Mangrove

Live Beyond Reality

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Nederland
Label: Mangrovian Music
Website: http://www.mangrovemusic.nl
MySpace: http://www.myspace.com/mangrovemusic
Tracklist
Set 1:
The Black Show
I Fear The Day
Facing The Sunset
Zone III
Fatal Sign
Wizard Of Tunes
City Of Darkness
There Must Be Another Way

Set 2:
The White Show
Daydreamer's Nightmare
Time Will Tell
Love And Beyond
Reality Fades
Beyond Reality
Voyager
Pieter Drost: bas
Joost Hagemeijer: drums, zang
Roland van der Horst: gitaren, zang
Chris Jonker: toetsen
Live Beyond Reality (2011)
Beyond Reality (2009)
Coming Back To Live (2006)
Facing The Sunset (2005)
Touchwood (2004)
Massive Hollowness (2001)

De heren van Mangrove hebben in ruim tien jaar hun sporen in de progrockscene ruimschoots verdiend. Vooral het vierde en laatste studioalbum “Beyond Reality” uit 2009 werd met gejuich ontvangen. Tussendoor werd nog een live cd uitgebracht. Hoogste tijd voor een dvd?

De Nederlandse band neemt zijn cd’s in eigen beheer op en ze maken ook van al hun concerten opnamen. Dit geldt ook voor het optreden van 27 juni 2009 in het ‘eigen’ Gigant in Apeldoorn. Ze speelden die avond het nieuwe album voor het eerst voor publiek. Het was eigenlijk niet de bedoeling om een dvd op te nemen, maar de opnamen bleken dusdanig mee te vallen dat ze dit de fans niet wilden onthouden.

De eerste set heet The Black Show. De heren, in het zwart gekleed, geven een soort ‘The best of…’ van hun eerdere werk ten beste. De tweede set, inderdaad, The White Show (rara welke kleur pakjes er uit de garderobekast kwamen), biedt de integrale uitvoering van “Beyond Reality”.

Mangrove heeft een uitstekende livereputatie opgebouwd en dat bewijzen ze ook op deze dvd “Live Beyond Reality”. De spelvreugde spat van het podium en zeer geconcentreerd en ingetogen werkt het viertal de setlist af. Die ingetogenheid gaat dan wel weer ten koste van de interactie met het publiek, die is namelijk ver te zoeken. Ook frontman Roland van der Horst doet nauwelijks pogingen de aandacht van het publiek te trekken. Op deze dvd wordt zelfs geen woord tot het publiek gericht. Dit heeft dan weer het voordeel dat de concentratie van de kijker/luisteraar volledig naar de muziek kan gaan.

De geluidskwaliteit van deze beeldplaat is prima. Het camerawerk vind ik niet overal overtuigen. Soms wat zwabberig, onvast en niet altijd even logisch. Af en toe wordt een twee secondenshotje van het publiek genomen, zonder dat je hier een echt beeld van krijgt. Daar staan dan wel weer lekker lange shots van de solerende muzikanten tegenover.

De band was die avond zeker in vorm. Pieter Drost op bas en Remco Engels op drums zorgen voor een degelijke ritmesectie. Chris Jonker beroert op knappe en veelzijdige wijze zijn keyboards en Roland van der Horst soleert op uitstekende wijze op gitaar. Van der Horst neemt ook de zang voor zijn rekening. De meningen over diens zangkwaliteiten lopen uiteen. Ik vind zijn stem op “Beyond Reality” echter prima bij de muziek passen. Op deze dvd moet ik hier toch een minpuntje noteren. Mogelijk was hij die avond gewoon niet goed bij stem, maar het was gewoon niet 100%. Zeker in de hogere regionen kwam hij iets te kort.

Op muzikaal gebied valt er genoeg te genieten. De eerste set is goed, zeker all time publiekslieveling There Must Be Another Way viel in de smaak bij het publiek. Maar het meest ben ik toch onder de indruk van de tweede set. De epic Daydreamer’s Nightmare biedt vijftien minuten afwisseling met heerlijk synthesizer- en pianospel, gevoelige zang en slepende gitaarsolo’s. Beyond Reality biedt een staalkaart van wat Mangrove in huis heeft: een rustige opbouw, subtiele zang, erupties op gitaar en toetsen. De afsluiter Voyager zorgt met een lange prachtige vanuit het niets opgebouwde emotionele gitaarsolo voor behoorlijk wat kippenvel bij uw recensent.

Met “Live Beyond Reality” laat Mangrove voortreffelijk zien waartoe deze neo-progband muzikaal in staat is en vervolgens dat ze dit niveau live ook moeiteloos kunnen neerzetten. Deze dvd zal een welkome aanvulling zijn op de verzameling van de Mangrovefans, maar ook als eerste kennismaking met deze band is de aanschaf absoluut geen miskoop. Ja, het werd inderdaad tijd voor een dvd. En dan ligt er nu de uitdaging voor Mangrove om te proberen de muziek nog een stap verder te brengen dan op “Beyond Reality”.

Fred Nieuwesteeg

Send this to a friend