Op 4 september 2015 verscheen het zestiende studioalbum “The Book Of Souls” van de Britse heavy metal formatie Iron Maiden. Op dit album vind je ook het achttien minuten durende Empire Of The Clouds, geschreven door Bruce Dickinson. Dit langste Maiden-nummer tot nu toe beschrijft de vlucht en crash van het grootste luchtschip dat ooit heeft gevlogen; de HRM (Her Majesty’s Airship) R101. Deze zeppelin maakte op 4 oktober 1930 zijn eerste passagiersvlucht, waarbij het boven Frankrijk in brand vloog en verongelukte. Zie ook Wikipedia hierover.
Iron Maiden heeft dit nummer tot op heden nog nooit live gespeeld, maar Nederlands akoestische tribute band Maiden United heeft dit nummer speciaal bewerkt voor hun optreden in het Koninklijk Theater Carré te Amsterdam op 27 januari 2018 en zijn daarmee wellicht de eerste die dit nummer live ten gehore brengen. Tijdens dit optreden in Carré is het oorspronkelijke nummer opgeknipt in vier delen, die verspreid over de gehele speellijst werden gespeeld. Daar het nummer live erg goed werd ontvangen heeft de band het nummer in dezelfde vier delen voor deze ep in de studio opgenomen. Als bonus treffen we dan een tweede ep aan met de live opnames uit Carré.
Het eerste deel begint met het verhaal over de HRM R101 verteld door Edward Reekers. Heel subtiel en met name met piano en Hammond orgel wordt het voor de Maiden fans bekende deuntje van Empire Of The Clouds ingezet. Later worden ook de andere akoestische instrumenten toegevoegd, waarbij met name de cello – bespeeld door Perttu Kivilaakso van Apocalyptica – een bijzonder effect geeft. Aan het eind van het eerste deel wordt door Reekers aangegeven hoe luxe de HRM R101 moet zijn ingericht. Deel twee is het hart van het oorspronkelijke nummer en hier wordt door Wudstik bezongen hoe de vlucht van de R101 verliep. Zonder echt heftig uit te pakken is deze akoestische versie erg aangrijpend en pakt je als een film. Aan het eind van het tweede deel wordt het begin van de vlucht als een soort documentaire verteld door de verteller Edward Reekers. Het derde deel handelt dan over het ongeval en hoe de storm en het slechte weer het ongeluk veroorzaakte. Het gezongen deel wordt meerdere malen onderbroken door de verteller die de context van het verhaal verduidelijkt. Het vierde deel behandelt dan de afloop van het ongeval met de trieste feiten.
Omdat het nummer is opgeknipt in vier delen en van commentaar is voorzien door een verteller, heeft het geheel meer de vorm gekregen van een gezongen documentaire. De aandacht wordt vooral naar het verhaal getrokken en minder naar de muziek. Daarnaast is het natuurlijk nog steeds wennen dat een heavy metal rocknummer wordt ontdaan van zijn power en volledig akoestisch wordt neergezet. Hoewel ik in z’n algemeenheid geen liefhebber ben van akoestische muziek, moet ik deze uitvoering van Maiden United toch een pluim geven. De wijze waarop ze dit nummer in alle eerbied en waardigheid hebben neergezet is uitzonderlijk. Dit is toch ruim 24 minuten genieten.