Mangala Vallis

Intergalactic Live Video Archives

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Italië
Label: Distilleria Music Factory
Website: http://www.mangalavallis.it/
MySpace: http://www.myspace.com/mangalavallis

Beeld: Niet bekend
Geluid: 2.0
Regio: 0 (alle regio's)
Tracklist
The Boy That Howls At The Moon
Call Me Alias
Lycanthroparty / Hum-Animalsong
Days Of Light
A New Century
Traveler
The Mask
The Transparent And The Obscure
Cosmotraffic Jam
The Journey
Is The End The Beginning?

Extra's
Interview
The Boy That Howls At The Moon (videoclip)
The Mask (videoclip) 
Enzo Cattani: toetsen
Gigi Cavalla Cocchi: drums
Mirco Consolini: gitaar
Bernardo Lanzetti : zang
Nicola Millazo: gitaar
Riccardo Sgavetti : basgitaar
Intergalactic Live Video Archives dvd (2009)
Lycanthrope (2005)
The Book Of Dreams (2002)

Met de hedendaagse financiële en (vrijwel onbegrensde) technische mogelijkheden is elke zichzelf respecterende (prog)band wel in staat een dvd uit te brengen. Wat mij daarbij opvalt, is dat met zorg aandacht wordt besteed aan beeld en geluidskwaliteit. Hoe meer camera’s, hoe beter en het ontbreken van een DTS geluidsspoor zorgt vaak al voor een lichte teleurstelling, zelfs nog voordat de dvd is bekeken en beluisterd. Ik realiseerde mij dit allemaal bij het afspelen van “Intergalactic Live Video Archives”, de eerste dvd van Mangala Vallis.

De kwaliteit en kracht van een optreden wordt altijd bepaald door het spel van de groep. Dat gebrek daaraan zelfs met de meest geavanceerde middelen niet kan worden verdoezeld, bewijst deze Italiaanse groep. Ik bezoek ongeveer vijf tot tien concerten per jaar en ben daarmee geen notoir concertdier. Toch is de teller door de jaren heen aardig opgelopen en bezit ik een ruime collectie aan concertkaartjes. Kaartjes die er vroeger overigens veel aantrekkelijker uitzagen, maar dat terzijde. Wanneer iemand mij vraagt wat de beste concerten waren, zit daar steevast het optreden bij wat Mangala Vallis op 20 mei 2006 gaf in Zoetermeer (Progdecennio van iO-pages). Het muzikale vakmanschap van de zes bandleden, de sterke zang van Bernardo Lanzetti en het collectief maakten het voor mij een gedenkwaardig optreden.

Wie schetste mijn verbazing toen ik vernam dat dit optreden voor het nageslacht is vastgelegd. Ik kon mij immers niet meer herinneren dat ik tijdens het optreden een filmcamera had gezien. En dat is juist de essentie van deze dvd. Alle beelden op deze dvd zijn gefilmd met slechts één camera en zonder knip- en plakwerk op dvd gezet. Je krijgt wat je ziet, niets meer en niets minder. Het is alsof je het hele optreden vanuit je eigen positie en perspectief bekijkt. Zelf loop ik tijdens een concert vaak rond en bekijk en beluister het optreden vanuit verschillende posities in de zaal. Dat is wat er ook op deze dvd gebeurt. Elk nummer is vanuit een andere positie gefilmd. Rechtsachter uit de zaal, linksachter uit de zaal, links vanaf het balkon en rechts vanaf het balkon.

Het geluid op deze dvd past feilloos bij de beelden. Weg met de vermelding van 2.0, 5.1, Dolby, DTS en hoe ze allemaal ook mogen heten, gewoon ‘geluid’ dat past bij wat je ziet. Het grootste deel van de dvd is opgenomen in Zoetermeer, waar nummers van de albums “The Book Of Dreams“ “Lycanthrope“ aan bod kwamen. Als toegift werd het PFM-nummer Traveler gebracht. Live opgenomen in de Jungle Sound Studio in Milaan zijn de nummers The Mask en The Transparent And The Obscure. Het geluid van deze opnames is fantastisch, iets wat je ook mag verwachten met studio-opnames. Verder is de expressie van Bernardo Lanzetti fraai in beeld gebracht, evenals het gebruik van zijn bijzondere ‘klauwinstrument’. Het past allemaal naadloos in de gedoseerde theatrale uitvoering van deze oude en ervaren rot.

De toevoeging van in mijn ogen functionele effecten als zwart-wit, sepia en psychedelische kleuren zorgen voor de nodige variatie. De vertolking van The Journey en Is The End The Beginning? wordt zelfs gelardeerd met stokoude filmbeelden. De extra’s in de vorm van een interview en videoclips van The Boy That Howls At The Moon en The Mask zijn aardig, maar doen niets meer af aan de kwaliteit van deze dvd. “Intergalactic Live Video Archives” heeft mijn honger naar een nieuw studioalbum doen toenemen. Deze dvd is beslist een aanrader voor iedere liefhebber van progressieve rock en bovenal een voorbeeld hoe een dvd ook gemaakt kan worden.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend