Long Tall J

Solidarity

Info
Uitgekomen in: 2024
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen beheer
Website: https://www.longtallj.com/
Tracklist
Your Soul (3:56)
Ukraine (2:58)
Alt Funk (3:16)
Turandot (9:44)
All About You (3:09)
Solidarity (7:11)
Long Tall Boots (4:53)
Pie In The Sky (3:29)
Still Wanna Know (4:10)
Floydian Blues (9:19)
Long Tall J (Jan Lievaart): gitaar

Met medewerking van:
Mariia Arkhipova: zang
Yulian ‘The Violinman’ Heroim: viool
Peh Hong Ip: zang
Eugene Moiseienko: toetsen
Anton ‘Megabassman’ Pirtniagin: basgitaar
Bart Wijtman: basgitaar

The Kyiv Horns:
Yaroslav Filonenko: trombone
Alexander Prishiba: trompet
Mykhailo Sarana: saxofoon
Solidarity (2024)
The Spire (2022)
2020 (2020)
Albatross (2020)

Achter Long Tall J gaat de Nederlandse en in Londen woonachtige gitarist en producer Jan Lievaart schuil. Naast zijn carrière als piloot besloot hij zich meer te gaan richten op zijn grote hobby: muziek. Nadat hij vanaf 2020 drie albums uitbracht, zet hij zich met zijn vierde album “Solidarity” ook op de Progwereldse kaart. Dat doet hij met behulp van negen muzikanten, waarvan het grootste deel afkomstig is uit Oekraïne.

Het concept achter “Solidarity” ontstond in 2022, als gevolg van een wereld die individualistischer wordt en waarin populisme bijna de norm is. Tel daarbij de oorlog in Oekraïne en de situatie in Gaza en het was voor Jan Lievaart helder dat hij een tegenbeweging moest maken. In dit geval een muzikale tegenbeweging, waarin meerdere boodschappen zijn verpakt. De muzikale invloeden strekken zich uit van pop, via een vleugje rock ‘n roll en metal, tot en met progressieve rock. Als gitarist met een seniorenleeftijd zal het geen verrassing zijn dat invloeden hoorbaar zijn van David Gilmour, Andy Latimer en Steve Hackett.

Het openingsnummer Your Soul heeft vanwege het akoestische gitaarspel iets weg van Eagles. Het nummer wordt gezongen door de Oekraïense zangeres Mariia Arkhipova. Je hoort haar veelvuldig op dit album. Er hangt een droevige sfeer die wordt versterkt door het vioolspel van Yulian ‘The Violinman’ Heroim, waarmee een dun lijntje naar Kansas is gelegd. Het korte, maar zeer krachtige Ukraine gaat over de oorlog in dit Oost-Europese land. Muzikaal is er een groot contrast met het openingsnummer. Hier is het straight rock wat haast letterlijk de klok slaat. Mariia Arkhipova laat horen dat ze met haar zang, die aan Lana Lane doet denken, veel in huis heeft. Wat heet, de hartverscheurende screams over angstaanjagende alarmsirenes aan het eind zeggen genoeg.

Alt Funk gaat verder in een vriendelijke en ontspannen sfeer. Het instrumentale nummer hangt ergens tussen pop, groovy funk en jazz, met een rol voor de koperblazers van The Kyiv Horns. Liefhebbers van progrock zullen opveren bij het krap tien minuten klokkende Turandot. De prettig klinkende zang is van Peh Hon Ip, afgewisseld met Mariia Arkhipova. Tussen de fraaie vocale stukken is voldoende ruimte voor uitgesponnen instrumentale passages, waaronder een lange Andy Latimer-achtige gitaarsolo van Lievaart.
All About You is een Lana Lane-achtige melodieuze pop-rocker die gaat over een nobele, dappere krijgersvrouw die als een hedendaagse Jeanne d’Arc op haar merrie de strijd aangaat. In de aansluitende titeltrack Solidarity treden naast veel goed gitaarwerk, elektronische effecten en toetsen op de voorgrond. Dat biedt tegelijk ruimte voor gesproken tekst. Er hangt een beklemmende, soms zelfs sinistere sfeer en dit moet zowel  kleinschalige als mondiale solidariteit weergeven.
Met Long Tall Boots wordt muzikaal een draai van 180 graden gemaakt. Uptempo rock met scheurend gitaarwerk, rock ’n roll piano erupties en Mariia Arkhipova die ieder gaatje in hoog tempo dicht zingt. De dame heeft een goed ontwikkeld keeltje. Met de instrumentale rocker Pie In The Sky wordt weer een draai gemaakt, nu van 90 graden. Het is een gitaarsolo van drieënhalve minuut die wordt afgewisseld met de blazers van The Kyiv Horns en een degelijke ritmesectie.

Na het musicalachtige Still I Wanna Know, met zang van Arkhipova en Peh Hong Ip, volgt het afsluitende, negen minuten durende, Floydian Blues. Het is een instrumentale ode aan Pink Floyd, waarin ‘de blues’ symbool staat voor de kloof tussen David Gilmour en Roger Waters en we Pink Floyd daardoor niet meer in die samenstelling zullen zien optreden. Uiteraard is de hoofdrol voor Lievaart die laat horen dat hij het gitaarspel van David Gilmour tot in de puntjes beheerst.

Met “Solidarity” levert Jan Lievaart als Long Tall J en zijn (Oekraïense) vrienden een zeer sterk en gevarieerd, door Steve Kitch (The Pineapple Thief) geproduceerd, album af.
 

Send this to a friend