Linear Sphere

Manvantara

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Linear Spheres Records
Website: http://linearsphere.com
Luisteren kan je hier: http://soundcloud.com/martin-goulding
Tracklist
Origin (09:12)
Manvantara (06:49)
Cycle Of Ages (07:47)
Inner Flame (05:16)
Reset Realign (08:02)
The Dawning (06:06)
Jamie Brooks- toetsen
Jos Geron- zang
Martin Goulding- gitaren
Nick Lowczowski- drums
Steve Woodcock- basgitaar en Chapman stick
Manvantare (2012)
Reality Dysfunction (2005)

Linear Sphere’s “Manvantara” leert ons een heleboel over waar mensen vandaan komen. Het is een heus conceptalbum over de reis die de mensheid aflegde sinds aliens ons hebben behandeld met kosmisch DNA in Lemuria, een van de vroegere centra van beschaving, ofzo. Linear Sphere leert ons gelukkig ook hoe je snelle, ingewikkelde progressieve metal met ballen speelt, dus het zij ze vergeven.

Het eerste nummer, Origin, geeft je meteen een goede indruk van deze band. De progressieve metal zit muzikaal zeer goed in elkaar. Het klinkt vlot, het klinkt fris en de zanger komt zeer goed tot zijn recht tijdens de harde stukken. De beste man is zelfs een landgenoot, die ook nog eens veelzijdig klinkt. Op de rustige momenten loepzuiver, tijdens de harde stukken lekker ruig en op de stukken ertussenin doet hij in de verte zelfs wat denken aan Warrel Dane van Nevermore. De muzikanten zijn allemaal van buitengewone kwaliteit. Desalniettemin gunnen ze elkaar momenten om wat van hun kunnen te laten zien, zonder dat het langdradig wordt. Smaakvol is het kernwoord, wat vooral in de opening van Cycle Of Ages van toepassing is. Dit nummer opent met een fijne gitaarmelodie en wordt opgevolgd door een verhaal opgelezen door acteur Paul Darrow. Normaal gesproken heb ik een broertje dood aan dit soort stukken (ik ken het vooral van Manowar), maar op deze manier voegt het wel wat toe aan het verhaal. Na dit korte moment wordt de draad (of snaar?) weer opgepakt en gaat de band verder zoals zij begon: voortvarend. De cd weet gedurende de 45 minuten de aandacht goed vast te houden. Het is bij bands als deze moeilijk om echt concreet commentaar te geven. Ze zitten in een behoorlijk volle vijver (deze band zal zijn fans vast delen met Headspace, Symphony X en Dream Theater), en je kan niet zeggen dat ze het wiel opnieuw hebben uitgevonden. Toch is dit geen band die alleen te pruimen is als je zelf muzikant bent, en daarnaast klinkt het gewoon ontzettend lekker, dus waar hebben we het over? De mond zal er niet van openvallen, maar dat neemt niet weg dat mijn hoofd gedurende de hele speelduur enthousiast heeft meegeknikt.

Als je meer wil weten over hoe de aliens zich hebben bemoeid met de ontwikkeling van de mensheid, dan zou ik zeker eens naar deze cd luisteren, en de uitleg op hun website er op na slaan. Als je gewoon zin hebt in een potje premium progressieve metal, dan val je je hier ook geen buil aan.

David Nummerdor

Send this to a friend