Lunatic Soul

Through Shaded Woods

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst:  Polen
Label:  Kscope
Website: https://lunaticsoul.com/
Tracklist
Navvie (4:03)
The Passage (8:58)
Through Shaded Woods (5:51)
Oblivion (5:03)
Summoning Dance (9:53)
The Fountain (6:04)
Mariusz Duda: volledige instrumentatie
Through Shaded Woods (2020)
Under The Fragmented Sky (2018)
Fractured (2017)
Walking On A Flashlight Beam (2014)
Impressions (2011)
Lunatic Soul II (2010)
Lunatic Soul (2008)

Naast het fronten van de welbekende Poolse formatie Riverside houdt Mariusz Duda zich al jaren bezig met zijn bloedeigen kindje Lunatic Soul. Een project dat ons inmiddels zes verassende album heeft gebracht waarbij Mariusz laat zien dat hij een begenadigd componist is en beslist niet tracht te teren op zijn eerdere successen. Het eerste album, “Lunatic Soul”, was beslist geen Riverside en hoewel “Lunatic Soul II” voortbouwde op zijn voorganger bracht het genoeg nieuws met  zich mee. Met “Fractured” nam het project weer een andere wending en sijpelden er steeds meer elektronische klanken door.

Hoewel het geluid met ieder album groeit en vervormd, wordt ieder album gekenmerkt door warme, emotionele maar beklemmende zang, muziek en teksten die je naar je strot grijpen en dat alles verpakt in een duister, intens esoterisch geheel. De eerste drie albums kaartten thema’s aan als de overgang tussen leven en dood, en met de laatste twee albums leek Mariusz te proberen het verlies van goede vriend en Riverside gitarist Piotr Grudziński te verwerken. Met zijn nieuwste kunstwerk probeert hij al deze duisternis achter zich te laten, want hoewel “Through Shaded Woods” niet volledig ontdaan is van de duisternis en emotie kunnen we stellen dat dit de meest levenslustige, positieve en dansbare verzameling nummers is die Lunatic Soul uit heeft gebracht.

Vanaf het eerste nummer, “Navvie”, wordt duidelijk dat de nieuwe Lunatic Soul de elektronische klanken van de laatste albums weer achter zich heeft gelaten en hevig is beïnvloed door Slavische en Scandinavische volksmuziek. De instrumentatie klinkt aangenaam, gelaagd en warm, evenals de zang die het nummer een tranceachtige gloed geeft. Je wordt gelijk door het nummer vastgegrepen en meegesleurd voor een haast rituele dans in de bossen, niet dat je dat erg vind, moeiteloos vaar je mee met het ritme en de melodie en je geniet van elk moment.

De eerdergenoemde warmte en gelaagdheid hoor je trouwens terug over het hele album. Van de heerlijke percussie tot folky getokkel op de akoestische gitaar en wat interessante trucage op de basgitaar. Wat ik persoonlijk een erg indrukwekkend gegeven vind is dat het nieuwe album niet alleen volledig gecomponeerd is door Duda, maar dat hij ditmaal ook alle instrumenten voor eigen rekening heeft genomen. Het getuigd maar van de creativiteit en het talent waarover deze mooie meneer bezit.

In veel opzichten voelt “Through Shaded Woods” als een overgangsplaat, dit lijkt ook door te sijpelen in enkele teksten. Zo zal het mij niet verbazen als het titulaire donkere bos een metafoor is voor de duisternis waar Mariusz overheen wil komen. Daarnaast lijkt “Summoning Dance” bijna een smeekbede voor verandering vol zelfreflectie. Mariusz zingt bijvoorbeeld over een vicieuze cirkel over leven en dood, dat hij niet blij was met wie hij is geworden en hoe moe hij is. Pardon, wellicht is goed voornemen een betere verwoording dan smeekbede, want hoewel het tekstueel zwaar mag klinken is het nummer doorspekt met hoop en zingt de beste man ook dat hij tot meer in staat is dan we voorheen hebben gehoord.

Het mag duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een frisse, bijna herboren Lunatic Soul. Liefhebbers van oudere Lunatic Soul albums zouden dit album zeker kunnen waarderen ondanks de nieuwe richting. Liefhebbers van Riverside mogen iets voorzichtiger zijn, hoewel je altijd een subtiele link blijft houden naar Mariusz andere band. Qua sfeer en zanglijnen doet het album me op enkele momenten enigszins denken aan Anathema maar de grootste en wellicht meest verassende vergelijking die ik zou willen maken is die met bands als Heilung, Wardruna en Nytt Land.

Ondanks de interessante cocktail van invloeden en een sterkere neiging naar folk blijft Lunatic Soul toch echt wel een unieke parel binnen het landschap van progressieve rock. Met “Through Shaded Woods” lijkt de weg geplaveid voor een nieuwe set albums waarbij de duisternis een stap terug neemt en hoop een grotere rol zal spelen. Intens en emotioneel zal Lunatic Soul echter altijd blijven, dat is Mariusz kracht. Dat, en continue vernieuwing.
Send this to a friend