Lemur Voice

Insights

Info
Uitgekomen in: 1996
Land van herkomst: Nederland
Label: Magna Carta
Website: www.stormrider.nl/lemurvoice
MySpace: -
Tracklist
Intuition (6:47)
Akasha Chronicles (5:05)
Celestial Haze (2:37)
Deep Inside (9:29)
More Of Nothing (6:57)
Alone (12:37): 
a. Stars Of The Past 
b. Alone Again
Prime Of Passion (6:49)
Memory Lane (6:30)
Marcel Coenen: gitaar
Franck Faber: toetsen
Gregoor Van Der Loo: zang
Barend Tromp: bas, akoestische gitaar
Nathan Van De Wouw: drums
Divided (1999)
Insights (1996)

Wat is er geworden van de vijf heren die ooit deel uitmaakten van het in juli 2000 ter ziele gegane Lemur Voice? Waar houden zij zich anno 2005 mee bezig? Zijn ze nog actief in de muziekbusiness?

Die laatste vraag kan bevestigend beantwoord worden. Het mag algemeen bekend verondersteld worden dat gitarist Marcel Coenen nog altijd deel uitmaakt van Sun Caged. Toetsenist Franck Faber blijkt tegenwoordig zijn kunstjes in het covercircuit te vertonen. De zoektocht naar de overige drie ex-leden leverde een verrassend resultaat op. Zij houden zich heden ten dage, in de groep Slow Poke Rodrigo, bezig met moderne dance muziek met Drum ’n Bass en 2-step-invloeden (wat dat ook in moge houden). Een opmerkelijk gegeven.

Tot zover de huidige stand van zaken. We nemen nu een duik in het verleden en gaan ons bezig houden met het debuut van Lemur Voice, dat in 1996 verscheen. De band was er in geslaagd om een contract los te peuteren bij een vermaarde platenmaatschappij op het gebied van de progressieve muziek. Zij waren de eerste niet-Amerikaanse groep die onderdak vond bij Magna Carta, een label dat kwaliteit hoog in het vaandel had staan. Dan moet je natuurlijk heel wat in je mars hebben om je in die stal een plek te veroveren. En dat ze die plek ook zeker hadden horen we terug op ‘Insights’.

Met dit album werpt Lemur Voice zich op als pionier van de progressieve metal in Nederland. In het kielzog van het Amerikaanse Dream Theater probeert de groep zich in dit genre te onderscheiden. En dat gaat ze prima af, want ook Lemur Voice bestaat uit een aantal zeer getalenteerde, goed onderlegde muzikanten, die hun hand niet omdraaien voor een break meer of minder. Qua complexiteit en virtuositeit doen de heren niet onder voor hun Amerikaanse collega’s. En, wat misschien nog wel belangrijker is, Lemur Voice slaagt erin, evenals Dream Theater, om al die kunstjes onder te brengen in sterke, goedlopende composities.

Dat begint al bij de openingstrack Intuition. Het refrein is gewoonweg schitterend en heel pakkend, waardoor het zich meteen in je hoofd nestelt. Hier maken we meteen aangenaam kennis met de glasheldere stem van Gregoor Van Der Loo. De volgende song Akasha Chronicles is een instrumentaal hoogstandje dat menig muzikant nachtmerries zal bezorgen. Wat een fraai baswerk. Ook het bijzonder afwisselende Deep Inside, met Rush-achtige gitaarfratsen, verdient alle aandacht.

Alone, dat uit twee delen bestaat, is misschien wel het mooiste wat ‘Insights’ te bieden heeft. Dit nummer begint rustig met akoestische gitaren en prachtige zang, maar gaat in deel twee helemaal los met zware gitaarriffs, doordachte overgangen en een lekker scherpe gitaarsolo. De frivole toetsen zorgen voor de juiste inkleuring en maken het plaatje helemaal compleet. In het stuwende Prime Of Passion mag ieder afzonderlijk bandlid nog een keer zijn visitekaartje afgeven. Heerlijk gevarieerd drumwerk, superieure baslijnen, een felle gitaarsolo en trefzekere toetsen maken deze compositie tot een lust voor het oor. Het gevoelige slotstuk Memory Lane, met dito gitaarsolo en ronddartelende toetsen, maakt een einde aan deze bijzonder boeiende klassieker uit de Nederlandse progmetalgeschiedenis.

Joost Boley

Send this to a friend