Manic Opera

All That Matters

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Australië
Label: Eigen beheer
Website: http://manicopera.com
Luistermogelijkheid: http://youtu.be/3KiUEuJIGCM
Tracklist
cd 1
All That Matters (8:19)
A Haunting (5:31)
March Of The Damned (5:42)
So Called Paradise (4:46)
Inferno (9:56)
A Stranger In my Eyes (7:23)
Lift The Veil (5:22)
Only The Brave (5:16)

cd 2 (bonus disc)
A Prison Of My Making (Recorded In 2004) (5:35)
A World Away (Recorded In 2004) (5:14)
Instrumental (Recorded In 2004) (6:16)
Phoenix (Recorded In 2004) (6:16)
Inferno (Instrumental Version) (9:56)
All That Matters (Instrumental Version) (8:19)
March Of The Damned (Instrumental Version) (5:42)
A Stranger In my Eyes (Instrumental Version) (7:23)
A Haunting (Instrumental Version) (5:29)
Damian Delvecchio: basgitaar
Nick Jovan: drums
Leonard Kopilas: toetsen
Steve Mandic: gitaar
Silvio Massaro: zang
All That Matters (2013)
Demo (2004)
Moments In Time (2002)

Manic Opera is een progressieve metalband uit Melbourne, Australië, die in 2000 wordt opgericht door Nick Jovan en Leonard Kopalis. Het debuutalbum “Moments In Time” wordt goed ontvangen bij het publiek, zelfs ver buiten het eigen werelddeel. Na een lange periode van stilte hebben de heren Jovan en Kopalis besloten om weer een album samen op te nemen. Het laatste levensteken voor dit album was een korte demo in 2004, die nu geheel is opgenomen op de bonus disc.

Oprichter Nick Jovan is een Australische drummer, die zichzelf vanaf zijn tiende levensjaar bezig houdt met drummen. Dit heeft een behoorlijk geluidsoverlast voor zijn buren, met rechtszaken en een drumverbod tot gevolg. Nadat de klagende buren waren verhuisd en Jovan een aantal technische drumlessen heeft genoten, wil hij klinken als zijn grote idool Lars Ulrich van Metallica. Een andere belangrijke inspiratie voor Jovan is het nummer The Ytse Jam van Dream Theater.

Mede-oprichter Leonard Kopilas is een toetsenist, die waarschijnlijk beter bekend is van de band Vanishing Point. Deze band heeft opgetreden met Gamma Ray, Sonata Arctica, Pagan’s Mind, Black Label Society, DragonForce, Iron Maiden en Helloween. Het is dus ook niet vreemd dat Kopilas deze invloeden heeft meegenomen in zijn eigen muziek. Met name het melodieuze en orkestrale geluid van deze bands klinkt sterk door in het toetsenwerk van Kopilas.

De prestaties van beide heren komt het beste naar voren door naar de instrumentale versie van Inferno te luisteren. Denk aan een kruising van The Call Of Ktulu en The Ytse Jam. Dit is overigens meteen het beste nummer van de dubbel cd. Zanger Silvio Massaro – die ook de vaste zanger is voor het eerder genoemde Vanishing Point – heeft een typische glam-metal hardrock stem, waar je van moet houden.

Manic Opera laat met “All That Matters” na lange tijd weer iets van zich horen vanuit de andere kant van de wereld. Uit Australië komen niet zoveel bands die met hun muziek ons kleine landje in Europa weten te bereiken. Daarmee is dit zeker een goede poging om ons te interesseren in de progressieve metal die daar gemaakt wordt. Ik ben er echter van overtuigd dat er op dat deel van de wereld nog veel betere bands rondlopen…

Mario van Os

Send this to a friend