Look To Windward

The Last Scattering Surface

Info
Uitgekomen in: 2024
Land van herkomst:  Nederland
Label:  Eigen Beheer
Website: https://looktowindwardmusic.com/
Tracklist
Autumn's Loss (1:37)
Why Ask? (5:52)
Relic (5:18)
When You Go Away (3:56)
Dance of the Futile (10:22)
Earth Overture (I) (2:24)
River Mercury (II) (4:48)
Theia Arrived One Fateful Day (III) (9:37)
Spin (6:26)
The Condition (7:09)
New Love (2:58)
Andrew McCully: zang, gitaar, basgitaar, percussie, toetsen, programming

Met medewerking van:
Benjamin Morley: zang
Oriol Nieto: zang
Emily Rice: zang
Andy Smith: gitaar
The Last Scattering Surface 2024
In Fantasy 2019
Kepler 2014
Fortunes Haze 2010
The Assemble EP 2010

Look To Windward is een studio recording project van multi-instrumentalist Andrew McCully, dat begon in 2010 als een experiment en uitgroeide tot een voortdurend evoluerend albumproject. De invloed van muzikanten, filmmakers en schrijvers heeft het geluid en albums al die jaren in talloze richtingen geduwd. Het begint altijd met een solide metal basis, opgebouwd uit lagen sfeer en rijke vocale harmonieën.

Het nieuwste album “The Last Scattering Surface” van Look To Windward werd voor een eerste luisterbeurt aan Progwereld aangeboden. Dit nieuwe studio recording project werd opgenomen in Auckland, London, en, off all places, Sint-Oedenrode. Want naast zijn hoofdbaan als VFX-artiest in de filmindustrie blijft Andrew McCully internationaal wonen en werken aan de muziek van Look To Windward en verblijft hij nu met zijn gezin in het zuiden van Nederland.

Met een enkel rustig nummer en een ambiente opener horen we verder vooral de bekende Dream Theather progmetalstructuren van tegendraadse riffs en het stelselmatig gebruik van ongebruikelijke maatsoorten en polyritmiek. Het enige wat ontbreekt zijn de ingewikkelde en supersnelle gitaar- en toetsensolo’s, al is dat in dit geval geen gemis. Dankzij de verschillende zangbijdragen van Emily Rice, Benjamin Morley en Andy Smith wordt een verscheidenheid aan texturen verkend en verschuift de muziek van complex en dynamisch naar verpletterend zwaar, zonder de nodige subtiliteiten en adempauzes te vergeten.


Met McCully’s opleiding aan de kunstacademie kan hij zelf het artwork voor zijn rekening nemen. Echter wil hij naast het digitaal uitgebrachte “The Last Scattering Surface” een crowdfundingscampagne starten, om een volledig geanimeerd visueel album te maken in de vorm van een cd/Blu-ray-release en een 5.1 surroundmix. Als professioneel VFX-kunstenaar integreert Andrew McCully computer gegenereerde beelden (CGI) naadloos met live-action videobeelden om scènes te creëren die anders niet gefilmd, gerepareerd of gestileerd zouden kunnen worden, dus dat moet wat bijzonders worden.

Het werk van een VFX-artiest is een combinatie van creativiteit en geavanceerde technische vaardigheid en dat laat hij in alle facetten horen op dit album. Nu alleen nog een ziel krijgen, want die mis ik als Dream Theater-kloon nog, helaas. 

Send this to a friend