Magnolia

Tänk Själv

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Zweden
Label: Transubstans Records
Website: http://www.myspace.com/magnoliarock/
Luisteren kan je hier: http://www.myspace.com/magnoliarock/
Tracklist
Duell Med Djävulen (2:17)
Mr. Hårding (3:40)
Idag Så Bad Du Mig Att Dra (3:05)
Oväntat Finbesök (2:16)
Svara Mig (5:42)
Andrum (2:44)
Tänk Själv (3:48)
Jag Finns Här (5:48)
Dit Vi Går (4:20)
Rötterna Går Djupt (1:59)
Gudinna (4:23)
Ronny Eriksson: basgitaar, zang
Anders Hedström: drums
Mark Tholin: gitaar
Tänk Själv (2013)
Steg För Steg (2010)
Falska Vägar (2008)
Magnolia (2006)

Magnolia is afkomstig uit Zweden. De groep moet niet worden verward met de Italiaanse progressieve naamgenoot. De kern van Magnolia wordt gevormd door basgitarist en zanger Ronny Eriksson. Hij maakt ook deel uit van de door spacerock beïnvloede groep My Brother The Wind. In 1994 richtte hij Magnolia op. De muziek kenmerkt zich door improvisatie en is geïnspireerd op zeventigerjaren hardrock en bluesgeoriënteerde progressieve rock met soms psychedelische elementen. Groepen als Cream, Mountain, Blue Cheer, November en het eveneens Zweedse Abramis Brama komen dan in gedachten. Maar soms kijkt ook Black Sabbath even om de hoek van de deur.  De bandnaam is overigens afkomstig van het Blue Cheer-nummer Magnolia Caboze Babyfinger.

De geschiedenis van Magnolia kent trouwens nog een Nederlandse alinea. Op het eerste album van de groep speelde Jack Vreeswijk mee. Zoon van de naar Zweden geëmigreerde troubadour Cornelis Vreeswijk.

“Tänk Själv” telt elf puntige nummers. Vier nummers zijn instrumentaal. En vooral op deze nummers klinkt het trio rauw en ongepolijst. In alle nummers zit de basgitaar van Eriksson prominent in de mix. Daarnaast maakt Magnolia er een gewoonte van het gitaarwerk flink vervormd en overstuurd te laten klinken.

Een klein bezwaar aan deze cd (voor de niet-Scandinaviërs) is dat de teksten in het Zweeds worden gezongen.  Aan de andere kant vind ik zingen in de moederstaal wel zijn charme hebben. Voor liefhebbers van genoemde genres en groepen is Magnolia een luistersessie de moeite waard.

Hans Ravensbergen

Koop bij bol.com

Send this to a friend