Less is Lessie

The Escape Plan

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Polen
Label: Oskar
Website: Less is Lessie | Bandcamp
Tracklist
Wyszyńskiego (3:56)
The Great Escape (6:20)
Nowowiejska (0:57)
The Fall (7:05)
Słowiańska (2:10)
Blackout (6:07)
Jagiellończyka (0:24)
20/20 (7:39)
Kurkowa (3:10)
One Minute At A Time (8:42)
Chrobrego (0:47)
Blue Steel (5:23)
Park Staszica (1:11)
Fast And Furious (6:42)
Reymonta (0:12)
The Great Escape Reprise (4:29)
Caribou Gone (2:12)
Blue Steel (Less Is More) feat. Michał Wojtas (5:32)
Maciej Janiszewski: basgitaar
Weronika Kowal: viool, toetsen
Filip Kozak: toetsen, zang, programmering
Emil Madaliński: gitaar
Konrad Mikołajczyk: drums

Met medewerking van:
Ana Nguyen: zang
Radosław Śniadowski
Michał Wojtas: accordeon
The Escape Plan (2021)

Het komt niet heel vaak meer voor; voornamelijk door een negatieve bijwerking aan het vak van recensent: je raakt niet meer zo snel onder de indruk. En toch… aan het einde van deze recensie zal ik  grote woorden niet kunnen onderdrukken, dat voorspel ik u.

Less is Lessie is een samengestelde Poolse band die wordt geleid door Filip Kozak. Hij is verantwoordelijk voor het muzikale concept, maar ook het artwork rondom deze cd. De inspiratie wordt volgens eigen zeggen gehaald uit hun woonplaats Warschau, wat volledig terugkomt in het artwork van de cd. Het boekje is een weergave van een plattegrond en foto’s van gezicht bepalende contouren in de stad. Denk daarbij aan locaties, gebouwen en kunstwerken. Alle foto’s in de poster kunnen nader bestudeerd worden door de bijgevoegde geografische coördinaten.

De band bekijkt dit album vanuit verschillende perspectieven: vanuit het oogpunt van een toerist, maar ook vanuit de invalshoek van een bewoner die de drukke stad wil ontvluchten. De cd begint met een audiotour zoals je wellicht ook wel eens met een hoofdtelefoon door een stad bent geleidt. De gids loodst je door middel van meerdere interludes de cd door. Hij vergezelt je door de straten van de Poolse hoofdstad en benoemt daarin de gebouwen waar je langskomt. Op de cd leidt de gids je ook door een muzikale reis, en net als de verschillende stijlen en sferen van de stad is de muziek ook uiteenlopend.

De muziek van Less is Lessie is daardoor niet voor één gat te vangen. Tijdens de eerste luisterbeurten bespeurde ik zelfs wat spanning, continu alert wat er ging komen. Elk nummer klinkt significant anders dan het voorgaande en ondanks dat je de muziek als elektronisch gedreven mag beschouwen, is er ruimte voor akoestische instrumenten als piano, viool, cello, dwarsfluit en gitaar. De muziek doet soms denken aan Archive en Marillion, soms aan Gazpacho, maar kent ook jazzy trekjes. Het bevat voortreffelijke gitaarsolo’s, maar ook fantastische ambient passages en het geluid van een theremin is er te vinden. De interludes moeten je het idee geven dat je in Warschau wandelt, zo is Park Staszica een instrumentaal tussenspel waarin een straatmuzikant met accordeon wordt uitgebeeld. Binnen de muziek van Less Is Lessie is, net als in een grote stad, veel te ontdekken.

Zonder al te veel te verklappen, wil ik er een paar tracks uithalen die indruk maken. Blue Steel met een intro a’la Galahad is zo’n nummer waar rockmuziek op verfijnde manier wordt gemengd met viool en cello. Fast And Furious is een artistiek nummer dat doet denken aan Anathema. Gastzangeres op dit nummer is Ana Nguyen die veel vocale overeenkomsten kent met de zangeres van de Britse band, Lee Douglas. The Fall begint met een computergestuurde stem die een verhaal vertelt over een verdwaalde jongen. Daarna komt er een heerlijke, sfeervolle song waarin een sologitaar, maar ook een viool alle ruimte krijgt. Naarmate de song vordert gaat het tempo steeds verder omhoog, dit is prog-rock van het zuiverste water.

Mastermind en zanger binnen de band Filip Kozak is eerlijk gezegd geen begaafde zanger, maar weet dat goed te maskeren en te verbloemen. En dan niet alleen door de productie maar ook puur vanuit zijn vaardigheden en hoe hij die op de juiste manier doseert en etaleert. Hij gaat gewaagde uithalen uit de weg en kan daardoor op ingetogen manier imponeren. In The Great Escape zingt hij op een manier die sterk doet denken aan de muziek van de Britse band Archive.

Dan de beloofde grote woorden. Tijdens de eerste luisterbeurten raakte ik volledig geïntrigeerd door de aanpak en de mooie songs. Dit debuut is heel verassend geworden. Geweldige gitaarsolo’s, heerlijk strijkwerk en, nogmaals, de aanpak is bijzonder origineel gebracht. Op basis van het concept en samenstelling één van de hoogtepunten van dit jaar. Gaat dit luisteren, je krijgt er geen spijt van.

Send this to a friend