Magma

K.A.

Info
Uitgekomen in: 2004
Label: Seventh Records
Website: -
Tracklist
K.A. I (11:12)
K.A. II (15:53)
K.A. III (21:43)
Emmanuel Borghi: toetsen
Philippe Bussonnet: bas
Isabelle Feuillebois: zang
James Mac Gaw: gitaar
Frédéric d'Oelsnitz: gitaar
Antoine Paganotti: zang
Himiko Paganotti: zang
Christian Vander: drums, percussie, zang
Stella Vander: zang, percussie
K.A. (2004)
Merci (1984)
Attahk (1978)
Udü Wüdü (1977)
Live / Hhaï (1975)
Köhntarkösz (1974)
Mekanik Destruktiw Kommandoh (1973)
1001 Degrees Centigrades (1971)
Kobaïa (1970)

Dit is de eerste Magma-cd die ik ooit heb gehoord. Wat ik ervan gelezen had, schrok me in de eerste instantie behoorlijk af. Tenslotte, een Franse groep die in een zelf verzonnen taal zingt, louter koorzangen en ongelooflijk ingewikkelde ritmes gebruikt en in recensies steevast als ‘Klingon opera’ wordt gekenmerkt, lokt niet erg uit tot een vluchtige beluistering. Daarbij kwam dat Magma feitelijk een substijl binnen de prog speelt, die ze ‘zeuhl’ noemen. Dit alles zorgde ervoor dat Magma voor mij een groep was, die gelijk stond aan ‘zeer ontoegankelijk’ en zodoende ‘niet voor mij weggelegd’. Het prototype van een symfonische rocknachtmerrie, zo leek het mij.

Totdat ik uit pure nieuwsgierigheid mezelf toch maar eens waagde aan deze gloednieuwe “K.A.”. Nou ja, nieuw… K.A. staat voor ‘Kohntark Anteria’ en het blijkt een door leider Christian Vander (de drummer) geschreven muziekstuk te zijn uit de jaren zeventig, pas nu opgenomen. Dat heeft als belangrijkste voordeel dat het stuk bijzonder aangenaam geproduceerd is en dat maakt de toegankelijkheid een stuk groter.

Oh, wat is dit mooi. Had ik dat maar eerder geweten. Alle geruchten die ik las kloppen als een bus (misschien met uitzondering van de opmerking over de vermeende ‘Klingon opera’), maar de muziek is helder en transparant en wellicht nog belangrijker: er wordt zeer goed en bijzonder mooi gezongen. Het kleine koor (met daarin onder anderen drummer Christian Vander en zijn vrouw Stella) is perfect op elkaar ingespeeld en men geeft elkaar vrijelijk de ruimte voor korte solospots. Voor drummers en percussionisten is de vrije, jazzy achtige stijl van drummen van Vander een ware traktatie.

De cd bestaat uit slechts drie enorme stukken, voor het gemak als K.A. I, II en III gerangschikt. Het werk, totaal 49 minuten, dient uiteraard in zijn geheel geconsumeerd te worden. Op een aangename basis van helder drumwerk en onopvallend pianowerk zingt een klein koor in het Kobaiaans, een taal die lijkt op een mengelmoes van Frans en Duits. Het grote voordeel is dat het thematische materiaal voortdurend herhaald wordt en verder wordt uitgewerkt, hetgeen de muziek een enorme ‘drive’ geeft en de luisteraar enorm de muziek inslurpt. Voeg daarbij toe de prettige tempowisselingen en het aangename jazz-achtige gitaartje in de hoek en je kan gemakkelijk stellen dat het geheel een opmerkelijk prettige luisterervaring betekent. Niks ontoegankelijk aan, hooguit wat druk en opgefokt. Maar ja, daar houden we soms wel van, nietwaar?

Ja, ik kan natuurlijk ook niet stellen dat het gemakkelijke muziek is. Het lijkt op niets wat ik gewend was. In de muziek zitten zowel elementen van de moderne klassieken (denk met name aan Stravinsky) als een stevige dosis jazz. De structuur is echter zeer helder en heel bepalend voor het verloop. Nergens verzandt het in zinloos gefreak. Deel 1 is goed en wel beschouwd het meest eenvoudig te beluisteren, deel 2 heeft wat meer rustige fragmenten, terwijl in deel 3 de remmen volledig los gaan.

Ook een belangrijke constatering is dat deze ‘zeuhl’ toch wel degelijk binnen de ruime grenzen van de progressieve rock past. Zeker het begin van K.A. III verrast enorm met een vrije jam waarover zowaar een subtiele en vrij lange toetsensolo wordt gesmeerd, waar een gemiddelde neoproggroep zich niet voor zou schamen. Het is één van de weinige echt instrumentale gedeelten en langzaam bemoeit het koor zich weer intensief met de muziek. Het lange nummer (ruim 22 minuten) zwelt langzaam aan, tot de zich een duizend keer herhalende Allëhlüïa de muziek zeer dramatisch tot een hoogtepunt brengt. Geweldige finale!

Ik was bij de eerste beluistering na twee minuten verslaafd. Nu jij nog!

Markwin Meeuws

Koop bij bol.com

Send this to a friend