Low Budget Orchestra

Innerstellar

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Finland
Label: Eigen Beheer
Website: www.lowbudgetmusic.com
MySpace: www.myspace.com/thelowbudgetorchestra
Tracklist
Dance Of The Pleiades (5:38)
From Mars To The Stars (5:09)
Empty Vessels Of Infinity (4:33)
Stellar Override (8:19)
Black Hole Of Your Soul (5:21)
Turn Away Into The Sun (5:44)
Stronger (6:02)
I Saw The Flames Of Orion (6:42)
Mikko Muranen: alle instrumenten
Innerstellar (2011)
The Second Best (2008)
Extraordinary (2006)

Multi-instrumentalist Mikko Muranen is nog steeds niet van plan diep in de buidel te tasten om zijn cd geproduceerd -en aan de man te krijgen. Dat kan een gevoelig oor ook daadwerkelijk signaleren wanneer je de schijf via de betere audioapparatuur beluistert. Daarentegen schaf je de cd aan voor het luttele bedrag van 10 Euro en krijg je hem voor het zelfde bedrag ook nog eens thuisgestuurd, waar dan ook in Europa. Kijk, dan ontstaat bij mij gelijk een flinke hoeveelheid sympathie, hoewel ik bij de gehele aanpak van Marunen wel wat kanttekeningen plaats. Zo is bijvoorbeeld de site van Low Budget Orchestra bijna net zo kosteloos als de aanpak van de cd. Toch jammer, want je zou wat meer toewijding verwachten van een artiest.

Wouter Bessels had het in de recensie van het tweede album van Muranen al over de gelaagdheid van de toetsen en dat is op dit album niet anders. Die gelaagdheid strekt zich niet alleen tot de toetsen, maar ook de gitaren spelen een grote hoofdrol. De sfeer van de muziek komt dicht in de buurt van space metal met zo hier en daar stevige elementen. Zo is Black Hole Of Your Soul een mooi stevig epistel wat onderhoudend genoeg is zonder zang, vooral door de vele lagen gitaar. Het merendeel van de nummers is overigens van stevige aard en klinkt hier en daar dynamisch, maar de composities vertonen helaas te weinig variëteit. Dat is helaas ook de grote zwakte aan dit album. Het zou maar zo kunnen dat het niet zo zou opvallen wanneer er zang aan de cd gekoppeld zou worden, maar nu neigt de cd naar een eenheidsworst die hoger op smaak gebracht dient te worden.

Gek genoeg is de muziek van Mikko Muranen ondanks de nodige kanttekeningen goed en onderhoudend, het is dus alleen niet af. Sommige elementen gaan een beetje jeuken na een paar luisterbeurten. Zo mis ik als liefhebber van de vocale toevoegingen dus een stukje zang, maar ook andere instrumentale en productionele dingen hadden beter gekund. Zo blijft de drumprogrammering een heikel punt, de basgitaar doet aardig mee maar daar is het ook mee gezegd, de productie is niet af, het artwork veel te sober en saai. Ik zie maar zo gebeuren dat wanneer Muranen op meerdere vlakken expertise in huis haalt de muziek een mooie ‘boost’ krijgt. Want hoe netjes en voordelig het ook gebracht wordt, Low Budget Orchestra zal op deze voet nooit echt een respectabele achterban vergaren. Ben ik bang.

Ruard Veltmaat

 

Send this to a friend