Het tienjarig bestaan van de stichting Serious Music Alphen greep Lenne Huisman – één van de initiatiefnemers van die stichting – aan om een boek samen te stellen over een halve eeuw progressieve rock. Een introductiegids die de, al dan niet beginnende, luisteraar wegwijst door de vele uithoeken van het genre. Aanleiding daarvoor is de coronacrisis: vanwege de lege agenda bij Serious Music Alphen pakte hij de pen op, nadat hij de tijd had genomen eens beter en dieper in zijn eigen collectie te duiken.
Dat deze gids min of meer uit noodzaak is geboren valt bij het lezen van de boektekst overigens totaal niet op. Huisman graaft in tien hoofdstukken door de lange en uitgebreide geschiedenis, waarbij hij aftrapt met een feitelijke afkadering. Wat is progressieve rock, hoe ziet de tijdlijn eruit en welke subgenres bestaan er. Daarvoor doet de auteur een beroep op Wikipedia. Op het eerste gezicht een wat gemakzuchtige bron, maar wel één die concreet de lijnen duidelijk uitzet en waarbij Huisman ook zeker niet de mogelijkheid onbenut laat om zelf ook voorbeelden toe te voegen, zodat het boek gaandeweg een eigen smoel krijgt.
Vervolgens zet Huisman zonder poespas de lijnen uit per decennium, van de jaren ‘60 tot de 21e eeuw. Hij kiest voor een beschrijving per tijdperk, maar ook per band. Zo is niet één blokje over Genesis te lezen, maar beschrijft hij per hoofdstuk wat die groep per decennium heeft uitgespookt. Dat doet hij ook per land, dan wel continent, zodat hij wereldwijd het een en ander duidelijk in kaart brengt. Tot Estland en Oekraïne aan toe. Ook trekt hij niet te strak aan de genretouwtjes: ook Supertramp en Electric Light Orchestra komen in zijn boek ruimschoots aan bod.
Huismans enthousiasme is aanstekelijk. Wie door die boek bladert, schiet bij wijze van spreken gelijk uit zijn stoel om de platenkast in te duiken. Op zoek naar dat ene album van King Crimson, Caravan, Nektar, Ange of Flamborough Head dat je al jaren niet meer hebt beluisterd. Zijn schrijfstijl is zakelijk, maar prettig. Huisman is geen geboren schrijver (die best wel een goede eindredacteur had mogen gebruiken), maar hij vat per hoofdstuk wel de zaken kernachtig samen, zonder te veel zijn eigen mening op te dringen. Dat is meegenomen, want zo kan de lezer zelf uiteindelijk bepalen wat qua persoonlijke smaak wel of niet in het straatje past.
Ook met de duiding zit het wel snor. Zoals hij het oeuvre van Jethro Tull of Van der Graaf Generator uiteenzet en op waarde schat, daar kan menig biograaf nog een puntje aan zuigen. Een belerende toon (‘dit is wel prog, dat is geen prog’) laat hij gelukkig achterwege. Op al die punten doet deze gids prima zijn werk. Toch een minpuntje: sommige puntjes op de i ontbreken, zoals het juiste webadres van Progwereld (dat al twintig jaar www.progwereld.org is!)
Verwacht al met al geen uitgebreid en vuistdik boekwerk waarin de gehele geschiedenis van de progressieve rock aan je voorbijtrekt; wel een degelijke en handige gids van een grote liefhebber die herinneringen ophaalt, nieuwsgierigen de weg wijst en nieuwe deuren opent. En voor een tientje (exclusief verzendkosten) koop je sowieso geen kat in de zak.
Het boek – overigens zonder ISBN-nummer – is verkrijgbaar via www.seriousmusicalphen.nl