Light Entanglement Machine

2021

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst:  Polen
Label: Lynx Music
Tracklist
The Space Fugue 2:44
Nucleosynthesis 6:17
Awareness 7:02
Missing Android 5:49
The First Light 3:36
Entanglement 4:44
Machine Intelligence 12:43
Grzegorz Bauer: drums
Bartłomiej Bochniak: basgitaar
Wojciech Bochniak: gitaar
Joanna Hebda: viool
Przemysław Piekarz: toetsen
Filip Goddard Wyrwa: gitaar
Krzysztof Wyrwa: basgitaar, warr gitaar
2021 (2021)

Light Etanglement Machine is een gelegenheidsband met leden van Poolse symfobands als Millenium en Hipgnosis, aangevuld met leden van andere bands uit Krakau en omgeving. Dit bonte gezelschap schotelt ons een instrumentaal album voor waar symfonische rock wordt aangevuld met vleugjes klassiek, elektronische muziek en jazz.

Deze cd is echt wat voor liefhebbers van science fiction, want de aanleiding voor dit album is de herdenking van de honderdste geboortedag van de schrijver en filosoof Stanisław Lem. Een korte blik op Wikipedia leert dat deze in 2006 overleden schrijver boeken heeft geschreven die in meer dan in veertig talen zijn vertaald. Maar liefst 27 miljoen exemplaren van zijn boeken zijn verkocht. Het oeuvre van Lem bevat satire, filosofie en science fiction. Zijn bekendste werk is “Solaris” dat drie keer is verfilmd. Lem schreef met name over het contact tussen menselijke wezens en buitenaardse beschavingen en over de technologische toekomst van de mensheid.

Light Entanglement Machine heeft zich zelf genoemd naar de naar de superintelligente digitale machine in het boek “Golem XIV”. Deze supercomputer heeft bewustzijn, is oneindig superieur aan de menselijke intelligentie en geeft lezingen aan wetenschappers. Met name dit thema komt langs op deze cd, naast andere science fiction thema’s als ruimtevaart en de kosmos. De meeste nummers hebben dan ook space-elementen in zich, al ligt het er niet altijd heel erg bovenop. Wat mij bevalt aan de muziek zijn met name de symfonische elementen. De lange(re) afsluiter Machine Intelligence is wat dat betreft een goed voorbeeld. Dit nummer begint met een mooi toetsenintro en er zit met name aan het slot, een sterke gitaarsolo in. Juist de mooie stukjes op toetsen en gitaar laten horen dat de band behoorlijk wat kwaliteit bezit. Heel mooi is ook de viool van Joanna Hebda in Awareness en Missing Android, dat laatste nummer kenmerkt zich sowieso door een fijne melodie.

Desondanks kan ik er niet meer van maken dan dat het wel een aangenaam album is, waar naar mijn idee meer in had gezeten, juist als er wel zang was gebruikt en als er meer spannende/geweldige/op het puntje van je stoel stukken of stukjes in hadden gezeten. En dat de nummers de nodige urgentie ten toon spreiden zodat het je echt pakt. Desondanks: als je gegrepen bent door science fiction en instrumentale prog, heeft Light Entanglement Machine wel een album gemaakt die het checken waard is.

Send this to a friend