Lesoir

Babel

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Nederland
Label: Glassville Music
Website: https://lesoirmusic.com/
Tracklist
Babel (20:20)
Eleën Bartholomeus: gitaar, percussie, zang
Ingo Dassen: gitaar
Ingo Jetten: basgitaar
Bob van Heumen: drums
Maartje Meessen: zang, fluit, piano
Met medewerking van:
strijkers
Babel (ep) (2022)
Mosaic (2020)
Latitude (2017)
Luctor Et Emergo (2015)
Transience (2013)
Lesoir (2011)

De band Lesoir komt uit Limburg. In 2021 was op Progwereld al te lezen dat de band de corona ellende te baat nam om een epic op te nemen.

Op verschillende locaties in Zuid-Limburg werd het nummer Babel opgenomen. Het nummer klokt twintig minuten en twintig seconden en verdient dus met recht het predicaat ‘epic’. In het najaar van 2021 is Babel op vinyl uitgebracht als ‘limited edition’ van 250 exemplaren in een houten frame. Volgens de band is het een kunstwerk dat ook op de platenspeler kan.

Het nummer is eenmalig live ten gehore gebracht op 26 augustus 2021 in het Openluchttheater Valkenburg met een volledige bezetting inclusief gastmuzikanten en een strijkkwartet. De helft van de ticketinkomsten komen ten goede aan de slachtoffers van de watersnoodramp in Limburg/Valkenburg’, niet geheel vreemd, gelet op de afkomst van de band.

Babel is Lesoir’s kijk op de veranderende wereld door de pandemie. Het gaat over leven en dood (zangeres Maartje Meessen en haar vriend (gitarist) Ingo Dassen kregen in 2020 ook een kind) en ze gebruiken het verhaal van de toren van Babel als metafoor. Dit verklaart ook waarom het nummer precies twintig minuten en twintig seconden duurt.

In 2022 brengt de band “Babel” ook uit als ep. Zoals het een goede epic betaamt gebeurt er op Babel van alles. Het nummer staat bol van de tempo- en sfeerwisselingen. Zacht getokkel op gitaar met woordloze zang zorgt voor een rustige start, waarna de ritmesessie zich aandient. De muziek wordt intenser en de beide zangeressen laten zich horen, de sfeer is wat mysterieus. Een ritmisch intermezzo met piano en gitaar is de aanloop naar een korte fluitsolo voordat de eerste portie bombast losbarst. Het orkest is duidelijk te horen, de gitaar giert boven alles uit. Tijd voor pauze, een fijne overgang met akoestisch gitaarspel en subtiele zang, even later gevolgd door een stukje steelgitaar, dat zorgt voor een countrysfeertje, de violen versterken dit nog. Weer een ritmisch stukje met wat geluidseffecten volgt, een agressief priemende basgitaar luidt weer een opzwepende passage in. Een tweede fluitsolo zet het gezelschap aan weer even vol gas te geven, werkelijk alle remmen gaan los. De orkestratie krijgen we nog vaker nadrukkelijk te horen, mooi ook in combinatie met piano en elektrische gitaar, nog enigszins ingehouden, maar dé gitaarsolo ontbreekt natuurlijk ook niet, Ingo Dassen mag even shinen, waarna Ingo Jetten het stokje op zijn basgitaar overneemt. Dan zet Lesoir het slotstuk in, de dreiging opvoerend met een uitgesproken tekst. Dubbele zang van Eleën Bartholomeus en Maartje Meessen brengen met vol ‘orkest’ het nummer naar het einde.
Met Babel heeft Lesoir een intrigerend nummer gemaakt, dat een genot moet zijn geweest om live mee te maken. Het is complex, meeslepend en bevat alle elementen die het werk van Lesoir kenmerken. Kortom, “Babel” is een logische een waardevolle aanvulling op het oeuvre van dit art-rock gezelschap.

Send this to a friend