Mangrove en Knight Area

23 september, Parktheater, Alphen a/d Rijn

Locatie
Parktheater, Alphen aan de Rijn
Mangrove
Pieter Drost: basgitaar
Remco Engels: drums

Roland van der Horst: gitaar, zang
Chris Jonker: toetsen

Knight Area
Mark Bogert: gitaar
Pieter van Hoorn: drums
Gerben Klazinga: toetsen
Mark Smit: zang
Peter Vink: basgitaar
Mangrove
Fatal Sign
Wizard of Tunes
There Must Be Another Way
A Call To Arms
Beyond Reality
Voyager

Knight Area
Afraid Of The Dark
Unbroken
Dreamworld
The Reaper
Twins Of Sins
Crimson Skies
Box Of Toys
Starlight
Heaven And Beyond
Bubble
Saviour And Sinners
Eternal Light
Tree Of Life
Memories
Toegiften
Hypnotised

Mortal Brow

Op vrijdag 23 september 2016 bereikte Serious Music Alphen een serieuze mijlpaal; het vijftigste concert sinds het begin in 2011. Om dit te vieren werden de twee bands uitgenodigd die destijds de eerste twee concerten hadden gegeven: Mangrove en Knight Area.

1

Aan Mangrove de beurt om de avond af te trappen. De vier heren waren zoals altijd in smetteloos wit gekleed en speelden een selectie van werk van alle albums met daartussen verborgen een nieuw nummer in de vorm van A Call To Arms. Hoewel dat bij het publiek amper te merken was, had zanger en gitarist Roland van der Horst tijdens het eerste nummer Fatal Sign de nodige technische problemen in de vorm van niet werkende monitoren. Gedurende het tweede nummer werd dit echter vakkundig verholpen door de aanwezige technici. Dat dit tot grote vreugde leidde bij Van der Horst liet deze uitbundig merken door zich tot twee maal toe met gitaar en al tussen het publiek te begeven.

2 3

Nadat het wat oudere werk de revue was gepasseerd werd er met het al genoemde A Call To Arms een nieuw nummer gespeeld. Het bleek een typisch Mangrove nummer dat weer bol stond van de nodige verrassende wendingen en stijlwisselingen. Het maakte in zeker nieuwsgierig naar nieuw werk wat er wellicht aan zit te komen. Het laatste album Beyond Reality dateert alweer uit 2009, dus dit zou zeker welkom zijn. Als afsluiters van het optreden werden de laatste twee nummers van dit album gespeeld: de titeltrack en het prachtige Voyager. Deze nummers worden vooral gedragen door het machtige authentieke ‘vintage’ toetsengeluid van Chris Jonker. De rest van de band mag echter ook zeker niet uitgevlakt worden. Pieter Drost zorgt met zijn distinctieve basspel voor een solide basis en Roland van der Horst lijkt met de jaren toch echt beter te gaan zingen. Drummer Remco Engels zit al weer de nodige tijd in de band en blijkt een uitstekende aanwinst. Iets wat hij tijdens een drumduel met Pieter van Hoorn – toch ook bepaald geen koekenbakker – even mocht aantonen.

4 5

Na een klein anderhalf uur was het optreden voorbij. Dat er in die tijd slechts zes nummers werden gespeeld, moet de gemiddelde progfan toch zeker aanspreken.

6

Na een kleine pauze was het de beurt aan Knight Area. Nadat er was afgetrapt met Afraid Of The Dark, wat inmiddels de vaste live opener lijkt te zijn, kwam zanger Mark Smit direct met een verrassing op de proppen. Het nieuwe album “Heaven And Beyond” dat op 10 februari 2017 zal verschijnen zou deze avond in zijn geheel worden gespeeld. Eerder dit jaar tijdens het Progdreams Festival in Zoetermeer waren er ook al enkele nummers gepresenteerd, maar nu dus het hele album.

7 8

Na de opener werden direct vier nummers op rij gespeeld die keurig door Mark Smit van een aankondiging werden voorzien. Smit gaf aan dat de mannen voor deze première best nerveus waren. Daar was in het spel niet veel van te merken, de nummers werden gebracht alsof ze al jaren op de setlist staan. De nieuwe tracks hebben veelal een meer symfonisch tintje dan op het vorige album Hyperdrive en opnieuw is het in april ook al gespeelde The Reaper een lied dat in positieve zin opvalt. Wat een knaller van een nummer is dat.

9

Het nieuwe album blijkt elf nummers te bevatten zodat dit logischerwijs de hoofdmoot van de setlist besloeg. Slechts Bubble en Crimson Skies zorgden voor de afwisseling tussen de nieuwe nummers en het lijkt er een beetje op dat van de nummers van voor “Hyperdrive” – al dan niet tijdelijk – afscheid is genomen. Niettemin lijkt een aantal van de nieuwe nummers dan weer wel naar het symfonische verleden van de band te refereren. Toetsenist Gerben Klazinga had in elk geval genoeg te doen in nummers als Saviour And Sinners en de prachtige titeltrack.

10

Hoewel de nummers onbekend waren bij het publiek werd er wel dolenthousiast gereageerd in de zaal. En terecht, de band speelde superstrak en zorgde voor een wervelend optreden. Met name Vink en Bogert waren deze avond geweldig op dreef. Vooral Mark Bogert bewees eens te meer tot de absolute top van Nederland te horen. Wat een gitarist!

Als toegift werden Hypnotised – met wederom prominente rollen voor Vink en Bogert – en natuurlijk Mortal Brow gespeeld. Knight Area bewees eens te meer tot de top van de Nederlandse prog te horen. Er rest maar één conclusie voor deze avond: laat het snel 10 februari worden!

Tot ruim na twaalven werd er gemusiceerd, dus Serious Music Alphen zorgde opnieuw voor waar voor je geld. Het zijn uitstekende prog concerten in een intieme setting met bijna een garantie voor kwaliteit. Deze avond waren het in elk geval twee topbands.

11

Verslag: Ralph Uffing
Fotografie: Ron Kraaijkamp

Send this to a friend