Magic Pie

Circus Of Life

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Progress Records
Website: www.magicpie.net
MySpace: www.myspace.com/magicpiehome 
Tracklist
Circus Of Life Parts 1 - 5:
part 1: Welcome (3:25)
part 2: Freak Show (6:14)
part 3 What If... (8:04)
part 4: Trick Of The Mind (21:50)
part 5: The Clown (6:07)
Pointless Masquerade (8:57)
Watching The Waters (9:31)
Eirik Hansen: zang
Lars Petter Holstad: bas
Jan Torkild Johannesen: drums
Gilbert Marschall: toetsen, hammond, harmonica, zang
Allan Olsen: zang
Kim Stenberg: gitaar, sitar, zang

Met medewerking van:

Gøran dahlberg: trombone
Liv Frengstad: cello
Circus Of Life (2007)
Motions Of Desire (2005)

De Noorse formatie Magic Pie claimt bestaansrecht sinds de herfst van 2001. De groep begon als coverband maar al snel kwam de roep om eigen materiaal. De formatie rond zanger Allan Olsen wist in 2005 de prog kenners te verrassen met de debuutplaat “Motions Of Desire“. De groep wist het Magic Pie geluid verder uit te kristalliseren en komt in de lente van 2007 met een tweede schijf aanzetten in de vorm van “Circus Of Life”. De productie van de plaat is iets vetter en volwassener dan de eersteling en ook songmatig kan je zien dat de heren wat ervaring hebben opgedaan.

Het geluid van Magic Pie is er één dat zich rondom de platen van de verschillende Neal Morse projecten begeeft. Je kan stellen dat de sfeer op “Circus Of Life” er één is die je ook op Transatlantic releases, de Morse jaren bij Spock’s Beard en natuurlijk op al het solo materiaal van deze Christen te vinden is. Dat wil zeggen, de cd begint relatief rustig nadat de intro voorbij is komt er een eruptie van toonladders en tempowisselingen je voorbij snellen en de cd is niet compleet als er niet een flinke epic op staat van het liefst meer dan twintig minuten. Lange uitgesponnen instrumentale gedeeltes zijn schering en inslag en het album wordt het liefst ingedeeld in verschillende parts. Aan alle voorwaarden wordt ruim voldaan en bovenal is het spelplezier goed te horen tijdens deze plaat. Naast het overbekende Morse geluid kan je ook wel aanwijzingen vinden richting mede Scandinavische prog van bands zoals The Flower Kings, Tangent en Kaipa.

Natuurlijk is het zo dat we dit soort vingervlugge prog al eerder hebben gehoord. Zowel bij bovengenoemden alsmede bij de wat meer oorspronkelijkere bands, zoals daar zijn Yes en Gentle Giant, waar met name Neal Morse ook schatplichtig aan is. Hoewel deze manier van prog bedrijven niet echt super origineel is, is het nog altijd zo dat je beter goed kan jatten dan slecht zelf kan gaan verzinnen. De plaat van Magic Pie is nog net niet van het kaliber Neal Morse en aanverwanten, maar komt daar wel al in de buurt. De groei ten opzichte van het debuut is spectaculair en als de heren deze groeispurt vol kunnen houden zou de volgende plaat van Magic Pie wel eens tot de betere in zijn soort kunnen gaan behoren en daarmee in de top van de symfo terecht kunnen komen.

Al met al een zeer aardige plaat die voor fanatici van bands die in deze recensie worden genoemd een vrijwel zekere positieve aanvulling van de muziekcollectie kan betekenen. Ik ben inmiddels wel aardig overtuigd en kijk daarom met grote spanning uit naar het vervolg van de carrière van Magic Pie.

Sander Kok

Koop bij bol.com

Send this to a friend