Malevolent

Malevolent

Info
Uitgekomen in: 2024
Land van herkomst:  België
Label:  Eigen Beheer
Website: httpshttps://malevolent.be/
Tracklist
Creations (5:25)
Gaze (5:04)
Light (4:37)
Ways (4:18)
The Awakening (Bonus track)
Koen Herfst: drums
Mark Jansen: grunts
Nicolaas van Riet: gitaar, grunts en orkestratie
Celica Soldream: zang
Jan Verschueren: gitaar
Malevolent (ep) (2024)

Malevolent is een samenwerking tussen gitarist Nicolaas van Riet en zangeres Celica Soldream. Het project begon in 2022 als het geesteskind van de Belgische componist/muzikant Van Riet. Zijn intentie is om symfonische en ook gothic metal met een nieuw modern, zwaar filmisch geluid te creëren. Van Riet ging op zoek naar een zangeres met de nodige uniciteit, specifiek ging hij op zoek naar een warme, krachtige stem met een Keltisch/middeleeuws karakter. Hij vond die bij de Spaans professionele zangeres Celica Soldream.

Het is het duo min of meer gelukt om symfonische, cinematische metal te produceren zonder dat het overdreven bombastisch uitpakt. Dat mag als een compliment worden opgevat en de muziek springt ook nergens uit de band op het gebied van productie. Het zijn stuk voor stuk (vijf) composities die uitstekend klinken en blijven hangen, hoewel je nergens echt verrast wordt.

Het ligt voor de hand waar het duo de inspiratie vandaan haalt, dat doet het vooral bij formaties als Epica, After Forever, Within Temptation en Stream Of Passion. Maar ook bij onlangs opgestarte bands als Gallia, Elusion en Solitude Within. Die vergelijking met de bekende namen wordt nog eens extra versterkt doordat een van de beste hardrockdrummers van de laatste jaren, Koen Herfst (Epica), het album heeft ingedrumd. Ook de Nederlander Mark Jansen (tevens Epica) figureert, in het nummer Creations

Dat orkestrale nummer begint lieflijk en rustig, is herkenbaar qua melodie en de harde accenten komen volledig voor rekening van Mark Jansen, die vooral niet terughoudend is met zijn agressieve grunts. Gaze, met een gregoriaans intro, is een track die doet denken aan de muziek van Stream Of Passion. Althans, zangeres Soldream vertoont gelijkenissen met Marcela Bovio, net als de muziek, die op een Stream Of Passion-album zou passen. En eigenlijk is die vergelijking van toepassing op meerdere songs op de ep: de tongval, het Spaanse accent en de ziel van beide zangeressen zorgen voor veel overeenkomsten.

Producent Joost van den Broek is verantwoordelijk voor de productie, mix en mastering van de ep en dat blijkt ook hier weer in vertrouwde handen te zijn. De amuse van Malevolent is vakkundig en op smaak, maar ook veilig. We missen een onderscheidende, creatieve factor, waardoor het wauw-effect uitblijft. Hopelijk mogen we wat meer uitdaging op een toekomstig debuutalbum proeven. Die finesse kan soms ook in kleine aspecten zitten, ik voorspel dat Nicolaas Van Riet in staat is die fijne details naar boven te halen.
Send this to a friend