to a friend