Loonypark

Straw Andy

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Polen
Label: Lynx Music
Website: www.loonypark.art.pl
MySpace: www.myspace.com/loonypark/music
Tracklist
Straw Andy (2:13)
Undefeated (5:33)
Baby Lulla Shadows – part 1 (5:01)
Baby Lulla Shadows – part 2 (5:01)
Try (5:00)
Strangers (4:12)
The World Is Not Enough (4:22)
Dance (5:58)
Great In The Sky (6:42)
Sabina Godula-Zajac: zang
Piotr Grodecki: gitaar
Grzegorz Fieber: drums
Krzysztof Lepiarczyk: toetsen
Piotr Lipka: basgitaar
Straw Andy (2011)
Egoist (2008)

Loonypark is een band uit Polen, maar ze hadden net zo goed bij mij in de straat kunnen wonen. Hun tweede album “Straw Andy” is namelijk op vele fronten een nogal amateuristisch gebeuren. Ik heb deze cd vaak gedraaid in de hoop er iets positiefs uit te kunnen halen maar nee, het is en blijft eenvoudige neo-prog zonder enige klasse.

Het euvel van deze cd is dat de meeste nummers in een te lage toonsoort zijn geschreven. Had het allemaal een nootje hoger gezet, en de muziek was een stuk energieker geweest. Wie daar enorm baat bij zou hebben gehad is zangeres Sabina Godula-Zajac. Op zich heeft deze dame een  uitstekende stem, je hebt alleen regelmatig het idee dat ze diep moet bukken om ook de onderste noten op te rapen. Ze had een beter lot verdiend, maar ja het hoort bij jonge bandjes dat de kwaliteiten nogal ver uit elkaar liggen. Ik snap niet dat een ervaren producer als Richard Kramarski dit zo maar heeft laten gebeuren. Hij zal er waarschijnlijk wel anders over denken dan ik en dat kan.

Zoals gebruikelijk bij producties van hem is de geluidskwaliteit om door een ringetje te halen. Laat Kramarski maar schuiven. “Straw Andy” klinkt donker en dynamisch. Wel is dat ook zand in de ogen strooien, want zijn die vele sfeerwisselingen niet gewoon simpel plakwerk? Gooi er nog maar een powerchord tegenaan, dat breekt de boel zo lekker open.

Zo af en toe doet de muziek denken aan die van Breathing Space, zoals in Try en dat is niet verkeerd. Ik wou het eigenlijk bij dit ene complimentje laten, maar dat zou onrecht doen aan de mooie pianoballade die Strangers is. Het sprankelende nummer is netjes in de toetsen gezet en ook de melodie mag er zijn.

Helaas, het merendeel van bijna al het materiaal is toch echt zeer matig en omdat de band zijn cd laat meten in een wereld waar het wemelt van de puike releases, mag het eindoordeel niet positief zijn. Was Loonypark nu een bandje bij mij uit de straat geweest had ik de loftrompet waarschijnlijk geblazen.

Dick van der Heijde

Send this to a friend