Rocket Scientists

Looking Backward

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Progrock Records
Website: Rocket Scientists
MySpace: Rocket Scientists
Tracklist
Dark Water Part One
Earthbound
Interview
Picture Show
Interview
Pythagoras (Unbound)
Interview
Minstrel Saviour
Interview
When Sorrow Falls
Interview
Dark Water Part Five
Dark Water Part Six

Extra's:
An Afternoon With Emmett Chapman
A Brief History Of Rocket Science
Candid Studio Footage 1993-2007
Mark McCrite: zang, gitaar
Erik Norlander: toetsen, zang
Don Schiff: basgitaar, NS/Stick, Chapman Stick
Looking Backward (2007)
Revolution Road (2006)
Oblivion Days (1999)
Earth Below And Sky Above (1998)
Brutal Architecture (1995)
Earthbound (1993)

Op de dvd die onderdeel uitmaakt van de “Looking Backward” boxset staan grotendeels dezelfde nummers als op de cd “The 2007 Sessions”. Tussen de nummers op deze schijf zijn enkele interviews geplaatst. In deze interviews gaan Erik Norlander, Mark McCrite en Don Schiff nader in op de diverse albums. Het zijn ongedwongen gesprekken waarin vrijuit en ongeënsceneerd  wordt gesproken over het ontstaan en bijzonderheden van de albums. Via het dvd-menu kan worden ingesteld of de nummers en interviews chronologisch worden afgespeeld of dat men de muziekstukken wil zien zonder de interviews. Het is een ogenschijnlijk klein detail wat de kwaliteit van de boxset weergeeft.

Het is een genot om de nummers in een geheel nieuwe uitvoering te horen spelen. De geluidskwaliteit is zonder meer fantastisch, waardoor alle instrumenten vol je huiskamer in knallen. Opvallend is dat (de techniek van) het bespelen van de instrumenten centraal staat. Het gebeurt op muziek dvd’s immers nog te vaak dat uitsluitend de artiesten in beeld worden gebracht. Daar is op deze dvd gelukkig geen sprake van. Zeer fraai is de camera opstelling boven Erik Norlander’s toetsen en het drumstel van Gregg Ellis. Het laat op deze wijze een goed beeld van de grote vaardigheden van beiden zien. Het camerawerk is bovendien rustig, zonder dat voortdurend naar een ander beeld wordt gesprongen. Ook zijn er veel close-ups van de diverse instrumenten.

Eerder genoemde interviews zijn niet opzienbarend maar geven wel aanvullende informatie en zorgen voor een leuke afwisseling.

De twee extra’s van de dvd zijn ook erg interessant. Met name het interview wat Don Schiff afneemt van Emmett Chapman in An Aterfnoon With Emmett Chapman, de uitvinder en maker van de Chapman Stick. Het grote respect wat Don Schiff voor Emmett Chapman heeft is leuk om te zien. Anderzijds heeft Chapman weer grote bewondering voor de wijze waarop Schiff het instrument bespeelt en het zo mogelijk is geworden het instrument door te ontwikkelen. Emmett Chapman gaat vrij uitvoerig in over de ontwikkeling van het instrument. Het is dan ook niet alleen iets voor de puristen onder ons. Het filmpje eindigt met een stuk waarop beiden de stick ter hand nemen en een duet spelen.

In A Brief History Of Rocket Science passeert de historie van Rocket Scientists de revue. In zo’n twintig minuten zie je welke ontwikkeling het muzikale vakmanschap van de heren in al die jaren heeft doorgemaakt. Bovenal staat het plezier, vakmanschap en het teamwork centraal.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend